Η φωνή πίσω από το πιο εθιστικό podcast μιλά στη Vwoman για τις υποθέσεις που τη συντάραξαν, τους φόβους της για τις αντιδράσεις των δραστών και τη σημασία των λέξεων.

της Κικής Τσάνη

Μπορείτε άραγε να μετρήσετε τις φορές που συγκλονιστήκατε από την είδηση μίας στυγερής δολοφονίας ή μίας μυστηριώδους εξαφάνισης; Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτές οι ιστορίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας, καθώς μας φέρνουν αντιμέτωπους με το πού μπορούν να φτάσουν τελικά τα ανθρώπινα όρια.

Καταιγιστικές εξελίξεις, σκοτεινά μυστικά και παράπλευρες ιστορίες ξετυλίγονται μπροστά μας και εμείς γινόμαστε παρατηρητές ενός ντόμινου γεγονότων που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους μας. Πολλές φορές χάνουμε τον ύπνο μας γιατί η ταύτιση, η συμπόνοια, η αγανάκτηση είναι κι αυτά που μας κάνουν ανθρώπους.

Κάθε εβδομάδα, η Αθηνά Σαμαρά αναλαμβάνει ένα πολύ απαιτητικό task. Μέσα από το true crime podcast της «Μέχρι Θανάτου», παρουσιάζει αληθινές ιστορίες εγκλημάτων που χαράχτηκαν στο μυαλό μας ή άλλες που δεν πήραν τόση δημοσιότητα, με έναν τρόπο που καθηλώνει και γίνεται η φωνή όσων τη στερήθηκαν.

Η Αθηνά δεν παραθέτει απλά τα γεγονότα, αλλά κάνοντας μία πραγματικά εντυπωσιακή και πολύπλευρη έρευνα, τα διηγείται με πολλή προσοχή στις λεπτομέρειες και συμπυκνώνει σε λιγότερο από μία ώρα όλα εκείνα που μας σόκαραν σε ένα έγκλημα, από τη μοιραία στιγμή μέχρι να καθίσουν οι ένοχοι στο εδώλιο.

Οι ακροατές του «Μέχρι Θανάτου», περιμένουν καρτερικά το επεισόδιο κάθε Δευτέρα και η Αθηνά κατάλαβε γρήγορα ότι το περιεχόμενο του podcast της απαιτεί την απόλυτη προσήλωσή της.

«Ήμουν μέχρι πρόσφατα μία σκληρά εργαζόμενη ιδιωτική υπάλληλος και μαμά. Από τότε που αποφάσισα να ασχολούμαι αποκλειστικά με την παραγωγή του “Μέχρι Θανάτου” κατάλαβα το πόσο δύσκολο είναι να ισορροπείς μια οικογένεια με μικρά παιδιά και ένα αντικείμενο με τόση ευθύνη και συναίσθημα. Η καθημερινότητά μου συνδυάζει απαιτητικά την έρευνα για σκληρές ανθρωποκτονίες και ακατανόητες εξαφανίσεις μαζί με το μεγάλωμα των παιδιών. Το true crime ήταν πάντα ένα πάθος μου και όταν πριν από έξι χρόνια ανακάλυψα τα podcasts άλλαξε η ζωή μου. Μπορούσα να κάνω τα πάντα έχοντας στα αφτιά τα ακουστικά μου. Ήθελα να γίνω και εγώ μέρος αυτής της συναρπαστικής αλυσίδας των αφηγητών αλλά και κάτι παραπάνω. Να γίνω η φωνή όσων τη στερήθηκαν», λέει χαρακτηριστικά στη Vwoman.gr.

