Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις στην Ελλάδα για τις περισσότερες οικογένειες αποτελούν μια περίοδο έντονη, ψυχοπιεστική, όπου οι έφηβοι αντιμετωπίζουν το δικό τους άγχος και την αγωνία για το μέλλον τους μαζί με τις αντοχές, την αγωνία και το άγχος των γονιών τους. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των γονιών αυτή την περίοδο.

Της Αιμιλίας Αξιωτίδου

Τι μπορούν να κάνουν λοιπόν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν με ηρεμία και ψυχραιμία τις εξετάσεις;

Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το δικό σας άγχος και μην το μεταφέρετε στο παιδί σας. Βρείτε εσείς οι ίδιοι πράγματα για να αποφορτίζεστε. Μπορείτε να πάτε μια βόλτα, να πάτε σινεμά, να μιλήσετε σε ένα φίλο σας η ένα δικό σας άνθρωπο και γενικότερα να κάνετε κάτι που αφορά την φροντίδα του εαυτού σας. Τα παιδιά χρειάζονται έναν υγιή ενήλικα, σωματικά και ψυχικά δίπλα τους.

Μην προσπαθήσετε να περάσετε τα δικά σας ανεκπλήρωτα όνειρα και τις προσδοκίες στα παιδιά σας!
Οι γονείς χωρίς να το καταλαβαίνουν μπορεί να πιέζουν τα παιδιά τους είτε με συνειδητό είτε με ασυνείδητο τρόπο. Τότε το παιδί μπορεί είτε να συμμορφωθεί και να κάνει αυτό που θέλουν οι γονείς του είτε να αρχίσει να αντιδρά και οτιδήποτε έχει να κάνει με το σχολείο να το δυσαρεστεί.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον για το παιδί σας

Κατανοήστε τα συναισθήματά του παιδιού σας. Να παρακολουθείτε προσεκτικά όλα όσα έχει να σας πει, όταν εκείνο έχει την διάθεση να το κάνει, να βλέπετε δηλαδή πότε η χαραμάδα από την πόρτα είναι ανοιχτή για να σας επιτρέψει να μπείτε στον δικό του κόσμο.

Μην μπαίνετε στον έλεγχο και την επίκριση. Δεν είναι η ώρα τώρα να του πείτε τι δεν έκανε σωστά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Είναι σημαντικό να μοιραστείτε με το παιδί σας τις δικές σας δυσκολίες, και να αποδεχτείτε πως κι εσύ δεν είστε τέλειος !

Μην παρεμβαίνετε στον τρόπο διαβάσματος του παιδιού σας ούτε στο πρόγραμμα του.

Μη θεωρείτε τον ελεύθερο χρόνο, χαμένο χρόνο για τα παιδιά. Είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να ξεκουράσουν τον εαυτό τους. Φυσικά η σωματική άσκηση, η βόλτα στον καθαρό αέρα και οι βαθιές αναπνοές για μείωση του άγχους βοηθούν πάρα πολύ και τους ενήλικες και τα παιδιά.

Αποφύγετε τα περιττά σχόλια που προκαλούν εκνευρισμό στα παιδιά και αφήστε τους χώρο για να δείτε ποιες είναι οι δικές τους επιθυμίες.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εκφράζουν τις αγωνίες και τους φόβους τους, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

Μπορείτε να είστε ενθαρρυντικοί και να επιβραβεύετε την προσπάθειά τους. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και παρουσιάζει τις δικές του αντιδράσεις.

Είναι σημαντικό εμείς ως ενήλικες να τους δείχνουμε κατανόηση ενσυναίσθηση και υπομονή.

Προσπαθούμε να αποδεχτούμε όλα τα συναισθήματα των παιδιών ακόμη και το θυμό τους. Ιδιαίτερα μετά από αυτή την δύσκολη κατάσταση που περάσαμε από την καραντίνα, προσπαθούμε, να δείξουμε κατανόηση σε συμπεριφορές των παιδιών όπως κλάμα, θλίψη, απόσυρση, υπερκινητικότητα, δυσκολία οργάνωσης, παράδοξη συμπεριφορά, αποπροσανατολισμός κ.ά.

Αποφύγετε να είστε υπερβολικά χαλαροί μαζί τους όπως επίσης και να είστε έντονα αυστηροί.

Προσπαθήστε να αποτελέσετε ένα θετικό πρότυπο για αυτά. Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχαστικοί. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παράδειγμά μας, εμείς είμαστε τα πρότυπα τους. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι, ρεαλιστικά αισιόδοξοι και να αποφύγετε τις συναισθηματικές εξάρσεις.

Μπορεί η επικοινωνία με τα παιδιά σας να μην είναι η ίδια με παλαιότερα, αλλά εξακολουθούν να σας χρειάζονται, να σας αγαπούν και να σας θέλουν στην ζωή τους, παρόλο που με την στάση τους και την συμπεριφορά τους συχνά μπορεί να δείχνουν το αντίθετο.

Οι γονείς, ως ενήλικες και ως πρότυπα για τα παιδιά μας, είναι καλό να προβληματιστούμε για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι τις καταστάσεις, να αναγνωρίσουμε τα δικά μας συναισθήματα, όπως επίσης και τον τρόπο που τα προβάλλουμε συχνά στα παιδιά μας και πως το παιδί τελικά οικειοποιείται συναισθήματα, στάσεις και κατασκευές δικές μας.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που αυτές τις ημέρες θα δώσουν εξετάσεις και να θυμόμαστε πως είναι μόνο εξετάσεις κι όχι εξετάσεις!

Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια Ζεύγους, Ομαδική και Ατομική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή, ΑΧΕΠΑ , Ιατρείο Παχυσαρκίας, Διακοπής Καπνίσματος

Τηλ. 6999521206
– Θεσσαλονίκη: Β. Ηρακλείου 25, (Λουλουδάδικα)
– Αθήνα: Αρχελάου 17, Παγκράτι (Β.Κωνσταντίνου μετρό Ευαγγελισμός).

https://www.facebook.com/Αιμιλία-Αξιωτίδου-1392827551044151/