H Βαλκανιονίκης, συντονίστρια του ΠΑΣΓ «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ»  στο παράρτημα Θεσσαλονίκης και πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας Αθλητισμού είναι στη Vwoman 

Της Σοφίας Αποστολίδου

Από την πρώτη κουβέντα με την Κούλα Γιαννακίδου αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ένας άνθρωπος «γεμάτος». Πρωταθλήτρια, Βαλκανιονίκης, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγή που δίδαξε στο τμήμα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης επί 20 χρόνια, δημοτική και νομαρχιακή σύμβουλος , πολιτευθείς στη Θεσσαλονίκη και η πρώτη γυναίκα που διατέλεσε Γενική Γραμματέας Αθλητισμού στη χώρα μας. Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, υπερτονίζει η κυρία Γιαννακίδου. Γι αυτό και χρειαζόμαστε περισσότερες αθλητικές υποδομές, πάρκα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να αθληθεί δωρεάν με οργανωμένα προγράμματα που μπορεί να θεσπίσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καταλήγει η Ελληνίδα Βαλκανιονίκης.

Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή της Κούλας Γιαννακίδου μοιραία, όταν αναδείχτηκε στους σχολικούς αγώνες και κάπως έτσι βρέθηκε στην ομάδα του ΠΑΟΚ και στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ταυτόχρονα με τον πρωταθλητισμό σπούδαζε στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο δε θεωρεί πως έκανε κάποια θυσία ήταν για εκείνη τρόπος ζωής και ο πρωταθλητισμός της χάρισε μία υπέροχη ζωή και οι σπουδές της εξασφάλισαν το μέλλον. Ως Βαλκανιονίκης η Κούλα Γιαννακίδου θα έλεγε σε μία κοπέλα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό να μην παραμελήσει τις σπουδές της, να δουλέψει σκληρά και να είναι βέβαιη πως θα ζήσει ένα υπέροχο ταξίδι. Είναι πεπεισμένη πως οι γυναίκες μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Χρειάζεται μόνο θέληση και καλή οργάνωση.

Πότε και πως μπήκε στη ζωή σας η επιθυμία να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό;

Ο αθλητισμός ήταν στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλωσα στη Νάουσα σε μία εποχή όπου οι γειτονιές ήταν γεμάτες αλάνες. Τρέχαμε και παίζαμε ακόμα και ποδόσφαιρο, αγόρια και κορίτσια και έτσι ο αθλητισμός υπήρξε στη ζωή μου υπό μορφή παιχνιδιού. Στο γυμνάσιο έλαβα μέρος στους μαθητικούς αγώνες του στίβου, όπου και διακρίθηκα και έτσι κατέβηκα στη Θεσσαλονίκη για να αγωνιστώ σε ανώτερο μαθητικό επίπεδο. Εκεί με είδαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και έτσι μπήκα στη μεγάλη και αγαπημένη οικογένεια του ΠΑΟΚ, όπου και ανήκα εκεί για πολλά-πολλά χρόνια.

Επομένως από τον σχολικό αθλητισμό μεταπήδησα στον πρωταθλητισμό. Το σχολείο δίνει αυτή τη δυνατότητα και με θλίβει πολύ που υποβαθμίστηκαν οι σχολικοί αγώνες. Μέσα από τον σχολικό αθλητισμό μπορούν να αναδειχτούν πολλά ταλέντα.Είναι πολύ σημαντικό ότι όλα τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Όταν είναι μικρά υπό την μορφή παιχνιδιού, αργότερα δε μέσα από σωμάτια με πιο οργανωμένη μορφή και αν εκείνα το επιθυμούνε με τον πρωταθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι πολύ σημαντικός και για τους ενήλικες και την υγεία ενός λαού. Έρευνες απέδειξαν πως αν ένας λαός δεν γυμνάζεται, το κράτος ξοδεύει 7 φορές παραπάνω χρήματα σε ιατρικές δαπάνες. Θα πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό για όλον τον κόσμο, άρα θα πρέπει να υπάρχουν προσβάσιμες αθλητικές υποδομές, πάρκα και ελεύθεροι χώροι για να μπορούν να γυμνάζονται όλοι οι άνθρωποι και μάλιστα δωρεάν.

