O ταλαντούχος ερμηνευτής με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Κάποτε στο Βόσπορο» , στην οποία μας χαρίζει μία συγκλονιστική ερμηνεία στο τραγούδι που την ντύνει μουσικά, αποκαλύπτει τις σκέψεις του στη Vwoman.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Είναι κάποιες φορές που η μουσική μιλάει απευθείας στην καρδιά και η ερμηνεία αγγίζει την ψυχή σε βάθος. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ο ταλαντούχος ερμηνευτής Γιάννης Διονυσίου ερμηνεύει, με συγκλονιστικό τρόπο, το τραγούδι “Μία νύχτα μες στον Βόσπορο”. Σκέψεις, συναισθήματα, συγκίνηση γίνονται ένα και σε παρασέρνουν σε ένα ταξίδι μνήμης και μουσικής. Η φωνή του Γιάννη Διονυσίου διαθέτει ένα απίστευτο χάρισμα, να συνδυάζει τη δύναμη με την τρυφερότητα και την άρτια τεχνική με το συναίσθημα. Διαθέτει εντυπωσιακές μουσικές σπουδές, πάνω από όλα όμως διαθέτει πάθος για το  αστικό λαϊκό τραγούδι και την παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική. Λίγο πριν τη πρεμιέρα –για τη χειμερινή σεζόν- της θεατρικής παράστασης “Κάποτε στο Βόσπορο” μοιράστηκε με τη Vwoman τις σκέψεις, τα σχέδια, τα συναισθήματα και τα όνειρα του και μας μύησε σε άγνωστες πτυχές της μουσικής μας παράδοσης.

Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο θα προσκαλούσατε κάποιον να παρακολουθήσει το υπέροχο θεατρικό “Κάποτε στο Βόσπορο”;

Πρόκειται για ένα έργο  που εγείρει έντονα συναισθήματα και παράλληλα παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς μιλάει για  τα “Σεπτεμβριανά”, τον διωγμό των Ελλήνων της Πόλης, που έλαβε χώρα το 1955.Μέσα από ιστορίες καθημερινών ανθρώπων περιγράφει πως ξεκίνησε το πογκρόμ του Ελληνισμού. Και μέσα από το συγκεκριμένο θεατρικό παρουσιάζονται σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του Ελληνισμού που δυστυχώς είναι “ξεχασμένα” και είναι μία καλή ευκαιρία να βγουν και πάλι στην επιφάνεια. Γιατί, δυστυχώς ο Έλληνας ξεχνάει….

Φαντάζομαι , ότι λόγω καταγωγής για εσάς η φράση «δεν ξεχνώ» έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Πράγματι! Κατάγομαι από την Κύπρο. Η Μεγαλόνησος από το 1974 βρίσκεται η μισή υπό τουρκική κατοχή! Θα το πω και πάλι: δυστυχώς οι Έλληνες ξεχνάμε! Και ίσως ένας από τους τρόπους για να μείνουν οι μνήμες ζωντανές είναι η μουσική!

Ποιες είναι οι δικές σας πρώτες μουσικές μνήμες; Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη μουσική;

Η μουσική ήταν πάντα μέσα μου! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι να ασχολούμαι με την μουσική! Από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά,σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησα να παίζω σε  πιάνο και στη συνέχεια βιολί.Στη συνέχεια ασχολήθηκα με τη Βυζαντινή μουσική και εκεί ανακάλυψα έναν κόσμο που τον πλούτο του οποίου μέχρι τότε δεν είχα πλήρως αντιληφθεί. Αναφέρομαι στην  παραδοσιακή ελληνική μουσική.

