Ξεκινάμε το ταξίδι στον κόσμο του διαδικτύου  με τη συνέντευξη της βουλευτού Ά Θεσσαλονίκης Άννας Ευθυμίου.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Μάχιμη εργατολόγος, σύζυγος, μητέρα δύο παιδιών, γυναίκα, βουλευτής στην Ά Θεσσαλονίκης. Μια βουλευτής που έθεσε το θέμα της εργασιακής βίας και του εκφοβισμού πολύ πριν γίνει επίκαιρο. Μια γυναίκα που αγωνίζεται να εξαλειφθούν οι ανισότητες των δύο φύλων. Μία νέα μητέρα που θέλει να μάθει στα παιδιά της πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις στους άλλους. Η Άννα Ευθυμίου έχει πείσμα, βούληση, όραμα, σχέδιο, στόχους. Έχει όμως και ένα μεγαλύτερο προσόν. Είναι ο εαυτός της και είναι αληθινή!

Η πολιτική είναι γένους θηλυκού! Πώς είναι όμως ο χώρος της πολιτικής για τη γυναίκα το 2021;

Εν έτη 2021, στην πολιτική οι γυναίκες δεν έχουν το χώρο που θα έπρεπε. Βέβαια είναι πολύ δύσκολή η ενασχόληση και με την πολιτική για μία γυναίκα, η οποία καλείται σήμερα να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους. Αλλά το γυναικείο φύλλο έχει να προσφέρει πολλά στην πολιτική. Γι αυτό και θα πρέπει όλοι- η πολιτεία, τα κόμματα και εμείς οι ίδιες οι γυναίκες- να στηρίξουμε τις γυναίκες και να συμβάλουμε στο να δοθεί περισσότερος χώρος για τη γυναίκα στην πολιτική, γιατί οι γυναίκες χρειάζονται στην πολιτική. Για παράδειγμα η ποσόστωση βοηθάει. Εγώ είμαι υπέρ της ποσόστωσης.

Σίγουρα βέβαια μία γυναίκα θα πρέπει να το θέλει πολύ να ασχοληθεί με την πολιτική, γιατί απαιτούνται πολλές θυσίες. Και εγώ χρειάζεται να θυσιάσω πολλά πράγματα . Θα ήθελα να μοιράζομαι περισσότερο χρόνο με τα παιδάκια μου, αλλά τους έχω εξηγήσει και πιστεύω πως ιδίως ο μεγάλος μου γιος έχει κατανοήσει πως η μαμά προσπαθεί να κάνει κάτι που κάνει καλό και στους άλλους και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στα παιδιά μου ως σκέψη και ως φιλοσοφία: Ότι δεν πρέπει να λειτουργείς ως μονάδα, αλλά πρέπει να κάνεις πράγματα και για τους άλλους. Πρέπει να λειτουργούμε με αλληλεγγύη.

Έχετε αναφέρει πολλές φορές πως από μικρή θέλατε να γίνεται πολιτικός. Τι ονειρευόσασταν να αλλάξετε μέσω της πολιτικής και ποια από αυτά που ονειρευόσασταν τα έχετε ήδη καταφέρει ;

Από πολύ μικρή ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και για διάφορους λόγους . Θέλω να διευκρινίσω που ανήκω εγώ. Δεν ανήκω σε εκείνους που ασχολούνται ευκαιριακά με την πολιτική . Είμαι από αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά πολύ συνειδητά, γιατί πιστεύω πως έχω να προσφέρω σε αυτό το κομμάτι και θέλω να προσφέρω.

Από μικρή είχα συνειδητοποιήσει την έμφυτη τάση μου στην πολιτική, την οποία εξάσκησα στα φοιτητικά μου χρόνια με την έντονη δραστηριοποίηση μου μέσα από τους κόλπους του κομματικού χώρου στον οποίο ανήκω. Στη συνέχεια πήρα διάφορες κομματικές άμισθες θέσεις, γιατί στόχος μου ήταν και είναι να προσφέρω μέσα από την πολιτική, με ιδιαίτερα σημαντική τη θέση της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τα μέσα της Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα υπηρέτησα και την τοπική αυτοδιοίκηση, που είναι η μεγάλη μου αγάπη, ως εντεταλμένη σύμβουλος νεολαίας την περίοδο 2010-2014.