Αναφορικά με τη θεματολογία αλλά και την εμφανή διαφοροποίηση του δικού της podcast από τα άλλα του είδους, η Αθηνά δηλώνει πως λέει την κάθε ιστορία όπως θα ήθελε να την ακούσει και η ίδια. «Ατμοσφαιρικά και πέρα για πέρα αληθινά. Επειδή υπάρχει μια θεατρικότητα, μερικές φορές οι ακροατές με ρωτούν αν έχω επινοήσει κάποιες από τις λεπτομέρειες. Όσο ασχολούμαι με αυτά τα φοβερά εγκλήματα όμως, διαπιστώνω πως η αληθινή ζωή μπορεί να είναι αμέτρητες φορές πιο τρομακτική από τη φαντασία…».

Κάθε επεισόδιο του «Μέχρι Θανάτου», πέρα από γεγονότα που είναι αδιαμφισβήτητα γροθιά στο στομάχι, περιέχει ονόματα και σκιαγραφήσεις χαρακτήρων. Κάθε υπόθεση πλαισιώνεται από ανθρώπους που έζησαν με τα θύματα ή τους δράστες, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πλέον ελεύθεροι. Και όλοι αυτοί έχουν πρόσβαση σε ό,τι υπάρχει στο διαδίκτυο.

«Μεγαλύτερος φόβος μου είναι να μήπως πω κάποια ανακρίβεια», λέει στη Vwoman η Αθηνά. «Τις μέρες που ασχολούμαι με την κάθε ιστορία τη ζω τόσο πολύ, τόσο έντονα, που τα συναισθήματα που νιώθω βγαίνουν και στον τρόπο που διηγούμαι την ιστορία. Ναι, πράγματι σκέφτομαι ότι μπορεί κάποιο σχόλιο να εξοργίσει κάποιον δράστη, αλλά δεν θα ήμουν εγώ αν τα έλεγα όλα αποστειρωμένα και αντικειμενικά. Όσον αφορά τις οικογένειες των θυμάτων, προς το παρόν έχω ακούσει μόνο θετικά σχόλια», συμπληρώνει.

Περιγράφοντας τη διαδικασία από τη στιγμή που η Αθηνά διαλέγει μία ιστορία μέχρι τη στιγμή που φτάνει στα αφτιά μας, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την αξιοσημείωτη δουλειά που κάνει.

«Κάθε εβδομάδα είναι πολύ ξεχωριστή. Έχω εθιστεί στη διαδικασία και αισθάνομαι ότι θα μπορούσα να το κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Οι περισσότερες μέρες αφιερώνονται στην έρευνα. Βιβλία, άρθρα εφημερίδων, τηλεοπτικά ρεπορτάζ και αφιερώματα. Θα τα διαβάσω και θα τα δω όλα ψάχνοντας την κάθε λεπτομέρεια. Ανοίγω χάρτες, google earth, μελετώ τις εικόνες μέχρι να νιώσω ότι ξέρω καλά την ιστορία. Μετά πρέπει να γράψω το κείμενο, το σενάριο. Κάθε λέξη έχει σημασία. Θέλω να δημιουργώ ένα κλίμα, σαν να παίρνω τον ακροατή από το χέρι και να τον βάζω μέσα στις σελίδες μαζί μου. Την τελευταία μέρα επισκέπτομαι το στούντιο όπου θα ηχογραφήσω το κείμενο και μετά θα το καθαρίσω για να φτάσει στα αφτιά σας όσο πιο ποιοτικό γίνεται», σημειώνει.

Οι υποθέσεις

«Μου είναι εξαιρετικό δύσκολο να διαλέγω υποθέσεις όταν όλες είναι αληθινές και συνταρακτικές ιστορίες. Σκέφτομαι πολύ συχνά τη δολοφονία της φοιτήτριας Εύης Γατίδου, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη. Ήταν από τις ιστορίες που είχα εντοπίσει τη δικογραφία και οι τόσες λεπτομέρειες με είχαν συγκλονίσει. Σχεδόν μπορούσα να μυρίσω και εγώ τη μυρωδιά του θανάτου στη μικρή της κρεβατοκάμαρα. Επίσης με είχε επηρεάσει βαθιά η δολοφονία της Καρολάιν και δυσκολευόμουν για καιρό να διαχειριστώ το πόσες φορές πέθαινε μέσα από τα ψέματα του δολοφόνου της», αναφέρει η Αθηνά για τα επεισόδια που χαράχτηκαν στη δική της μνήμη, ενώ απαντά γιατί δεν θα… άγγιζε κάποια υπόθεση.

