Ο Έλληνας ηθοποιός που κάνει καριέρα στο Λονδίνο και πρωταγωνιστεί στη Βρετανική καμπάνια της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι στη Vwoman. 

Της Σοφίας Αποστολίδου

 Είναι κάποιοι άνθρωποι που είναι γεννημένοι ηθοποιοί. Ένας από αυτούς είναι και ο Manolis Emmanouel(Μανώλης Εμμανουήλ). Από πολύ μικρή ηλικία ήξερε ένα πράγμα: Ότι θέλει να γίνει ηθοποιός, θέλει να λέει ιστορίες να ακούγονται! Είναι ένας από τους Έλληνες που μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν κάνει διεθνή καριέρα καθώς μεταξύ άλλων έχει πρωταγωνιστήσει στην δημοφιλή σειρά “The Durrels” και  στην ταινία ” The Greed.

Ο Manolis Emmanouel (Μανώλης Εμμανουήλ) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Συνομιλήσαμε μαζί του ενώ εκείνος βρισκόταν στο διαμέρισμα του με θέα τον Τάμεση και είχε στα πόδια του τον αγαπημένο του σκυλάκο, τον Άμλετ. Μας αποκάλυψε τα συναισθήματα του για το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί στη μεγάλη Βρετανική καμπάνια με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας , μίλησε για τον τρόπο που αντιδρούν οι Βρετανοί και τα σχόλια που ακούει. Τέλος, εκμυστηρεύτηκε πόσο πολύ του λείπει  η χώρα μας, ο ήλιος, η θάλασσα, η οικογένεια του και για αυτό και δεν θα έλεγε “όχι” σε μία τηλεοπτική πρόταση για ένα σίριαλ στη χώρα μας. Εξάλλου, η τηλεόραση είναι η μεγάλη του αγάπη.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την τέχνη της υποκριτικής;

H απάντηση ίσως ακουστεί κλισέ, αλλά δεν υπήρξε ποτέ καμία στιγμή στη ζωή μου που να σκεφτώ τίποτα διαφορετικό από το να γίνω ηθοποιός! Μπορεί πολλά πράγματα να άλλαζαν στη ζωή μου, η επιθυμία μου όμως αυτή έμενε σταθερή! Ήμουν πολύ τυχερός, γιατί ευτυχώς από τους γονείς μου, δεν υπήρξε καμία αρνητική αντίδραση ως προς αυτό. Στον αντίποδα ήταν πολύ υποστηρικτικοί. Με πήγαιναν θέατρο, με άφηναν να παρακολουθώ σειρές  στην τηλεόραση που τόσο πολύ αγαπούσα. Μοναδική τους ένσταση ήταν να σπουδάσω σε κάποια Ακαδημαϊκή σχολή επειδή ήμουν αριστούχος μαθητής. Τελικά, με έπεισαν και έτσι επέλεξα να φοιτήσω στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συγκεκριμένα στο τμήμα θεατρολογίας.

Και η μετάβαση από τις σπουδές στη θεατρολογία σε μια σημαντική  καριέρα στο Λονδίνο πώς προκύπτει;

Ήμουν πολύ τυχερός. Στη σχολή είχα πολύ σπουδαίος καθηγητές. Είχα την τύχη να με σκηνοθετήσει ο Σπύρος Ευαγγελάτος, είχα την ευτυχία να έχω καθηγητή τον Μάριο Πλωρίτη, τον Άγγελο Δεληβοριά και πολλούς άλλους σπουδαίους ανθρώπους.

Βέβαια μέσα από τις ακαδημαϊκές σπουδές στη θεατρολογία δεν γίνεσαι ηθοποιός, αλλά θεατρολόγος και εμένα το πάθος μου για την υποκριτική έκαιγε μέσα μου! Ήθελα πολύ να σπουδάσω και να μάθω περισσότερα για αυτή την τέχνη που τόσο πολύ αγαπώ. Έτσι,οι περαιτέρω σπουδές  στην υποκριτική ήταν μονόδρομος. Λόγω της γνώσης που είχα στην Αγγλική γλώσσα, σκεφτόμουν να συνεχίσω είτε στο Λονδίνο είτε στη Νέα Υόρκη.Τελικά, επέλεξα το Λονδίνο για πρακτικούς λόγους. Είναι στην Ευρώπη και είναι πολύ πιο κοντά στην πατρίδα μας. Έδωσα σε πέντε σχολές και πέρασα στις τέσσερις.

