Η ιδρύτρια της  αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας: «Υπέροχες Γυναίκες» αποκαλύπτει στη Vwoman τα πάντα για τη γυναικεία υπεροχή.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έχει κερδίσει δικαίως τον τίτλο της «υπέροχης γυναίκας». Νέα μητέρα, σύγχρονη γυναίκα, εργαζόμενη, σύζυγος, πάνω από όλα όμως ένας άνθρωπος γεμάτος όνειρα να κάνει τον κόσμο καλύτερο και να εμπνεύσει.Το 2013 ίδρυσε  την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση “Code it Like a Girl”.Ακολούθησαν, οι «Υπέροχες Γυναίκες», ενας μη κερδοσκοπικος οργανισμος που δημιουργήθηκε το 2019 και αριθμεί πάνω από 100.000 μέλη. Η ιδέα γεννήθηκε ως μία προσπάθεια γυναικείας ενδυνάμωσης. «Οι υπέροχες γυναίκες» είναι ένας  διαδικτυακός τόπος που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αλληλεπιδρούν και να ανταλλάσουν απόψεις, ενώ παράλληλα προάγει τη γυναικεία ενδυνάμωση και επιχειρηματικότητα μέσα από διάφορες δράσεις, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Womentors του Ιδρύματος Λαμπράκη για την ενδυνάμωση 9000 γυναικών.

Τον περασμένο  Οκτώβριο η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου έγινε μία από τις είκοσι κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη, που μπήκαν στο πρόγραμμα της Women Act Europe, παρ’ όλα αυτά δηλώνει πως οι έμφυλες διακρίσεις είναι παρούσες και έγιναν εντονότερες τον καιρό της πανδημίας. Όσο για το πώς καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις των πολλαπλών ρόλων της; Μέσα από την αλληλεπίδραση με άλλες γυναίκες, γιατί όλες οι γυναίκες τελικά κρύβουμε απίστευτες δυνάμεις και είμαστε… υπέροχες!!

Ποιο ήταν το έναυσμα για να δημιουργήστε τις «υπέροχες γυναίκες»;

Αν και ξεκίνησα από τον κλάδο των οικονομικών, ασχολούμουν με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και είχα δουλέψει αρκετά με γυναίκες και την εκπροσώπηση τους σε διάφορους κλάδους από το 2013. Η ιδέα για τις Υπέροχες Γυναίκες αρχικά ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών γύρω μου, στην οικογένειά μου, στη δουλεία, στην κοινωνία και το πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Δυστυχώς ζώντας σε μία «γρήγορη» εποχή, πολύ σπάνια βρίσκουμε τον χρόνο να σταματήσουμε για λίγο και να θαυμάσουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, πόσο μάλλον να το μοιραστούμε μαζί τους. Έτσι, λοιπόν, το 2019, έπειτα από ένα διάλειμμα ενασχόλησης μου με τον κλάδο της γυναικείας ενδυνάμωσης, αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα διάδρασης όπου κάθε γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της για κάποια άλλη γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι αυτή η γυναίκα στον υπόλοιπο κόσμο. Σύντομα η πλατφόρμα αυτή εξελίχθηκε σε κάτι διαφορετικό από την αρχική μου ιδέα και πλέον είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες να ανταλλάζουν απόψεις, να συζητάνε, να δημιουργούν και να συμμετέχουν σε δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Με ποιον τρόπο οι «υπέροχες γυναίκες» μπορούν να «σταθούν δίπλα» στην σύγχρονη γυναίκα και να τη βοηθήσουν;

Μέσα από τις «Υπέροχες Γυναίκες» καταφέραμε να γίνουμε μία κοινότητα, όλες μαζί, online, σε μέσα δικτύωσης που πριν δυο χρόνια ήταν αρκετά μακριά από αυτό το concept, δημιουργώντας δράσεις οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο για παραπάνω από μία γυναίκα. Θεωρώ ότι οι Υπέροχες Γυναίκες κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διαδικτυακό τόπο για κάθε σύγχρονη γυναίκα, ώστε να μπορέσει να μιλήσει, να ακουστεί, να συζητήσει, να προβληματιστεί και να προσφέρει. Παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο συνεργαστήκαμε με διάφορους φορείς για να προσφέρουμε υπηρεσίες και δράσεις γύρω από την ενδυνάμωση, οι οποίες στοχεύουν στην εξέλιξη αλλά και στην υποστήριξη της σύγχρονης γυναίκας άμεσα. Οι δράσεις μας αφορούσαν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα σε συνεργασία με το Prince Trust Foundation International και το πρόγραμμα “Be Your Own Boss” παρέχοντας υπηρεσίες mentoring σε νέες γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, το πρόγραμμα Womentors του Ιδρύματος Λαμπράκη για την ενδυνάμωση 9000 γυναικών μέσα από ετήσια σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας, το Women on Top στο πρόγραμμα υποτροφιών για γυναίκες με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο με την IRC Hellas και την υποστήριξη της Webhelp – Fondacion France, παρέχοντας υπηρεσίες mentoring τον οργανισμό MExoxo για το πρόγραμμα «Inco Academy-Work in Tech” της Google.org και της Coursera και το πρότζεκτ της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top για τη δημιουργία του βιβλίου «Είμαι Επικίνδυνη» – εκδόσεις Keybook, το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες 100 γυναικών για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα.