«Γενικά οι υποθέσεις που έχουν πολιτικό υπόβαθρο με τρομάζουν. Οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να μείνουμε ψύχραιμοι σε κάτι τέτοια», επισημαίνει και αποκαλύπτει πως μία υπόθεση που ανυπομονεί να μας διηγηθεί είναι η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και θα γίνει σε αυτή τη σεζόν.

Όσο για το αν μετανιώνει για κάποια ιστορία που φιλοξένησε στο podcast της ή αν δεν μετέδιδε διαφορετικά τώρα, η Αθηνά απαντά με ειλικρίνεια.

«Ένας δημιουργός ωριμάζει μέσα από κάθε δουλειά. Όσο περνάει ο καιρός αναπόφευκτα αλλάζω και εγώ και σίγουρα αν έψαχνα θα έβρισκα λάθη ή και πράγματα που θα ήθελα να αλλάξω. Ίσως κάποια στιγμή ανατρέξω στα αρχικά επεισόδια και τα προσεγγίσω με μια πιο φρέσκια ματιά από την άποψη του πώς τη διηγήθηκα. Επειδή ξέρω όμως ότι κάθε φορά έδωσα το 100% στην έρευνα, είμαι βέβαιη ότι δεν μετανιώνω για καμία ιστορία».

Μία… άλλη Αθηνά μπροστά από το μικρόφωνο

«Μπροστά στο μικρόφωνο γίνομαι το alter ego μου. Όσοι με ξέρουν προσωπικά, ξέρουν ότι δεν έχω καμία σχέση με την σοβαρή, δραματική και αισθαντική φωνή του podcast. Μου αρέσει όμως αυτός ο ξεχωριστός ρόλος. Μπροστά στο μικρόφωνο είμαι μια αφηγήτρια, μια storyteller. Είναι μια περσόνα που ζει για λίγο μόνο στο στούντιο κάθε εβδομάδα. Την ώρα της ηχογράφησης προσποιούμαι ότι οι ακροατές είναι ένα ζωντανό κοινό. Ότι βρίσκονται εκεί μαζί μου. Επιτρέπω στον εαυτό μου να παθιάζεται και να χειρονομεί ώστε να κρατάω ζωντανό τον τρόπο που μιλάω και να περάσει και στο ηχογραφημένο αποτέλεσμα», αναφέρει με εμφανή ενθουσιασμό.

Τέλος, η Αθηνά περιγράφει με συγκίνηση τη σχέση που έχει δημιουργήσει με τους ακροατές της.

«Το κοινό είναι πραγματικά θερμό και δοτικό. Μας λένε ότι μας ακούν όταν νιώθουν μοναξιά, όταν νιώθουν θλίψη, όταν δυσκολεύονται να κοιμηθούν και θέλουν μια φωνή να τους νανουρίσει. Νιώθουν μια οικειότητα με τους αφηγητές και αισθάνονται ασφάλεια μέσα στην εβδομαδιαία τους ρουτίνα. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι το ίδιο νιώθουμε και εμείς. Έχουμε αγωνία αν το επεισόδιο θα τους αρέσει, νιώθουμε οικειότητα με όσους αλληλεπιδρούν και εθιζόμαστε στην επαφή μαζί τους. Το αντικείμενο του true crime ειδικά έχει ένα πολύ αφοσιωμένο κοινό και το αναγνωρίζω και εγώ ως ακροάτρια. Είναι μια σχεδόν ερωτική σχέση. Άλλωστε το πάθος και ο θάνατος πάνε παρέα».

Ακούστε όλα τα επεισόδια του «Μέχρι Θανάτου» στο Spotify.

Λεπτομέρειες για τις υποθέσεις θα βρείτε στις σελίδες του podcast στο Facebook και Instagram.