Μετά την αποφοίτηση μου από τη σχολή ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα. Ήθελα να εργαστώ στην τηλεόραση που τόσο πολύ αγαπώ – και στο σημείο αυτό πρέπει να σας εκμυστηρευτώ ότι είμαι από τους ηθοποιούς  που αγαπούν πολύ τη μικρή οθόνη. Από μικρός παρακολουθούσα φανατικά όλα τα σήριαλ που προβάλλονταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Δυστυχώς όμως η περίοδος της αποφοίτησης μου συνέπεσε με την  οικονομική κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα να υλοποιούνται ελάχιστες τηλεοπτικές παραγωγές.

Όμως, είχα την τύχη να με πλησιάσει ένας ατζέντης και έτσι  τελικά έμεινα στο Λονδίνο. Στην αρχή εργαζόμουν σε μικρά θέατρα, είχα όμως την πολυτέλεια να επιλέγω τις παραστάσεις που θα παίζω, καθώς παράλληλα είχα μπει και στο χώρο του σπικάζ. Έχω κάνει πολλές καμπάνιες, μεταξύ άλλων για την Disney, το Nickelodeon, την BMW, το BBC, το National Geographic, ενώ είμαι ακόμα και σήμερα η φωνή της easyJet στα ελληνικά.

Αν σας ρωτούσα ποια υπήρξε για εσάς η πιο σημαντική σας επαγγελματική στιγμή να υποθέσω ότι θα μου απαντούσατε η συμμετοχή σας στο  “The Durells”;

Η συμμετοχή μου στο “The Durells” ήταν μία πραγματικά μεγάλη επαγγελματική στιγμή. Είχα τη χαρά να παίξω έναν μικρό βέβαια ρόλο σε ένα σίριαλ που είναι μία τεράστια παγκόσμια επιτυχία. Είχα επίσης τη χαρά να συνεργαστώ με σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς, το Γιώργο Καραμίχο και τον  Αλέξη Γεωργούλη. Ωστόσο, η κορυφαία μου επαγγελματική στιγμή ήταν το γεγονός ότι συμπρωταγωνιστήσα στην ταινία “Greed”, του Michael Winterbottom. Ακόμα τσιμπάω τον εαυτό μου για να πιστέψω, ότι συμμετείχα και εγώ σε μια τόσο σπουδαία παραγωγή, με τόσο σπουδαίους ηθοποιούς.

Μου μιλήσατε με μεγάλη αγάπη για την τηλεόραση και ήδη έχετε πρωταγωνιστήσει σε ένα Βρετανικό σήριαλ, που έγινε παγκόσμια επιτυχία. Σε σήριαλ στην Ελληνική Τηλεόραση θα θέλατε να πρωταγωνιστείτε;

Θα ήταν μεγάλη μου χαρά! Πραγματικά θα το ήθελα πάρα πολύ να επιστρέψω στην Ελλάδα γιατί μου λείπουν πολύ η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, αλλά και η όμορφη χώρα μας και να κάνω τηλεόραση. Την αγαπώ την τηλεόραση και δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ακόμα παρεξηγημένη. Γίνονται πλέον σπουδαίες τηλεοπτικές παραγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτικό είναι ότι βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί, όπως η Meryl Steep, ο Jeremy Irons, κάνουν πλέον τηλεόραση. Και στην Ελλάδα γίνονται πλέον υπέροχες δουλειές. Η μυθοπλασία έχει τεράστια άνθιση.

Πέραν των άλλων  πρωταγωνιστείτε και  σε μία πολύ σπουδαία καμπάνια που έχει ως στόχο τη συγκέντρωση υπογραφών για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, πίσω στην πατρίδα μας. Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθετε για αυτό;

Η χαρά μου είναι μεγάλη. Είναι τεράστια τιμή να εκπροσωπώ  την πατρίδα μου για έναν τέτοιο σκοπό. Αυτό που αγαπώ στη συγκεκριμένη καμπάνια -εκτός από το σκοπό της-είναι ο έξυπνος και ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο προβάλλεται το μήνυμα.

Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που ακούσατε για την καμπάνια της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα;

Πολλές φορές με σταματάνε ακόμα και στο δρόμο και μου λένε πως είναι ένα πραγματικά απίστευτο βίντεο!

Αυτό το οποίο πρέπει να ειπωθεί είναι ότι υπάρχει μία πλειοψηφία βρετανών που  είναι φανατικοί υποστηρικτές της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα πίσω στη χώρα μας . Πολύς κόσμος με σταματάει και μου λένε: “Έχετε δίκιο! Τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, πίσω στην Ελλάδα! “