Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δείκτες ισότητας

Σύμφωνα με το Δείκτη Ισότητας των Φύλων του 2020, η Ελλάδα κατατάσσεται από το 2010 στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται δηλαδή στην 29η θέση, 18 θέσεις δηλαδή πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο Το μισθολογικό χάσμα αντρών και γυναικών παραμένει. Στη χώρα μας οι γυναίκες σε θέσεις ισχύος είναι κατά σημαντικό βαθμό λιγότερες.

Απόσπασμα από το Gender Equality Index 2020: Greece. Πηγή: EIGE&womentors

 

Αιτία της ανισότητας τα κοινωνικά στερεότυπα

Τα προβλήματα είναι πολλά και βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Ειδικά τώρα, κατά τη διάρκεια των lockdowns, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο , καθώς οι γυναίκες επιβαρύνονται δυσανάλογα με τη φροντίδα του σπιτιού και των οικείων και εκτίθενται ακόμα περισσότερο στον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής βίας.
Δυστυχώς πολύ συχνά, όλες αυτές οι ανισότητες και τα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών που τις στηρίζουν, περνάνε φαινομενικά απαρατήρητα, όλες και όλοι μας τα απορροφούμε υποσυνείδητα, καθώς με αυτά μεγαλώνουμε, κι όμως υπάρχουν και επηρεάζουν τις ζωές μας.

Τα στατιστικά της γυναικείας ανισότητας

Το 51% του πληθυσμού της χώρας μας είναι γυναίκες. Οι Ελληνίδες, μάλιστα, ζουν κατά μέσο όρο 84,4 χρόνια. Αριθμός μεγαλύτερος κατά 5,1 χρόνια από τον μέσο όρο ζωής των αντρών, αλλά και κατά 1 χρόνο από τον μέσο όρο των γυναικών της υπόλοιπης Ευρώπης.

Βάσει αυτών των στοιχείων, η λογική λέει ότι θα έπρεπε οι γυναίκες να έχουν πάνω κάτω το 50% της εκπροσώπησης σε όλα τα σημεία της κοινωνικής, πολιτικής και επαγγελματικής ζωής. Τα πράγματα, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι. Στη Βουλή οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 22%. Στις μεγάλες εταιρείες τις συναντάμε μόλις στο 12% των διοικητικών συμβουλίων.
Οι Ελληνίδες είναι κατά 0,3% λιγότερο πιθανό να αποφοιτήσουν από κάποιο πανεπιστήμιο σε σχέση με τους άντρες. Δουλεύουν 7,1 λιγότερα χρόνια από τους άντρες.

Το 43% των Ελληνίδων έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, ενώ σχεδόν το 70% επιβαρύνεται με το νοικοκυριό καθημερινά

Είναι κατά 69,3% πιο πιθανό να ασχολούνται με το νοικοκυριό και τη μαγειρική σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, το 43% των γυναικών στην Ελλάδα έχει βιώσει κάποιο είδος σεξουαλικής παρενόχλησης. Όσο για τα περισσότερα χρόνια ζωής; Αυτά δεν είναι πάντα υγιή, μιας και οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν σωστή ενημέρωση αναφορικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, ενώ πολλές φορές αγνοούνται από γιατρούς όταν περιγράφουν κάποιο πρόβλημά τους.

Γιατί είναι απαραίτητο το Womentors

Το σύστημα, δυστυχώς, δεν πρόκειται να αλλάξει από μόνο του, όλα τα φύλα πρέπει να συμβάλλουν στην άρση των ανισοτήτων, ειδικά όμως, οι γυναίκες πρέπει να διεκδικούν καθημερινά την ισότιμη θέση τους στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή. Έτσι, η ενδυνάμωση των γυναικών καθίσταται επιτακτική ανάγκη.

Πως δημιουργήθηκε το Womentors

Εμπνεύστρια του Womentors είναι η Βιβή Ανθοπούλου του Ιδρύματος Λαμπράκη. Το τελευταίο, μάλιστα, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου, ενώ η Αποστολή Άνθρωπος είναι υπεύθυνη για τα θέματα υγείας. Όσο για την χρηματοδότηση, αυτή καλύπτεται από το πρόγραμμα Active Citizens Fund των EEA Grants, υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του Solidarity Now.