Ένα από τα θέματα που τίθεται συχνά προς συζήτηση είναι η έμφυλη διάκριση που δυστυχώς ακόμα και σήμερα βιώνουμε οι γυναίκες. Πώς μπορεί να επέλθει η εξάλειψή της;

Δυστυχώς οι γυναίκες στην Ελλάδα συναντούν συνεχώς εμπόδια που είναι συνυφασμένα με τα έμφυλα στερεότυπα, τα οποία αναπαράγουν την ανισότητα των φύλων. Η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση του COVID-19 παρόλο που επέφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων των ανθρώπων, ευρήματα ερευνών επιβεβαιώνουν δυστυχώς, ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τις οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της πανδημίας το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση της γυναίκας. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι κάτω από συνθήκες απειλής και παραμονής στο σπίτι, οι γυναίκες συνδέονται ακόμα πιο έντονα με τον παραδοσιακό τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού. Αυτό που πιστεύουμε, και αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των δράσεις που οργανώνουμε, υποστηρίζουμε ή συμμετέχουμε, είναι ότι πρέπει να γίνουν καίρια βήματα για την ενδυνάμωση, την ενίσχυση και την ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης και μόρφωσης, ώστε η εμφυλες διακρίσεις που δυστυχώς ακόμα και σήμερα βιώνουμε σαν γυναίκες, να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στην επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη μας. Σε ένα γενικότερο επίπεδο, θα πρέπει να δούμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων και σαν κοινωνία θα πρέπει αρχικά να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν εμφυλες διακρίσεις και έπειτα να κάνουμε δραστικές αλλαγές στο ήδη υπάρχον σύστημα, ώστε να εξαλειφθούν πλήρως.

Τι είναι εκείνο που κάνει, κατά τη γνώμη σας, μία γυναίκα «υπέροχη» και σε ποια γυναίκα θα χαρίζατε το επίθετο «υπέροχη»;

Θα χάριζα σε κάθε γυναίκα το επίθετο υπέροχη. Ο λόγος που επέλεξα το επίθετο «υπέροχη» δίπλα στη λέξη «γυναίκα», ήταν επειδή ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δεν προσδιορίζει μία γυναίκα ως «τέλεια». Για εμένα μία γυναίκα είναι υπέροχη στο σύνολό της, με όλα της τα χαρακτηριστικά, θετικά και αρνητικά και αυτή της η μοναδικότητα είναι και αυτό που την κάνει υπέροχη.

Π;vς καταφέρνετε να ισορροπείτε τις απαιτήσεις που γεννούν οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους καλείστε να ανταποκριθείτε;

Όπως όλες οι γυναίκες στον κόσμο, όσο μεγαλώνω νιώθω ότι και οι ρόλοι στους οποίους καλούμαι να ανταποκριθώ (αδιαμαρτύρητα) αυξάνονται και γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί. Η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση που μου προσέφερε εν τέλη και την μεγαλύτερη ισορροπία μέσα μου, ήταν το γεγονός ότι κατάλαβα ότι δεν είμαι μόνη, δε χρειάζεται να προσπαθώ να είμαι τέλεια σε όλους μου τους ρόλους, ότι μπορώ να μιλήσω για τις δυσκολίες που βιώνω σαν γυναίκα και σαν άνθρωπος, και ότι δε θα καταστραφεί ο κόσμος μου εάν «παραιτηθώ» από τους ρόλους που δε με γεμίζουν σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είναι κάθε μέρα εύκολη, ούτε «ισορροπημένη» αλλά μπορώ να πω ότι έπειτα από τις παραπάνω συνειδητοποιήσεις, κάθε ρόλος στον οποίο καλούμαι να ανταποκριθώ πλέον με κάνει πιο ευτυχισμένη. Νομίζω δεν υπάρχει άλλη μαγική συνταγή (γέλια).

INFO:

*Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι μέντορας σε διεθνή και ελληνικά προγράμματα επιχειρηματικότητας.

Γνωρίστε τις «Υπέροχες Γυναίκες» :https://www.yperoxesgynaikes.com/

Ακολουθήστε τις «Υπέροχες γυναίκες»στο Instagram

Facebook: https://www.facebook.com/yperoxes.gynaikes/