Τί σας γοητεύει περισσότερο στην παραδοσιακή ελληνική μουσική;

Η παραδοσιακή μουσική αντικατοπτρίζει την ιστορία του Ελληνικού λαού. Ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο στον τρόπο που  τραγουδάει ένας λαός γιατί το τραγούδι είναι τρόπος έκφρασης. Οι πρόσφυγες που ήρθαν από την Ιωνία και τη Σμύρνη το ’22  διαμόρφωσαν και άλλαξαν καθοριστικά την παραδοσιακή μουσική. Αν παρατηρήσετε τις ερμηνείες των τραγουδιστών με Μικρασιατική Καταγωγή, όπως λόγου χάρη στου Βαγγέλη Περπινιάδη, θα ακούσετε ένα λυγμό, που πηγάζει από τις εμπειρίες των ανθρώπων αυτών. Παράλληλα, όμως θα ακούσετε φωνές καθαρές που έβγαιναν χωρίς βία.

Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή των γυναικών στη διαμόρφωση της Ελληνικής μουσικής ταυτότητας;

Εξίσου σημαντική με εκείνη των ανδρών. Υπήρξαν και γυναίκες πολύ σπουδαίες συνθέτες, τραγουδίστριες, στιχουργοί. Έχουμε το παράδειγμα της Ευτυχίας Παπαγιαννόπουλου, μιας σπουδαίας ποιήτριας-στιχουργού, που με τη βοήθεια του Τσιτσάνη, μας παρέδωσε μία πληθώρα από διαμάντια της Ελληνικής λαϊκής μουσικής. Ας μην ξεχνάμε τη Μαρίκα Νίνου, μετέπειτα την Πόλυ Πάνου και στο σήμερα την Ελένη Βιτάλη.

Ποιο Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι είναι εκείνο που σας συγκινεί περισσότερο;

Κάθε ένα από τα παραδοσιακά τραγούδια με συγκινούν για διαφορετικούς λόγους, όμως αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα θα ήταν ο “Καϊξής”, διότι είναι ουσιαστικά ένα τραγούδι αλληγορικό. Αν και φαινομενικά μιλάει για ένα χαρέμι και μια χαμένη χανούμισα, στην πραγματικότητα  αναφέρεται σε μία χαμένη πατρίδα.

Kάθε νύχτα μες στο Βόσπορο” είναι το συγκλονιστικό κομμάτι το οποίο εσείς ερμηνεύετε και το οποίο  ντύνει μουσικά το υπέροχο θεατρικό ‘Κάποτε στο Βόσπορο”. Ποιο είναι το πιο όμορφο σχόλιο που έχετε ακούσει για την ερμηνεία σας στο συγκεκριμένο τραγούδι;

Πραγματικά βλέπω τον κόσμο να συγκινείται και ακούω συνεχώς την ερώτηση:αν θα κυκλοφορήσει δισκογραφικά  και πού μπορούν να το ακούσουνε ξανά.Προς το παρόν, το κοινό μπορεί να το απολαύσει αποκλειστικά στην  παράσταση “Κάποτε στο Βόσπορο”, καθώς ακόμα το τραγούδι δεν κυκλοφορεί δισκογραφικά, είναι όμως κάτι που δεν θέλαμε να συμβεί. Να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι είμαστε δύο ερμηνευτές που εμφανιζόμαστε εναλλάξ εγώ και ο Θοδωρής Μέρμηγκας.

Εκτός από την εμφάνισή σας στο θεατρικό Κάποτε στο Βόσπορο ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια;

Μέσα στο Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει ο πρώτος  ολοκληρωμένος προσωπικός μου δίσκος, ως ερμηνευτής σε στίχους Κώστα Φασουλά, ενώ τις συνθέσεις των κομματιών υπογράφουν οι Φώτης Σιώτας, Ορέστης Κολέτσος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Βασίλης Κορακάκης, Νίκος Χρηστίδης Κώστας Παρίσσης και Πάρις Περισυνάκης. Παράλληλα, σχεδιάζω και  μία σειρά από ζωντανές εμφανίσεις.

INFO:
Θεατρική Παράσταση: «Κάποτε στο Βόσπορο»
Από 14 Οκτώβριου 2021 στις 21:15

Θέατρο Βεάκη

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος από 15€

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr