Μια ανατρεπτική ιδέα της προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννας Μυκωνίου, που μετουσιώθηκε σε μια συγκλονιστική βραδιά και έφερε τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο του Πολιτισμού.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Είναι κάποιες φορές που η τέχνη σε καθηλώνει. Κάνει τον χρόνο να παγώνει. Και τη στιγμή να μένει για πάντα βαθιά τυπωμένη στη μνήμη. Μία από αυτές τις στιγμές είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, όταν οι στίχοι του Μπωντλαίρ, του Καρυωτάκη, του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, του Λαπαθιώτη, της Πολυδούρη, μπερδεύτηκαν γλυκά με αγαπημένους ήχους και μελωδίες, σε ένα σκηνικό βγαλμένο από το σύμπαν των «Καταραμένων Ποιητών».

Ένα νέο είδος θεάματος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Δεν ήταν απλά ένα ποιητικό αναλόγιο. Ούτε μια μουσική βραδιά όπου οι μελοποιημένοι στίχοι των καταραμένων ποιητών μας ταξίδεψαν. Ήταν κάτι πολύ παραπάνω. Κάτι πολύ βαθύτερο. Άκρως φαντασμαγορικό και ταυτόχρονα μοναδικά εσωτερικό. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας που έκανε την ψυχή να αγγίξει τις πιο μύχιες σκέψεις της.

Όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα της Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, Άννας Μυκωνίου

Η Άννα Μυκωνίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μια γυναίκα συνυφασμένη με την τέχνη και τον πολιτισμό. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε, ίσως, τον ομορφότερο θεσμό που έχουμε στην πόλη μας, το Φεστιβάλ Επταπυργίου. Που έφερε σπουδαίες παραστάσεις όπερας στο εμβληματικό αυτό μνημείο της πόλης. Η ανάγκη της Άννας Μυκωνίου να μοιραστεί απλόχερα το πάθος της για την ποίηση-που υπήρξε το αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής- την οδήγησαν στο να εμπνευστεί ένα πρωτόγνωρο δρώμενο. Μία παράσταση όπου οι στίχοι αγαπημένων ποιημάτων μπερδεύονται γλυκά με μελωδίες και όλο αυτό σε ένα καθηλωτικό σκηνικό που κάνει την ψυχή να ταξιδεύει στα πιο ξεχωριστά μονοπάτια αυτογνωσίας με συνοδοιπόρους τον Μπωντλαίρ, τον Καρυωτάκη, την Πολυδούρη, τον Άλλαν Πόε. Όταν το φώτα έσβησαν το κοινό ήταν ήδη μαγεμένο. Όταν άναψαν κάτι σπουδαίο είχε συμβεί. Ένα νέο είδος θεάματος είχε γεννηθεί.

Ο Θανάσης Κολαλάς δημιούργησε ένα καθηλωτικό σκηνικό

Εκατοντάδες κεριά ανάμενα πάνω σε μια λίμνη ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρυζε ο θεατής της παράστασης «Καταραμένοι Ποιητές- Ανεκπλήρωτοι Έρωτες» στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι απόκοσμοι φωτισμοί, η αναγραφή των στίχων πάνω στο σκηνικό έκαναν τον θεατή να νιώθει ότι έχει εισβάλει στην ψυχή, στην καρδιά, στο μυαλό και στο σύμπαν των «Καταραμένων Ποιητών».

 

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος έγινε η φωνή των «Καταραμένων Ποιητών»

Δωρικός και ταυτόχρονα γεμάτος συναισθήματα, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ήταν εκείνος που έδωσε φωνή στους στίχους της ποίησης των «Καταραμένων Ποιητών» και έκανε τις λέξεις να γίνουν δονήσεις γεμάτες συναισθήματα. Στα λόγια των ποιητών παρενέβαιναν με αριστοτεχνικό τρόπο τα κείμενα της Άννας Μυκωνίου που φώτιζαν τα μεγαλύτερα σκοτάδια των λαμπρών αυτών δημιουργών. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δεν έδωσε απλά φωνή στα κείμενα αυτά. Έγινε η φωνή τους. Η φωνή του  Έντγκαρ Άλλαν Πόε, του Λαπαθιώτη, του Καρυωτάκη, του Μπωντλαίρ. Έγινε και εκείνος μέρος του κόσμου των «Καταραμένων ποιητών» και συνοδοιπόρος των θεατών στο μυσταγωγικό αυτό ταξίδι αυτογνωσίας.

Οι καθηλωτικές ερμηνείες του Αλκίνοου Ιωαννίδη μας μύησαν στο σύμπαν των «Καταραμένων Ποιητών»

Στην παράσταση υπήρχαν στιγμές που οι στίχοι, οι λέξεις και οι σκέψεις των «Καταραμένων Ποιητών» γινόντουσαν τραγούδι με τη συγκλονιστική φωνή του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Με την εξαιρετική δύναμη και ταυτόχρονα την μοναδική γλυκύτητα που κάνουν τη φωνή του τόσο συγκλονιστική, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δεν ερμήνευε απλά την μελοποιημένη ποίηση των «Καταραμένων ποιητών», έγινε το όχημα για να εισέλθουμε στον κόσμο τους και να γίνουμε και εμείς μέρος αυτού.

«Καταραμένοι Ποιητές- Ανεκπλήρωτοι έρωτες» : Η βραδιά που έβαλε την μαγεία της ποίησης στη ζωή μας

Η παράσταση «Καταραμένοι Ποιητές- Ανεκπλήρωτοι έρωτες» είναι ένα υβριδικό είδος παράστασης λόγου και μουσικής που κείμενο και  μουσική υπηρετούν τον ίδιο σκοπό:  την μύηση του θεατή στην ευεργετική επίδραση της ποίησης. Είναι μια μυσταγωγία ψυχής που γεννήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επταπυργίου το καλοκαίρι και παρουσιάστηκε και πάλι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι η στιγμή που η τέχνη έγινε το όχημα για την εξερεύνηση της ψυχής και ο λόγος που η πόλη μας έγινε και πάλι το κέντρο του πολιτισμού.

INFO:

Μάθετε περισσότερο για τους “Καταραμένους Ποιητές” και τις δράσεις του Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ΕΔΩ