Οι οκτώ τρόποι για να ακολουθήσεις μία υγιεινή διατροφή χωρίς να πονέσει η τσέπη σου.

Της Ευγενίας Καραγιαννίδου

Υπάρχει η λαθεμένη εντύπωση πως για να υιοθετήσει κάποιος μια υγιεινή διατροφή πρέπει και να ξοδέψει περισσότερα.

Κι όμως, οι σωστές επιλογές τροφίμων μπορούν να είναι πολύ πιο οικονομικές.

Τι μπορείς όμως να κάνεις προκειμένου να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή διατροφή προς όφελος της τσέπης σου;

1. Σχεδίασε το μενού της εβδομάδας

Αποφάσισε και προγραμμάτισε τα γεύματα που θα μαγειρέψεις μέσα στην εβδομάδα. Σχεδιάζοντας το μενού της εβδομάδας, μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς τα υλικά που θα χρειαστείς για να παρασκευάσεις τις συνταγές των γευμάτων. Προγραμματίζοντας εκ των προτέρων, έχεις λιγότερες πιθανότητες να κάνεις περιττές αγορές ή να ψωνίσεις τρόφιμα σε ποσότητες που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις.

2. Φτιάξε λίστα αγορών

Με βάση τον σχεδιασμό των γευμάτων, φτιάξε μια λίστα αγορών με τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσεις. Καλό είναι δίπλα στα προϊόντα να σημειώσεις και τις αντίστοιχες ποσότητες που θα χρειαστείς. Έτσι θα αποφύγεις την αγορά μεγάλων ποσοτήτων που ίσως να μη μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις μελλοντικά.

3. Μαγείρεψε στο σπίτι

Προετοίμασε όσο περισσότερα γεύματα και σνακ μπορείς στο σπίτι. Μαγειρεύοντας στο σπίτι εξοικονομείς χρήματα και έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ποσότητας και της ποιότητας των γευμάτων και τον σνακ που καταναλώνεις. Ειδικά η προετοιμασία των σνακ στο σπίτι μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρα για την τσέπη σου. Ένα κρύο σάντουιτς, μια τορτίγια ή μια σαλάτα δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις και χρόνο για να προετοιμαστούν στο σπίτι. Μη ξεχνάς, άλλωστε ότι και η αγορά τους απαιτεί χρόνο και σίγουρα κοστίζει πολύ παραπάνω.

4. Προτίμησε εποχιακά προϊόντα

Αγόρασε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όχι μόνο γιατί οι τιμές τους είναι πιο χαμηλές στην εποχή τους, αλλά και γιατί είναι πιο θρεπτικά και γευστικά. Επισκέψου τη λαϊκή της γειτονιάς σου και προτίμησε τοπικά προϊόντα γιατί θα τα βρεις σε πολύ πιο προσιτή τιμή από τα αντίστοιχα εισαγόμενα και συσκευασμένα. Οι έρευνες δείχνουν πως τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σου σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

5. Έλεγξε τις ημερομηνίες λήξης

Έλεγξε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων που ήδη έχεις, για να γνωρίζεις ποια να καταναλώσεις το συντομότερο. Πρόσεξε τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που αγοράζεις και προτίμησε αυτά με την μεγαλύτερη ημερομηνία.

6. Αξιοποίησε τα περισσεύματα (leftovers)

Αν σου περίσσεψε κάποιο φαγητό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις την επόμενη μέρα για την παρασκευή κάποιου σνακ ή κυρίως γεύματος. Για παράδειγμα αν σου περίσσεψαν λίγα μακαρόνια μπορείς την επόμενη μέρα να φτιάξεις μια κρύα μακαρονοσαλάτα.

7. Αποθήκευσε τρόφιμα στην κατάψυξη

Μπορείς να μαγειρέψεις δύο ή περισσότερες μερίδες, να τις χωρίσεις και να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Έτσι θα έχεις έτοιμο φαγητό όποτε το θελήσεις. Μαγειρεμένα και αμαγείρευτα φαγητά μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

8. Μαγείρεψε οικονομικά

Μαγείρεψε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα υγρού. Με αυτόν τον τρόπο ο ατμός που δημιουργείται επιταχύνει το βράσιμο ενώ ταυτόχρονα χάνονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Ευγενία Καραγιαννίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
E-mail: info.ediaita@gmail.com
Τηλέφωνο: 2310-456001 Κινητό: 6974311001
www.e-diaita.com