Η  Md, Msc,Phd,Ιατρός-Βιοπαθολόγος και μέλος του συνδέσμου προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών για Μεσογειακή Αναιμία Πηγής Ζωής μιλάει στη Vwoman για την πιο απλή και  ταυτόχρονα υπέρτατη πράξη προσφοράς.

 Της Σοφίας Αποστολίδου

Η Όλια Βασιλάκη-Καρόζη, μας αποκαλύπτει πως ο καθένας από εμάς μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή. Αρκούν μόνο 5 λεπτά από τον χρόνο μας.Τόσο χρειάζεται για  να προσφέρουμε λίγο αίμα σε έναν συνάνθρωπό μας και να του σώσουμε  κυριολεκτικά τη ζωή. Τα οφέλη της αιμοδοσίας είναι πολλαπλά και στον αιμοδότη. Πέραν της αίσθησης της προσφοράς, οι αιμοδότες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, λόγο του  μειωμένου κινδύνου να  εμφανίσουν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, υπερτονίζει η Όλια Βασιλάκη-Καρόζη. Και αν διερωτάστε γιατί έχουμε ελλείψεις σε αίμα, η ιατρός αναφέρει πως  όταν τίθεται το σχετικό ερώτημα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες απαντούν : «δεν είχα σκεφτεί να γίνω αιμοδότης.» Μήπως, λοιπόν  είναι μία καλή ευκαιρία να το σκεφτούμε τώρα;

Τι θα λέγατε σε κάποιον που σας ρωτούσε: «Και γιατί πρέπει να γίνω εγώ εθελοντής αιμοδότης;»

Προφανώς δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πως η αιμοδοσία είναι μία πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μέσω της αιμοδοσίας, ένας υγιής πολίτης μπορεί να προσφέρει σε έναν λιγότερο υγιή συνάνθρωπό του. Να σώσει κυριολεκτικά μία ανθρώπινη ζωή. Σκεφτείτε πως μπορεί να είμαστε εμείς ο επομένως που θα χρειαστεί αίμα ή κάποιος δικός μας.

 Υπάρχει περίπτωση κάποιος να κινδυνέψει δίνοντας αίμα;

Προφανώς και όχι. Η αιμοδοσία δεν  είναι μόνο μία ακίνδυνη και απολύτως ασφαλής ενέργεια, αλλά παράλληλα μέσω της αιμοδοσίας υπάρχουν πολλαπλά οφέλη και  για τον αιμοδότη. Όταν δίνουμε αίμα ωφελούμαστε πάνω από όλα εμείς οι ίδιοι. Καταρχάς, στον αιμοδότη γίνονται εξετάσεις με σκοπό να ελεγχθεί αν είναι υγιής και σε θέση να δώσει αίμα. Με αυτόν τον τρόπο ένας αιμοδότης πραγματοποιεί έναν δωρεάν προληπτικό έλεγχο. Επιπροσθέτως, είναι  γνωστό από κλινικές μελέτες και έρευνες  ότι οι αιμοδότες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, γιατί έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρδιακές παθήσεις, να εμφανίσουν όγκο και να πάθουν εγκεφαλικό και αυτό διότι μέσω της αιμοδοσίας  μειώνεται το  υψηλό επίπεδο σιδήρου, το οποίο συνδέεται με εγκεφαλικά και εμφράγματα. Επίσης, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως το αίμα που δίνουν οι αιμοδότες αναπληρώνεται από τον οργανισμό.

Για ποιόν λόγο λοιπόν, εφόσον είναι μια διαδικασία τόσο εύκολη, τόσο απλή και ωφέλιμη στον οργανισμό του δότη, έχουμε τόσο μεγάλες έλλειψης σε αίμα;

Σε δημοσκόπηση που έγινε  οι περισσότεροι άνθρωποι, στο ερώτημα «γιατί δεν δίνεται αίμα;» απήντησαν πως  δεν το έχουν σκεφτεί! Δυστυχώς, δεν έχουμε διδαχτεί την αξία της αιμοδοσίας σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Οι άνθρωποι που  ενημερώθηκαν για την αιμοδοσία και κυρίως οι άνθρωποι που είχαν έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας τους ενεργό εθελοντή αιμοδότη έγιναν και οι ίδιοι, σε πλειοψηφικό βαθμό, αιμοδότες. Οι καμπάνιες και η ενημέρωση συμβάλουν θετικά. Είναι πολύ σημαντικός και ο ρόλος της οικογένειας. Να μάθουμε εμείς οι γονείς στα παιδιά μας την αξία της αιμοδοσίας. Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλτρουισμού μέσω της οποίας μπορεί να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή.

Δηλαδή, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως δίνοντας λίγο αίμα μπορούμε να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή;

Δεν είναι καθόλου  υπερβολή. Για την ακρίβεια μία   φιάλη  αίματος μπορεί να σώσει ακόμα και  3 ζωές συνανθρώπων μας. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται αίμα καθημερινά όπως οι νοσούσες με μεσογειακή αναιμία. Και τώρα το καλοκαίρι οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται λόγω των ατυχημάτων.Μπορεί να είμαστε εμείς οι επόμενοι που θα χρειαστούμε αίμα ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πώς μπορεί να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης;

Εθελοντές αιμοδότες μπορούν να γίνουν όλοι οι υγιείς άνθρωποι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Μπορεί κάποιος να κάνει την αρχή συμμετέχοντες σε έκτακτες εθελοντικές αιμοδοσίες. Μπορεί επίσης να απευθυνθεί στο σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, άλλα και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω πως από το  2009, το Περιφερειακό Κέντρο Αιμοδοσίας του Π. Γ. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Α.Χ.Ε.Π.Α ορίστηκε ως ένα από τα εννέα Κέντρα Αίματος της Ελλάδας, με Υπουργική απόφαση.  Σημειωτέον ότι, η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ εξυπηρετεί τις ανάγκες μετάγγισης 80-120 ασθενών με ομόζυγη Μεσογειακή Αναιμία όλο τον χρόνο. Με διευθύντρια την κ. Χατζηκύρκου, με την οποία έχω τη χαρά να συνεργάζομαι στενά, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι έμπειρο και αφοσιωμένο ,ενώ το τμήμα προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών και οι επισκέπτριες υγείας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα επαγγελματισμού και προσφοράς.

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας 5 λεπτά πιο αργά, κάνοντας πρώτα μία στάση για να δώσουμε αίμα. Κάποιος από τους συνανθρώπους μας θα σωθεί και θα  εξακολουθήσει να είναι κοντά μας, χάρη στα 5 αυτά λεπτά!