Μεγαλώνοντας ένα παιδί μόνη έχεις πολλά να διαχειριστείς.

Χρειάζεται αγώνας ολόκληρος για να μπορέσεις να σταθείς απέναντι σε αυτό το χάος που μοιάζει να έρχεται κατά πάνω σου. Χρειάζεται επιμονή αλλά και τεράστια υπομονή για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στις δύσκολες συνθήκες της ζωής. Πιο απλά μοιάζει με έναν αγώνα μετ’ εμποδίων αλλά χωρίς αντιπάλους μόνο με έναν νικητή, εσένα!

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί, πόσο μάλλον να το μεγαλώνεις μόνη σου!

Όταν δεν υπάρχει κάποιος να μοιραστείς το φορτίο της γονεικότητας, αναγκαστικά ανταπεξέρχεσαι μόνη όσο δύσκολο και αν είναι. Ακόμα και αν είναι βράδυ ενώ είσαι με λίγες ώρες ύπνο ακόμα και αν είναι πρωί και πρέπει να εργαστείς.

5 Τρόποι για να παραμείνεις ψύχραιμη όταν μεγαλώνεις ένα παιδί μόνη

1. Προετοιμασία

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε να τακτοποιήσετε κάποια πράγματα, όπως για το ποιος θα σας μεταφέρει στο νοσοκομείο κατά τον τοκετό ή σε περίπτωση που χρειαστείτε επίσκεψη σε παιδίατρο. Οι φίλοι σας ή οι συγγενείς είναι άνθρωποι που οφείλουν να σας στηρίξουν και πρέπει να είναι δίπλα σας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ζωής σας. Εμπιστευτείτε και προσκαλέστε τους στο σπίτι ώστε να νιώσετε και εσείς μεγαλύτερη ασφάλεια.

2. Αποθήκευση

Είναι σημαντικό αφού μεγαλώνετε το παιδί σας μόνη να εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα μωρουδιακά όπως: πάνες, μωρομάντιλα, βρεφικά ρούχα κλπ. Φροντίστε να τα έχετε όλα έτοιμα εκ των προτέρων για μην χρειαστεί αργότερα να μετακινηθείτε.

3. Εργασία

Μια ανύπαντρη μαμά πιθανώς να χρειαστεί να επιστρέψει στη δουλειά έγκαιρα, για να στηρίξει την οικογένεια της επομένως, θα χρειαστεί έναν άνθρωπο να της φροντίσει το μωρό. Κάντε το το συντομότερο δυνατό, αφενός για να μπορέσετε να επιστρέψετε στην δουλειά σας, αφετέρου για να έχετε τον κατάλληλο χρόνο για σωστές επιλογές χωρίς κάποια απερισκεψία.

4. Ρουτίνα

Πολλές μόνες μητέρες νιώθουν πανικό λόγω έλλειψης χρόνου. Για να διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία, θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα πλάνο. Καταγράψτε τα καθημερινά σας καθήκοντα ανά ημέρα με ενδιάμεσα διαλείμματα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας.

5. Αφαιρέστε τις αρνητικές σκέψεις

Το τελευταίο και ίσως το πιο σημαντικό είναι να πετάξετε το αίσθημα της ενοχής, δεν χρειάζεται να κρίνετε τόσο σκληρά τον εαυτό σας. Όταν οι μέρες γίνονται δύσκολες να θυμάστε ότι μεγαλώνοντας ένα παιδί μόνη κάνετε την σωστή επιλογή.

KIDOT Team

Το άρθρο δημιουργήθηκε από τη συντακτική ομάδα του KIDOT, ενός agency που δημιουργεί offline και online δράσεις για το παιδί, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας.  Ακολουθήστε μας!

WebsiteFacebook, Instagram