Τα όνειρα μου κάθε φορά προσαρμοζόντουσαν στα μέτρα των θέσεων που είχα. Μάλλον θα έλεγα πως δεν ονειρευόμουν, αλλά έβαζα στόχους! Στόχους μικρούς και ρεαλιστικούς, ώστε με πείσμα, σκληρή δουλειά και αυτοθυσία να μπορώ να τους πετυχαίνω.
Τον ενάμιση χρόνο που είμαι βουλευτής έχω καταφέρει να αλλάξω σημαντικά πράγματα που αφορούν στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας.

Χαίρομαι που κατάφερα και ανέδειξα το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, που γνώριζα καλά ως εργατολόγος. Υπήρχαν μεγάλες κωλυσιεργίες.Με δημόσιες τοποθετήσεις μου και με διαρκής κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου, με τρόπο που πολλές φορές χαρακτηρίστηκε ακόμα και έντονος κατάφερα και ανέδειξα το θέμα αυτό που αφορά σε μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δικαιούνται να πάρουν αυτά που πλήρωσαν στο κράτος και που το κράτος υποχρεούται να τους τα ανταποδώσει. Ο αγώνας μου δικαιώθηκε όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, “πήρε πάνω του” το συγκεκριμένο θέμα και έφερε τον Δεκέμβριο στη Βουλή νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων.Μάλιστα πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο κατέθεσα προτάσεις για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης εκ των οποίων κάποιες έχουν γίνει ήδη δεκτές από τον νέο υπουργό τον κύριο Χατζηδάκη.

Χαίρομαι επίσης που με δική μου πρωτόλεια πρόταση, που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έθεσα το θέμα της επανένταξης των κακοποιημένων γυναικών στην αγορά εργασίας.Είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής που σε συνέχεια της δικής μου πρότασης, φρόντισε η πολιτεία και δημιουργήθηκαν προγράμματα από τον ΟΑΕΔ που αφορούν στην επανένταξη των κακοποιημένων γυναικών. Είναι ένα μέτρο με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος αλλά με τεράστιο κοινωνικό αποτύπωμα.

Σημαντικές θεωρώ και τις παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης κάποιον ευάλωτων παραγωγικών ομάδων που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα, οι προτάσεις που κατέθεσα για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έγιναν δεκτές, αλλά και οι ερωτήσεις που έχω καταθέσει για τη στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού.

Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι πολιτισμός. Ο πολιτισμός είναι ο κλάδος που βάλλεται περισσότερο την περίοδο της πανδημίας. Σίγουρα τίποτα δεν υποκαθιστά την ανάγκη του καλλιτέχνη για το ζωντανό πρόγραμμα, είναι ο τρόπος έκφρασης του και πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους του πολιτισμού διέξοδο και στήριξη.

Ως εργατολόγος γνώριζα καλά τις δύσκολες και αχαρτογράφητες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του πολιτισμού, για παράδειγμα οι καλλιτέχνες εργάζονται και ασφαλίζονται ανά ημέρα. Έτσι με βάση το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στον κλάδο των καλλιτεχνών, προσπάθησα να κατευθύνω τη νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε να ενταχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι στα μέτρα στήριξης. Όπως επίσης είχα τονίσει πως πρέπει να δοθεί -και δόθηκε- παράταση της εγγραφής στο μητρώο καλλιτεχνών του υπουργείου πολιτισμού, που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Λένε ότι πίσω από έναν πετυχημένο άντρα κρύβεται μία γυναίκα. Τι κρύβεται όμως πίσω από μία πετυχημένη γυναίκα;

Είναι πολύ κολακευτικός ο χαρακτηρισμός “επιτυχημένη γυναίκα”, αλλά θεωρώ ότι έχω ακόμα πολύ δρόμο να διανύσω. Αυτή τη στιγμή είμαι στην απόλυτα παραγωγική μου ηλικία τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στην πολιτική αλλά και στην οικογένεια. Θα έλεγα πως βρίσκομαι στον οργασμό της πολιτικής μου διαδρομής. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να βάζω μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους να μπορώ να υλοποιώ και ο κάθε στόχος που ολοκληρώνω να συνοδεύεται από τον επόμενο. Με πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό, βούληση, συνέπεια και πολύ- μα πολύ- πείσμα και πολλές φορές θυσίες και αυτοθυσίες, καταφέρνω και πετυχαίνω τους στόχους μου. Φυσικά είναι απαραίτητη και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων, της οικογένειάς μου, του άντρα μου, των παιδιών μου, όσο είναι σε θέση να με στηρίξουν γιατί είναι ακόμα πολύ μικρά- και των γονιών μου. Είναι βασικό εφόδιο να έχεις δίπλα σου ανθρώπους να σε στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές που είναι δεδομένο πως όλοι μας περνάμε.

