H Διευθύντρια της UNESCO Πειραιώς και Νήσων μιλάει στη Vwoman για την αξία της προσφοράς.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Κάποιοι άνθρωποι είναι συνυφασμένοι με την έννοια της προσφοράς. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι η Γεωργία Παράσχου. Ξεκίνησε την προσφορά της στον συνάνθρωπο από την παιδική ακόμα ηλικία, στις γειτονιές του Πειραιά.  Στην εφηβεία της έγινε η νεότερη διευθύντρια της UNESCO, έχοντας υπό την αιγίδα της την Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων. Η Γεωργία Παράσχου μιλάει στη Vwoman για την αξία της προσφοράς. Θυμάται τι ήταν εκείνο που την ώθησε να ξεκινήσει να προσφέρει στους συνανθρώπους μας. Αποκαλύπτει τα συναισθήματα που ένιωσε όταν με τον οργανισμό Humanity, που η ίδια ίδρυσε, δημιούργησαν μία πρωτοφανή αλυσίδα αγάπης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας. Τέλος, μας δείχνει τον δρόμο της προσφοράς και μας καλεί στην ομιλία της που θα λάβει χώρα στις 14 Μαϊου, στο πλαίσιο του TEDxUniversityofMacedonia που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η εθελοντική δράση ξεκίνησε από την παιδική σας ηλικία. Σήμερα, μέσα από μια σειρά ανθρωπιστικών ενεργειών, διαχειρίζεστε πληθώρα νέων σε έκτακτες ανάγκες. Πόσο εύκολο είναι αυτό;

Η γενιά μου μεγάλωσε αντιμέτωπη με συνεχείς οικονομικές επιπτώσεις και δυσκολίες που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα. Όποιο άτομο ζει και επικοινωνεί με τα ερεθίσματα που παρέχει η κοινωνία, αυτομάτως μπαίνει στη διαδικασία να αντιληφθεί την επιτακτική ανάγκη για αλληλεγγύη. Από μικρή ηλικία μέσα στο οικογενειακό μου πλαίσιο, είχα τις πρώτες επαφές μου με αυτό που ονομάζουμε εθελοντισμό. Η εθελοντική δράση είναι ξεχωριστή για κάθε κρίση την οποία καλείται να υπηρετήσει, είτε είναι ανθρωπιστική, κοινωνική ή περιβαλλοντική. Ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη θα πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζεται. Αυτό προφανώς δεν είναι εύκολο, διότι πρέπει να λειτουργήσει ο ανάλογος μηχανισμός και να οργανωθεί με τρόπο τέτοιο η ομάδα των εθελοντών, ώστε η δράση της να είναι καίρια, αποτελεσματική και όσο το δυνατόν ασφαλέστερη για τους εθελοντές.  Χρειάζεται οργάνωση, συντονισμό, διακριτικότητα, επικοινωνία. Χρειάζεται ψυχραιμία και πολλές ανθρωποώρες ώστε να ολοκληρωθεί η κάθε εθελοντική ενέργεια.

Τί αγαπάτε περισσότερο στον εθελοντισμό;

Την ανάγκη του ανθρώπου για προσφορά. Έχω την τύχη κάθε φορά, να μένω έκπληκτη με την διάθεση των ανθρώπων για προσφορά. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό ή κοινωνικό επίπεδο, επιδεικνύουν κάθε φορά ένα υψηλό επίπεδο αλτρουισμού και εντέλει συμπορεύονται για το κοινό καλό, για μια πράξη αγάπης. Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την έννοια της συλλογικότητας και αυτό το αγαπώ ιδιαίτερα.

Τον περασμένο Αύγουστο ιδρύσατε την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση Humanity Greece  που συνέβαλε ενεργά στην επούλωση των πληγών από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μάλιστα μία πολύ συγκινητική δράση ήταν η αλυσίδα αγάπης  που υλοποιήθηκε στου Ψυρρή. Τι σας ώθησε στη δημιουργία της συγκεκριμένης οργάνωσης;

Οι στιγμές που ζήσαμε στου Ψυρρή τον περασμένο Αύγουστο πραγματικά θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας. Ήταν μια πράξη αρχικά αντανακλαστική, βλέποντας την αγάπη και τη γενναιοδωρία των ανθρώπων. Ήθελαν, να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Παρατήρησα, ότι μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συλλεγόταν δεν έφτανε εντέλει έγκαιρα στον προορισμό της, διότι κάποιες φορές δεν υπήρχε η σωστή οργάνωση ή για διάφορους άλλους λόγους παρατηρήθηκαν πρακτικές που δεν αντιπροσωπεύουν τη σπουδαιότητα της αλληλοβοήθειας. Επίσης συλλέγονταν αγαθά, τα οποία δεν μπορούσαν, να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την συγκεκριμένη έκτακτη ανάγκη.  Σκέφτηκα ότι έπρεπε με έναν τρόπο, να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους, που ήταν πρόθυμοι, να βοηθήσουν και δεν γνώριζαν, να μάθουν πως και που να απευθυνθούν. Έτσι θεώρησα, ότι έπρεπε τα social media, να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Βρήκα μια αποθήκη στου Ψυρρή και ξεκίνησα με ελάχιστους φίλους αρχικά, ενώ στη συνέχεια με άγνωστους εκατοντάδες ανθρώπους, που είχαν τη θέληση και τη διάθεση, να συμβάλλουν. Μαζί, γίναμε μια ατελείωτη αλυσίδα στήριξης. Αυτή ήταν η αρχή του οργανισμού μας.