Πρωταθλήτρια και Βαλκανιονίκης στίβου στα 100 μέτρα και στο μήκος. Τι είναι εκείνο που στερηθήκατε περισσότερο για χάρη του πρωταθλητισμού;

Είτε είναι πρωταθλητισμός, είτε είναι σπουδές , είτε οτιδήποτε πολύ μεγάλο θέλει πολύ δουλειά. Δεν μπορείς με λίγο κόπο να κατακτήσεις μεγάλα πράγματα. Μόνο μέσα από την πολύ δουλειά μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον.Όσο έβλεπα ότι μπορώ να κερδίσω μετάλλια , έβαζα στόχους και εργαζόμουν, ενώ ταυτόχρονα σπούδαζα στο πανεπιστήμιο. Οι σπουδές μου ήταν πάντα δίπλα και μπροστά μου.

Μπορεί να έκανα πρώτη φορά διακοπές στα 34, να μην έζησα κάποιες στιγμές ανεμελιάς.. Ωστόσο, έζησα μία υπέροχη πορεία. Γι αυτό και δε θεωρώ ότι έκανα θυσίες, ήταν ο τρόπος ζωής που επέλεξα να έχω. Παράλληλα με τις σπουδές μου να κάνω πρωταθλητισμό.

Ως προπονήτρια πολλών και σπουδαίων αθλητών- ενδεικτικά αναφέρω τη συνεργασία με την Βούλα Πατουλίδου και με τη Λένα Δανηιλίδου- τι θα λέγατε σε μία νέα κοπέλα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό;

Θα της έλεγα με όλη μου την καρδιά να προχωρήσει να δουλέψει και θα δικαιωθεί . Σίγουρα ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσβατος καμία φορά, είναι όμως ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Θα υπάρξουν πιθανά απογοητεύσεις, τραυματισμοί που μπορεί να της στερήσουν ακόμα και τη συμμετοχή σε έναν σημαντικό αγώνα, αυτό όμως θα πρέπει να τη δυναμώσει, να την πεισμώσει και να είναι σίγουρη πως θα δικαιωθεί στο μέλλον.

Επιμένω όμως για μία ακόμα φορά πως οι σπουδές είναι πάνω από όλα. Το μέλλον μας είναι οι σπουδές μας. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό παράλληλα με τον πρωταθλητισμό να μην παραμεληθούν και κυρίως να μην εγκαταλειφθούν.

Έχετε πραγματοποιήσει μία σειρά από σημαντικές μελέτες με θέματα τη γυναίκα-πολίτη, τη γυναίκα-αθλήτρια και το ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πώς μπορεί η σύγχρονη γυναίκα να ανταπεξέλθει στην πολλαπλότητα των ρόλων που καλείται να υπηρετήσει;

Η γυναίκα πάντα είχε έναν ρόλο πολυσχιδή και πολλές υποχρεώσεις από τα πολύ παλιά χρόνια.
Ως μια γυναίκα που έχω διατελέσει δημοτική συμβούλους στο Δήμο Θέρμης, Νομαρχιακή σύμβουλος στο Νόμο Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας αθλητισμού(την περίοδο 2012 -2015) –μία θέση πολύ απαιτητική-, μπορώ να πω με βεβαιότητα πώς ναι ,η γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει!

Επομένως από προσωπική πείρα θα σας πω, πως η γυναίκα μπορεί να ισορροπήσει απαιτήσεις σε καριέρα, σπίτι, παιδιά. Θα ήθελα δε να τονίσω ότι οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να μπουν στα κέντρα λήψεις αποφάσεων.
Έχει κούραση , έχει τρέξιμο αλλά με καλή οργάνωση και θέληση όλα γίνονται. Θυμάμαι πως κάθε βράδυ έγραφα μία τεράστια λίστα με τις υποχρεώσεις μου για την επόμενη ημέρα και οργάνωνα τον χρόνο μου για να τις πραγματοποιήσω. Θυμάμαι πως οι φοιτήτριες μου στα ΤΕΦΑΑ με ρωτούσαν «πως θα τα καταφέρετε να τα προλάβετε όλα! Είναι ανέφικτο». Τελικά τα κατάφερνα κάθε μέρα! Ναι, η γυναικά μπορεί να ανταπεξέλθει!