Είστε βουλευτής, μάχιμη δικηγόρος, σύζυγος, μητέρα, γυναίκα. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπορέσει η σύγχρονη γυναίκα να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει;

Η γυναίκα έχει πολλούς και δύσκολους ρόλους. Πρέπει να συνδυάσει την επαγγελματική της, με τη συζυγική της ζωή και όλο αυτό δημιουργεί μία πολυπλοκότητα. Ευτυχώς είναι στη φύση μας να μπορούμε να τα καταφέρνουμε σε πολλαπλές απαιτήσεις. Όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Έχουμε να διανύσουμε μεγάλο δρόμο μέχρι να εξισωθεί το γυναικείο με το αντρικό φύλο. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες ανισότητες που τις βλέπουμε και στον χώρο της εργασίας. Μία γυναίκα που έχει παιδιά είναι δύσκολο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας. Για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες, η περίοδος της λοχίας δεν υπάρχει. Το έχω ζήσει και εγώ προσωπικά ως δικηγόρος . Ούσα εγκυμονούσα δεν μπορούσα να πάρω άδεια. Δεκατρείς μέρες μετά τη γέννα του γιου μου, χρειάστηκε να βρεθώ στις δικαστικές αίθουσες! Δεν υπάρχει καμία βοήθεια από την πολιτεία. Πρέπει οπωσδήποτε να θεσπιστεί επίδομα για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες.

Πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες και νέες δομές φύλαξης παιδιών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, να θεσπιστεί και πατρική γονική άδεια.Πλέον και η κυβέρνηση συγκλίνει προς αυτή την κατεύθυνση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήδη φέρνει νέο νομοσχέδιο που θα θεσμοθετεί νέο καθεστώς για την άδεια πατρότητας. Είναι πολύ σημαντικά για την στήριξη της οικογενειακής πολιτικής , δεδομένου και του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος που έχουμε

Πρέπει να στηριχτούν οι γυναίκες ! Τις γυναίκες τις θέλουμε μητέρες, αλλά τις θέλουμε και στον χώρο της εργασίας. Το γυναικείο μυαλό είναι χρήσιμο!Να εξασφαλίσουμε ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία! Να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Είναι πράγματα που φωνάζω. Είναι οι δικές μου προτεραιότητες ως εργαζόμενη γυναίκα και βουλευτής.

Κατά την ορκωμοσία σας στη Βουλή, κλέψατε τις εντυπώσεις, ούσα 8 μηνών έγκυος. Πόσο δύσκολο ήταν να αποφασίσετε να μπείτε στη μάχη της προεκλογικής εκστρατείας, δεδομένου ότι πριν την γέννηση της κορούλας σας, όπως εξομολογηθήκατε, είχατε 3 άτυχες εγκυμοσύνες;

Θέλω καταρχάς μέσα από τη δική μου εμπειρία να δώσω θάρρος και δύναμη στις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν ένα παιδάκι και να τις πω να μην απελπίζονται . Να έχουν πίστη και ελπίδα.

Ήταν πάρα πολύ δύσκολη απόφαση και έπρεπε να τη σταθμίσω πολύ καλά. Από τη μία ήταν η λαχτάρα μου για την απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού, με τις συγγενείς δυσκολίες, και από την άλλη όλη μου η αγάπη και η δουλειά που είχα κάνει όλα αυτά τα χρόνια για να διεκδικήσω μία εκλόγιμη θέση στις εθνικές εκλογές. Στήριγμα μου ήταν και ο σύζυγος μου, ο οποίος μου είπε πως θα είναι δίπλα μου όποια απόφαση λάβω. Είμαι από 16 χρονών μαζί του, οπότε είναι ο άνθρωπός που ξέρει όσο κανένας την αγάπη μου για την πολιτική.

Έτσι πήρα την απόφαση να προσπαθήσω να τα καταφέρω και τα δύο. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως δεν θα υπερβώ τις αντοχές που μου δείχνει το σώμα μου ως έγκυος, γιατί πρωτεύον ήταν για μένα να μπορέσω να φέρω στον κόσμο το δεύτερο παιδάκι μου. Εφόσον, λοιπόν έκανα αυτή τη συμφωνία με τον εαυτό μου είπα : « τώρα ξεκινάμε!»

Σε συνέχεια της αποκάλυψης των φαινομένων κακοποίησης, γράψατε ένα πολύ όμορφο άρθρο στην εφημερίδα “Έθνος” για τις γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους και με τόλμη κατήγγειλαν τον θύτη. Πως μπορεί να βοηθήσει η πολιτική ενεργά τις γυναίκες να μιλήσουν και να καταγγείλουν περιστατικά βίας;

Ως εργατολόγος γνωρίζω πολύ καλά γιατί έχω ασχοληθεί με τα θέματα της κακοποίησης, της παρενόχλησης, του εργασιακού εκφοβισμού και των διακρίσεων.

Μετά την καταγγελία της κυρία Μπεκατώρου, ανέλαβα αμέσως κοινοβουλευτική δράση, κατέθεσα μετά από 3 ημέρες στη Βουλή αρμοδίως τις προτάσεις μου, ώστε η πολιτεία να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά, σε οποιαδήποτε μορφή και αν εκδηλώνονται.
Όπως αναφέρω και στις προτάσεις μου, το πρώτιστο βήμα είναι να κατοχυρώσουμε την ανωνυμία της καταγγελίας. Οι γυναίκες δεν μιλούνε γιατί φοβούνται τον κοινωνικό στιγματισμό. Είναι ένα θέμα ταμπού. Πρέπει να κάνουμε νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης της Κωνσταντινούπολής και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας στο Εθνικό μας δίκαιο. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση στις γυναίκες και στην κοινωνία, ως προς τα δικαιώματα τους.

Τίθεται ακόμα προς έρευνα ο χρόνος παραγραφής τέτοιου είδους αδικημάτων .Θεωρώ επίσης σημαντικό να προλάβουμε και να νομοθετήσουμε ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία και από άλλες μορφές βίας που αναδύονται μέσα από τον κυβερνοχώρο (που ξεκινά από το “τρολάρισμα”).

Έθεσα ακόμα το θέμα του ασφαλούς sexting. Πρέπει να τρέξουμε και να προλάβουμε τις εξελίξεις. Γι αυτό, η κυβέρνηση θα φέρει μία ολοκληρωμένη ρύθμιση πάνω στο τομέα της παρενόχλησης και του εκφοβισμού και το σημαντικό είναι πως πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια.

Δράττομαι της ευκαιρίας από το περιεχόμενο της ομιλίας σας στο 5ο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, μέσω της οποίας αναφερθήκατε στην ίση μεταχείριση στον εργασιακό χώρο ασθενών με καρκίνο και διερωτώμαι αν υπάρχουν διακρίσεις που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της εργασίας, οι οποίες είναι τόσο διαδεδομένες που ακόμα και τα θύματα δεν τις αναγνωρίζουν;

Κλήθηκα ως Βουλευτής της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, να μιλήσω για το έργο της επιτροπής , στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, θέλησα να θίξω την ανισότητα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς εργαζόμενοι. Οι άνθρωποι αυτοί, που μάχονται για τη ζωή τους, λείπουν πολλές μέρες με αναρρωτικές άδειες κάτι που σίγουρα δεν είναι ωφέλιμο για τις επιχειρήσεις. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βιώνουν εργασιακό αποκλεισμό.
Οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη την εργασία και όχι μόνο για λόγους βιοπορισμού αλλά και από κοινωνικής και ψυχολογικής πλευράς.
Πρέπει να υιοθετήσουμε και στην Ελλάδα τακτικές του εξωτερικού και πρέπει να στηρίξουμε όχι μόνο τη εργασία αλλά και την ανέλιξη των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο.

Τι έχετε ως στόχο να αλλάξετε στην κοινωνία μέσω του πολιτικού σας έργου τα επόμενα 10 χρόνια, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα mobbing , έμφυλης βίας και κακοποίησης;

Μέσα από δράσεις , ερωτήσεις στην Βουλή, τοποθετήσεις και προτάσεις , θα αγωνιστώ για να εξαλειφθούν φαινόμενα εργασιακού εκφοβισμού, σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο.