Καθημερινά μέσω του Humanity Greece προσφέρεται εξατομικευμένη βοήθεια σε κάθε επείγουσα ανάγκη από δομές αστέγων μέχρι καταφύγια ζώων. Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της και πώς κάποιος που διαμένει μακριά(π.χ. σε ένα νησί) να προσφέρει ενεργά στο κοινωνικό σύνολο;

Το Humanity Greece εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, ξεκινώντας το πρώτο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο στη χώρα, που βρίσκεται στην Αθήνα και στηρίζει όλους τους πολίτες της. Έχουμε ξεκινήσει ολιστικά προγράμματα ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των πολιτών σε ζητήματα στήριξης ευάλωτων ομάδων και περιοχών, σε συνεργασία με δραστήριους φορείς, ιδρύματα και οργανισμούς. Καθημερινά αναρτούμε τόσο τις ανάγκες που έχουμε προς κάλυψη όσο και τις δράσεις που υλοποιούμε. Ο κόσμος επικοινωνεί άμεσα μαζί μας. Ερχόμαστε σε επαφή, συζητάμε, καταγράφουμε ανάγκες και ενημερώνουμε για τον τρόπο λειτουργίας μας. Οπουδήποτε και να βρίσκεται κάποιος έχει τη δυνατότητα, να βοηθήσει ενεργά το κοινωνικό σύνολο. Εθελοντές μας έχουν ταξιδέψει σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, πρόσφατα μάλιστα και στο εξωτερικό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ώστε να προσφέρουν βοήθεια, να οργανώσουν και να φέρουν εις πέρας μια ιδιαίτερα δύσκολη εθελοντική δράση.

Δυστυχώς, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη της υποστήριξης μας. Από τους πρόσφυγες της Ουκρανίας μέχρι τις γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης. Ποια είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην εξάλειψή της;

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση θεωρώ, ότι είναι η έκπτωση των ανθρωπίνων αξιών, ο σεβασμός στην ανθρώπινη προσωπικότητα, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, ο σεβασμός στη φύση,  ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Ανθρωπιστική κρίση είναι ο πόλεμος, η έλλειψη τροφής, η έλλειψη πόσιμου νερού, η έλλειψη στέγης, η έλλειψη μόρφωσης, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η φτωχοποίηση. Οι διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι προσπαθούν, να βοηθήσουν σε όλο το φάσμα  των ανθρωπιστικών κρίσεων, βασίζονται στον εθελοντισμό για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. Η συλλογικά οργανωμένη δράση, που εξυπηρετεί την ανάγκη της ανθρώπινης φύσης για προσφορά μπορεί να δώσει τη λύση. Ντροπή δεν είναι να έχεις ανάγκη και να ζητάς βοήθεια. Ντροπή είναι να κατακρίνεις όταν δεν έχεις επίγνωση τι προβλήματα μπορεί να έχει ο συνάνθρωπος σου.

Στα 20 σας γίνατε  η νεότερη γυναίκα διευθύντρια της UNESCO. Ήταν εύκολος ο δρόμος αυτός για μία νέα γυναίκα; Υπήρξαν εμπόδια που αντιμετωπίσατε και λόγω του φύλου σας και πώς καταφέρατε να τα κάμψετε;

Η αλήθεια είναι ότι στον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, υπήρξα μέλος από την  εφηβεία μου. Έχω την χαρά, να συνεργάζομαι με τον κ. Μαρωνίτη, ο οποίος στηρίζει και εργάζεται για τον Όμιλο με όλες τις δυνάμεις του. Αναγνωρίστηκε η προσφορά μου και στα είκοσι μου χρόνια έγινα Διευθύντρια Πολιτισμού και Νεολαίας του Ομίλου. Συνηθίζω, να βλέπω τους ανθρώπους πέρα και πάνω από το φύλο ή την ηλικία τους, νομίζω, ότι αυτό έγινε σεβαστό. Ακόμη και εάν κάποιοι θεώρησαν, ότι το φύλο μου ή το πολύ νεαρό της ηλικίας, θα ήταν εμπόδιο για να συμβάλλω τότε στη δημουργία των 5 Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που δημιουργήθηκαν για την ολιστική ανακούφιση των συμπολιτών μας, γρήγορα κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος.

ΙΝFO:

Η Γεωργία Παράσχου στις 14 Μαϊου θα μιλήσει στο TEDxUniversityofMacedonia που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για την διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού σε έκτακτες ανάγκες αλλά και την σημαντικότητα του εθελοντισμού στη ζωή μας. Τα εισιτήρια είναι ήδη διαθέσιμα.