Βιβή Ανθοπούλου, επμνεύστρια Womentors

Στόχος του προγράμματος Womentors

Το προγράμματα WOMENTORS στοχεύει να ενδυναμώσει χιλιάδες νέες γυναίκες, ηλικιών 18-35 ετών, μέσω της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ικανοτήτων για μεγαλύτερη συμμετοχή, λήψη αποφάσεων, δύναμη και δράση, ώστε να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους σε σχέση με την οικονομική τους δραστηριότητα, το δημόσιο ή και πολιτικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους, την εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον προσωπικό χρόνο, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής και την υγεία τους.

Το Womentors ελπίζει ότι θα μπορέσει να τους δείξει ότι το φύλο τους δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο περιορισμό για το όποιο επάγγελμα και την όποια θέση ευθύνης και εξουσίας. Και αφότου τους το δείξει ελπίζει ότι θα είναι πλέον έτοιμες να δράσουν πάνω σε αυτό.

Δεν είναι, όμως, μόνο το εργασιακό. Όντας στα πρώτα βήματα και της προσωπικής τους ζωής, θα μπορέσουν να δομήσουν σχέσεις απαλλαγμένες από στερεότυπα φύλων, που θέλουν αυτές να αναλαμβάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού και τον άντρα να είναι ο “κουβαλητής”. Και στην περίπτωση που θέλουν και γίνουν μητέρες, θα μπορέσουν να μεγαλώσουν κόρες και γιους, που ποτέ δεν θα διδαχθούν ότι το φύλο τους είναι σημάδι ισχύς ή αδυναμίας. Επενδύει στη νέα γυναίκα «με την ελπίδα ότι θα έρθει η ημέρα που δε θα γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας, διότι δε θα συντρέχει λόγος, αφού θα έχουμε όλες και όλοι μαζί κατακτήσει την ισότητα».

Πώς λειτουργεί το Womentors;

Το WOMENTORS αποτελείται από σεμινάρια ενδυνάμωσης, με προβολή ενημερωτικών βίντεο κυρίως με αφηγήσεις ατόμων που μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση για τις νέες γυναίκες και με επικοινωνία με γυναίκες-μέντορες που διαθέτουν γνώση και εμπειρία σε διάφορους τομείς, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματά τους.

Ζωή Ζενιώδη, διεθνής μαέστρος και πιανίστρια, μέλος Womentors

To Womentors με αριθμούς

Οι εισηγήσεις επενδύονται με διαδραστικές και ομαδικές δραστηριότητες. Τα σεμινάρια ενδυνάμωσης θα παρακολουθήσουν περισσότερες από 9.000 γυναίκες ηλικίας 18-35 ετών, από όλη την Ελλάδα. Ο στόχος είναι 35.000 γυναίκες να δουν προβολές με τις αφηγήσεις άλλων ανθρώπων, που θα τους δώσουν έμπνευση για τη δική τους ζωή. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι και η μαέστρος Ζωή Ζενιώδη. Εκείνη περιγράφει πώς η ίδια είχε πείσει τον εαυτό της ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει μαέστρος λόγω του φύλου του, πώς κάποιος της άλλαξε γνώμη και πώς τα κατάφερε, πετυχαίνοντας μάλιστα αρκετές πρωτιές.

Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα έχει 4.700 συμμετέχουσες, που μέχρι και τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν παρακολουθήσει ένα σύνολο 10 διαδικτυακών σεμιναρίων, ενώ το 2021-22 θα γίνουν δια ζώσης δράσεις ολιστικής ενδυνάμωσης σε 15 πόλεις της Ελλάδας.

Το womentors με αριθμούς

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται

Το Womentors απευθύνεται σε γυναίκες 18 έως 35 ετών. Σε γυναίκες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επαγγελματική, την κοινωνική και την ιδιωτική ζωή τους. Είναι εκείνες οι γυναίκες που μεγάλωσαν σε ένα κόσμο γεμάτο από στερεότυπα φύλου. Οι γυναίκες που τους αγόραζαν κυρίως παιχνίδια κούκλες, μωρά και κουζίνες και ποτέ αυτοκινητάκια ή action figures. Οι γυναίκες που έβλεπαν σχολικά βιβλία να ταυτίζουν το φύλο τους μόνο με τα επαγγέλματα της δασκάλας, της μαγείρισσας και της τέχνης και ποτέ με επαγγέλματα εξουσίας, επιστημονικά ή πιο “δυναμικά”.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στο Womentors
Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβουμε την αξία του προγράμματος είναι να ακούσουμε το πώς μιλάνε γι’ αυτό οι γυναίκες, που το παρακολουθούν τους τελευταίους μήνες. Και μπορούμε να το κάνουμε, μέσα από τις μαρτυρίες τεσσάρων γυναικών, που το Womentors μοιράστηκε μαζί μας.