Στόχος μου είναι να αγκαλιάσουμε τα θύματα. Να υπάρχει πρόληψη τέτοιων φαινομένων μέσω της ενημέρωσης της κοινωνίας. Να ψηφιστούν νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι καταγγελίες να βρίσκουν εύλογη μεταχείριση στη δικαιοσύνη σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Και κυρίως να επιβάλλεται στον θύτη η τιμωρία που του αξίζει! Πρέπει επιτέλους το θύμα να προστατεύεται και ο θύτης να τιμωρείται!

Motto σας είναι το: « με σχέδιο, πλάνο και βούληση, παράγονται αποτελέσματα». Έχετε αποδείξει πως έχετε την βούληση, ποιο είναι το σχέδιο και ποιο το πλάνο σας για την Ελλάδα του μέλλοντος;

Τίποτα δεν σου χαρίζεται στη ζωή. Όλα τα κερδίζεις με κόπο . Όμως αν ότι κερδίζεις το κερδίσεις μόνος σου, τότε δεν υπάρχει κίνδυνός να το χάσεις.Από την αρχή της πανδημίας έχω αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις . Πλάνο μου είναι ένα σύγχρονο και μοντέρνο οικονομικό μοντέλο –όπως εξάλλου αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2021 -το οποίο θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες όχι μόνο είναι επιχειρήσεις αμέσου αποδόσεως αλλά προσφέρουν και το 80% των θέσεων εργασίας), μέσα από την πράσινη ανάπτυξη την ψηφιακή αναβάθμιση , τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Στόχος είναι η ανάπτυξη και δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Ανήκω στην γενιά που χτυπήθηκε όσο καμία από την κρίση και οι περισσότεροι ικανοί επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό. Ας το αλλάξουμε αυτό. Να κάνουμε τους νέους να μείνουν στον τόπο και το “Brain Drain” να γίνει “Brain Gain”

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε πολλά πράγματα για πρώτη φορά. Ποιες από όλες τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που ζήσαμε- και ζούμε όλοι μας- θα θέλατε να διαγράψετε από τη μνήμη σας και ποια από αυτές θεωρείτε πολύτιμη, υπό την έννοια ότι μπορεί να μας κάνει σοφότερους;

Η ανθρώπινη απομόνωση ήταν κάτι που μας στιγμάτισε όλους και είναι ένα συναίσθημα που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Μας έλειψε η αγκαλιά. Έχουμε ανάγκη να ξαναζήσουμε τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής. Αλλά αν είναι να κρατήσουμε κάτι θετικό από την περίοδο της πανδημίας , ας κρατήσουμε τη συλλογική κοινωνική υπευθυνότητα , το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και τον διπλανό μας.

Τι θα θέλατε να αλλάξει και τι να μείνει αναλλοίωτο στην Θεσσαλονίκη του μέλλοντος;

Θα ήθελα να μείνει αναλλοίωτη η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται από την ιστορία της, ιδίως σε ότι αφορά κάποιες κοινότητες. Για παράδειγμα η Ισραηλιτική Κοινότητα, έχει αφήσει αναλλοίωτο το χαρακτήρα της στην πόλη, γι αυτό και στοιχίζομαι πλήρως στην προσπάθεια να γίνει το μουσείο ολοκαυτώματος 

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος θα ήταν τα έργα υποδομής τα οποία πρέπει να τρέξουν επιτέλους πιο γρήγορα – κάτι που είναι και στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Επίσης θα ήθελα να βελτιωθεί στο μέλλον το κοινωνικό κομμάτι στις δυτικές συνοικίες . Δυστυχώς στην δυτική πλευρά της πόλης υπάρχει ένα πιο υποβαθμισμένο επίπεδο ζωής και μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Στόχος μου είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει μία έξυπνη πόλη που θα δώσει θέσεις εργασίας στους νέους στην πόλης μας.

Όταν βρίσκετε λίγο ελεύθερο χρόνο, τι αγαπάτε να κάνετε για τον εαυτό σας;

Αγαπώ πολύ να βλέπω ταινίες, κυρίως κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Αγαπώ όμως πολύ και τα θρίλερ, το αγαπημένο μου είναι η «6η Αίσθηση»

Αν σας ζητούσα να μοιραστείτε μαζί μας , ένα “γυναικείο” μυστικό σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν είναι γυναικείο, αλλά είναι αυτό που πάντα έχω μέσα μου : «Να είμαι ο εαυτός μου και να είμαι αληθινή!»