Ο Νίκος Σαλπιγγίδης,Διευθυντής Καινοτομίας του Ομίλου Alumil, με αφορμή την Έκθεση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών «ArXellence 2» της εταιρείας μιλάει στη Vwoman για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Είναι κάποιες δράσεις που σε κάνουν να πιστεύεις ότι ο κόσμος που ζούμε μπορεί να αλλάξει και να γίνει ακόμα ομορφότερος. Μία από αυτές είναι η έκθεση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών «ArXellence 2» της ALUMIL, που είχε ως θέμα τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση ο Διευθυντής Καινοτομίας του Ομίλου, κύριος Νίκος Σαλπιγγίδης, μιλάει για τις προτάσεις του επανασχεδιασμού της πόλης που τον εξέπληξαν, εκμυστηρεύεται το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για το πως θα μπορέσει η πόλη μας να βρεθεί ενεργά στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα προσκαλούσατε κάποιον να επισκεφτεί την Έκθεση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών «ArXellence 2» της ALUMIL;

Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που διοργάνωσε η ALUMIL με την έγκριση και υποστήριξη της Διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων (UIA), έκανε ένα μεγάλο κάλεσμα στην παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα, ώστε να αποστείλει τα σχέδιά της για τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο, έφτασαν σε εμάς 173 τελικές μελέτες, μέσω των οποίων σκιαγραφείται ένα νέο δυτικό παράλιο μέτωπο. Μια υποβαθμισμένη για δεκαετίες περιοχή, μπορεί να έχει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον, με την ανάπτυξη ενός σύγχρονου Επιχειρηματικού Κέντρου μικτών χρήσεων που θα συμβάλει στην εξωστρέφεια της πόλης και στην ενίσχυση της εικόνας της διεθνώς.

Όλα αυτά μπορεί ο επισκέπτης να τα δει από κοντά στην έκθεση που διοργανώνουμε. Ως εταιρεία, επιθυμούμε πάντα να αφουγκραζόμαστε τον παλμό της κοινωνίας. Αυτό το έργο το οραματιστήκαμε με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελλάδας, να έχουν μια πλήρη εικόνα για το τι προτείνει η διεθνής κοινότητα των αρχιτεκτόνων για το δυτικό παράλιο μέτωπο, ενώ παράλληλα μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους, ψηφίζοντας την αρχιτεκτονική μελέτη που τους άρεσε περισσότερο.

1ο Βραβείο – The Lodge

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν, στον εξωτερικό χώρο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco (DT&S), οι 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης. Τι σας εντυπωσίασε και τί σας εξέπληξε περισσότερο στις προτάσεις αυτές;

Εκείνο που αρχικά με εντυπωσίασε ήταν η πρωτοφανής ανταπόκριση του διεθνούς αρχιτεκτονικού κόσμου στο κάλεσμά μας. Ήμασταν εξ αρχής πεπεισμένοι ότι μπορούμε να διοργανώσουμε έναν άρτιο σε όλα τα επίπεδα διαγωνισμό, που θα προσελκύσει ενδιαφέρουσες συμμετοχές, ωστόσο όταν διαπιστώσαμε ότι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους αρχιτεκτονικά γραφεία από 90 χώρες, τότε αντιληφθήκαμε ότι αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός έθεσε ως προαπαιτούμενο για τους συμμετέχοντες τον σχεδιασμό της περιοχής με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας. Ζούμε σε μια ιδιαίτερη ιστορικά περίοδο, όπου οι αποφάσεις μας θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές. Είναι επομένως εντυπωσιακό να βλέπεις τόσες πολλές προτάσεις από διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία που καλύπτουν όχι μόνο το ζήτημα της δόμησης, αλλά δίνουν έμφαση στο στοιχείο της κυκλικής οικονομίας, της ενεργειακής αυτονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τέλος, ως προς το τι με εξέπληξε, θα ήθελα να αναφέρω το γεγονός ότι, βλέποντας μερικές από τις αρχιτεκτονικές προτάσεις, ένιωσα συγκίνηση, καθώς διαπίστωσα ότι όλα όσα ονειρευόμαστε για την πόλη μας, μπορούν να καταστούν υλοποιήσιμα και να μεταμορφώσουν όχι μόνο τη δυτική είσοδο, αλλά ολόκληρη την πόλη, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας της και αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των πολιτών.

2ο Βραβείο – The Green Hub

Πώς οραματίζεστε εσείς τη Δυτική Είσοδο της πόλης;

Προσωπικά επιθυμώ να δω τη δυτική είσοδο ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Αυτή τη στιγμή η δυτική είσοδος και το ευρύτερο δυτικό παράλιο μέτωπο στην περιοχή Παλαιών Σφαγείων – Φιξ, είναι μια ζώνη την οποία ο μέσος Θεσσαλονικιός είτε θα την προσπεράσει βιαστικά με το αυτοκίνητο είτε δεν θα φτάσει ποτέ εκεί. Είναι λοιπόν αποκομμένη από τη ζωή της πόλης και αυτό εντείνει τις παθογένειές της.