Μ. Β. Κανελλάκη, 20 ετών, Φίλυρο:
«Το πρόγραμμα WOMENTORS με κάνει να νιώθω ξεχωριστή ως γυναίκα! Αλλάζει τον τρόπο σκέψης μου σε πολλούς τομείς και με βελτιώνει ως άνθρωπο! Μαθαίνω, διασκεδάζω, συζητάω με αξιόλογες γυναίκες διαφόρων ηλικιών και αυτό με ολοκληρώνει!»

Ε. Ντούφα, 23 ετών, Βέροια:
«Το WOMENTORS με βοήθησε να μάθω τα δικαιώματα που έχω ως γυναίκα σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Με εκπαίδευσε, δίνοντάς μου γνώσεις για όλο το υπόλοιπο της ζωής μου! Νοιώθω τυχερή που είχα αυτή την ευκαιρία!»

Ε. Τσαλίκη, 24 ετών, Θεσσαλονίκη:
«Το WOMENTORS μου μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα για την γυναίκα και τα δικαιώματα της, καθώς και για την υγεία της, που μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζα»

Ε. Ντούφα, 23 ετών, Βέροια:
«Το WOMENTORS με βοήθησε να μάθω τα δικαιώματα που έχω ως γυναίκα σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Με εκπαίδευσε, δίνοντάς μου γνώσεις για όλο το υπόλοιπο της ζωής μου! Νοιώθω τυχερή που είχα αυτή την ευκαιρία!»

Σ. Τσολακίδου, Leader, 22 ετών, Θεσσαλονίκη:
«Το WOMENTORS με βοήθησε να καταλάβω τον εαυτό μου. Μέσα από τις δραστηριότητες έμαθα ποια είμαι και τι πραγματικά θέλω. Πήρα γνώσεις και εμπειρία που εμπλούτισαν τις ήδη υπάρχουσες. Η στενή μου σχέση με άλλες και διαφορετικές γυναίκες μου γέννησε ελπίδα για την χώρα μου, τις γυναίκες και την εξέλιξη μας. Τα σεμινάρια ήταν ένας ακόμη δυναμικός τρόπος να δουλέψω με τον εαυτό μου και να βρω απαντήσεις σε θέματα που με αφορούν. Το WOMENTORS για μένα είναι η πραγματική ενδυνάμωση αλλά και ολοκληρωμένη γνώση των γυναικών, της κοινωνίας και της εποχής που ζουν»

Μ. Καρακώστα, 21 ετών, Βόλος:
«Αρχικά, τα σεμινάρια WOMENTORS τα γνώρισα μέσα από την αδερφή μου. Αμέσως, κατάλαβα πως θα ήταν ένα θέμα που θα με ενδιέφερε σαν κοπέλα άμεσα. Στα σεμινάρια αγγίξαμε θέματα ευαίσθητα, επίκαιρα, καθημερινά που συναντάμε στην καθημερινή ζωή μας σαν μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας. Μιλήσαμε για την υγεία της γυναίκας, θέματα που αποτελούν ταμπού και δεν διδάσκονται σε πρακτικό κομμάτι από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, μιλήσαμε για το πως μπορούμε να πούμε “όχι” μια λέξη που ταλανίζει και αποφεύγεται να λέγεται από πολλούς ανθρώπους ακόμα και όταν το αισθάνονται προκειμένου να μη πληγώσουν άλλους. Μιλήσαμε για διάφορα καίρια ζητήματα-μαθήματα που πλέον μπορώ να τα εφαρμόζω και θα τα εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου»

Πώς να γίνεται και εσείς μέλος του Womentors

Οι αιτήσεις για το δεύτερο κύκλο του προγράμματος θα γίνονται την περίοδο Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τη δράση του Womentors

  • στον δικτυακό τόπο www.womentors.gr
  • στο λογαριασμό του WOMENTORS στο Instagram
  • στο λογαριασμό του Ιδρύματος Λαμπράκη Facebook