Το ArXellence 2 δημιούργησε μια πλατφόρμα αρχιτεκτονικών προτάσεων που αποδεικνύει πως αυτό μπορεί να αλλάξει. Η δυτική είσοδος που οραματίζομαι είναι στα πρότυπα πόλεων που πρωταγωνιστούν διεθνώς. Θεωρώ πως η δημιουργία μιας μικτής ζώνης επιχειρηματικής και οικιστικής δραστηριότητας είναι το ζητούμενο στην περίπτωσή μας, καθώς από τη μία θα προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις και από την άλλη, μέσω των μόνιμων κατοίκων που θα εγκατασταθούν, θα φέρει ζωή στην περιοχή. Ακόμα όμως και πριν φτάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης ενός τέτοιου πλάνου, είναι πολύ σημαντικό γίνουν σταδιακά μικρά βήματα (μικρής κλίμακας αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, πάρκα), ώστε οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να βιώνουν την περιοχή, να την περπατούν, να μπορούν να τη νιώθουν ως μέρος της καθημερινότητάς τους. Το τελευταίο αυτό σημείο είναι κομβικής σημασίας, καθώς σε πόλεις όπου επιχειρήθηκε μια αμιγώς εμπορική ζώνη, διαπιστώθηκε ότι όταν κατά τις βραδινές ώρες οι εμπορικές δραστηριότητες σταματούν, τότε οι ζώνες αυτές φαντάζουν σαν περιοχές – «φαντάσματα», κάτι που εντείνει ίσως και την εγκληματικότητα. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε και να κάνουμε την κοινωνία της πόλης συμμέτοχη σε όσα οραματιζόμαστε, δίνοντας πνοή με την παρουσία της στην περιοχή.

Έτσι, αν μπορώ να συνοψίσω το όραμά μου για τη δυτική είσοδο, αυτό είναι να αναδείξουμε με σεβασμό την ιστορία της (μην ξεχνάμε πως η περιοχή Μπέχτσιναρ κάποτε υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική ζώνη βιομηχανικής δραστηριότητας), να την εκσυγχρονίσουμε μέσα από έργα που την φέρνουν πιο κοντά στις διεθνείς εξελίξεις και φυσικά να δημιουργήσουμε τις υποδομές για το νέο Επιχειρηματικό – Οικιστικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, που θα δώσει ώθηση στην μετέπειτα πορεία της.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο κοντινό μέλλον;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση. Είναι ένα σταυροδρόμι, που θεωρώ μπορεί να καθορίσει τις δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

Αν η πόλη εκμεταλλευτεί την εγγύτητα τόσο στην υπόλοιπη βαλκανική ήπειρο, όσο και στη θάλασσα, τότε θα κάνει άλματα. Αυτό φυσικά απαιτεί υποδομές αλλά και ορθή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι απαραίτητη η επίσπευση διαδικασιών από τους θεσμικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για νέα έργα και εγχειρήματα, καθώς πολλές φορές συναντάμε το φαινόμενο να έρχονται ιδέες που μένουν πάντα στα χαρτιά, αναξιοποίητες. Με το ArXellence 2 θέσαμε κάποια καίρια ερωτήματα που, αν απαντηθούν, τότε η εξέλιξη της πόλης θα είναι πολύ διαφορετική από σήμερα.

Επομένως, πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστήσει εάν αναβαθμίσει περιοχές – κλειδιά, όπως η δυτική είσοδος, εάν μπορέσει να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό για επενδυτές και επιχειρήσεις και τέλος, μέσω της αναβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης να γίνει πόλος έλξης για νέους ανθρώπους που θα επιθυμούν να έρθουν και να εργαστούν εδώ.

Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε και διοργανώθηκε από την ALUMIL. Τι ενέπνευσε την εταιρεία να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό;

Το μότο για όλους εμάς που αποτελούμε τη μεγάλη οικογένεια της ALUMIL – γιατί κάθε ALUMILer θεωρώ πως βλέπει την εταιρεία με αυτό τον τρόπο – είναι ότι «επιδιώκουμε την τελειότητα κάθε μέρα». Για εμάς όμως αυτή η φράση ξεφεύγει κατά πολύ από την κατασκευαστική αριστεία. Είναι μέρος της κουλτούρας του οργανισμού μας να επιδιώκουμε μέσω των προηγμένων συστημάτων αλουμινίου που αναπτύσσουμε να βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων.

Αυτή ήταν και η κινητήριος δύναμη πίσω από το όραμα του ArXellence 2. Η έδρα της ALUMIL βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θέλαμε ως μια πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να αφήσουμε στην πόλη κάτι που θα της δώσει την ώθηση να πάει μπροστά. Η εμπειρία μας από μεγάλα έργα υψηλής κλίμακας σε όλο τον κόσμο μας φέρνει συνεχώς σε επαφή με τον αρχιτεκτονικό κλάδο, τον οποίο και θεωρούμε τον κατάλληλο όταν συζητούμε για αστικές αναπλάσεις. Κατά την άποψή μας το δυτικό παράλιο μέτωπο αποτελούσε τον καλύτερο καμβά για τους αρχιτέκτονες, καθώς τόσο το μέγεθος, όσο και η υποβάθμισή του, το έχριζαν ιδανικό ως πεδίο του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα γνωρίζαμε ότι αποτελεί και μέρος του γενικότερου σχεδίου ανάπλασης ολόκληρου του παράλιου μετώπου από το Αγγελοχώρι έως το Καλοχώρι που είναι πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσα προανέφερα λοιπόν ενέπνευσαν εμένα προσωπικά, αλλά και όλη την οργανωτική ομάδα του ArXellence 2, έτσι ώστε να δουλέψουμε εντατικά και να αναδείξουμε τις μεγάλες προοπτικές της περιοχής, μέσα από τα μάτια των ειδικών, των μελών της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας.

Δείτε όλες τις διακριθείσες προτάσεις και μάθετε περισσότερα για τον Διεθνή Διαγωνισμό εδώ.