Για το σημείο ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μιλάει στη Vwoman η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI Ελλάδας

της Αθανασίας Μπίδιου

Για τη Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI Ελλάδας η απόφαση της να αφήσει μία επαγγελματική σταδιοδρομία στις ΗΠΑ και να επιστρέψει στην Ελλάδα οδήγησε σε μία επιτυχημένη πορεία στη στρατηγική ηγεσία και στους τομείς του Human Resources και του Retail Management.

Η ίδια θεωρεί ότι η πορεία αυτή ήταν αποτέλεσμα της κουλτούρας ισότητας και συμπερίληψης της Japan Tobacco International(JTI) αλλά και πολλών ακόμη παραμέτρων με κοινό παρονομαστή το «ανοικτό πνεύμα» όλων και την έλλειψη προκαταλήψεων.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να τα συνδυάσουμε και να πετύχουμε τόσο στην επαγγελματική μας καριέρα όσο και στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή – όπως ακριβώς κάνουν και οι άνδρες. Όταν μιλάμε για ισότητα εννοούμε αδιαπραγμάτευτη ισότητα, χωρίς αστερίσκους». τονίζει στη Vwoman η κυρία Καρούντζου και προσθέτει: «Για να γίνει η ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται και οι υπόλοιποι partners (οικογένεια, σύζυγοι, παιδιά, εκπαιδευτικοί λειτουργοί, κοινωνικοί εταίροι) να αποδέχονται τις γυναίκες καριέρας και να τους διασφαλίζουν ευνοϊκό κλίμα και υποστηρικτικό περιβάλλον, προκειμένου και να αναπτύσσονται επαγγελματικά και να ανταποκρίνονται στα οικογενειακά τους καθήκοντα και να ευημερούν στην προσωπική τους ζωή».

Γιατί, όπως λέει η κυρία Καρούντζου, αν και δύσκολο το «στοίχημα», όλοι ωφελούνται, αν το κερδίσουμε.

– Κατέχετε μια σημαντική θέση στη διεύθυνση της JTI Hellas. Ποια ήταν η πορεία, που σας έφερε εδώ;

«Αντιλαμβάνεστε ότι η πορεία αυτή δεν ήταν ήδη χαραγμένη. Χρειάστηκε να τη σχεδιάσω πολύ προσεκτικά και να την ακολουθήσω παίρνοντας τη μεγάλη όσο και δύσκολη απόφαση να επιστρέψω από την Αμερική όπου έκανα τις σπουδές μου και στη συνέχεια εργάστηκα ως Executive Team Leader στην Target Corporation στο Σικάγο. Για τέτοιες μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις δεν αρκούν τα όνειρα, οι επιθυμίες και οι προσδοκίες ενός ανθρώπου που επιστρέφει στην Ελλάδα. Έπρεπε να «ζυγίσω» πολύ προσεκτικά τα «συν και τα πλην», τις προκλήσεις και ευκαιρίες, τα επαγγελματικά όνειρα με την πραγματικότητα στην προσωπική μου ζωή. Και φυσικά επέστρεψα και δικαιώθηκα για την απόφασή μου αυτή.

Σήμερα πλέον μετράω 20 χρόνια στη Στρατηγική Ηγεσία και στους τομείς του Human Resources και του Retail Management με τη JTI να με έχει περιβάλει με την εμπιστοσύνη της αναθέτοντάς μου πριν από 4 χρόνια καθήκοντα Corporate Affairs and Communications Director, ενώ νωρίτερα εργάστηκα στη Mars ως Head of People & Organization και Head Of Corporate Affairs για το East Med Cluster. Συνεπώς χρειάστηκαν όχι μόνο δύο πλευρές, η δική μου και η εταιρεία που με εμπιστεύθηκε, αλλά αρκετές περισσότερες για να σταθμίσω τις επιλογές μου: Η οικογένεια, το περιβάλλον, η προοπτική της χώρας και η βιωσιμότητα της οικονομίας.

Ωστόσο σημαντικό ρόλο για να φθάσω σε αυτό το σημείο της πορείας μου διαδραμάτισε η κουλτούρα της JTI η οποία με εμπιστεύθηκε χωρίς να βλέπει ως μειονέκτημα ούτε το ότι είμαι γυναίκα ούτε ότι είμαι σε σχετικά μικρή ηλικία, ούτε εξάλλου ότι προερχόµουν από έναν τελείως διαφορετικό κλάδο και εμπειρία. Άρα η πορεία που ακολούθησα ήταν αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων με κοινό παρονομαστή το «ανοικτό πνεύμα» όλων και την έλλειψη προκαταλήψεων».

– Υπάρχει τελικά η «γυάλινη» οροφή; Ποια εμπόδια και περιορισμούς αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στην καριέρα τους;

«Ναι, φυσικά και υπάρχει «γυάλινη» οροφή και εννοείται αρκετές γυναίκες σήμερα πληρώνονται λιγότερο για ίδιες θέσεις εργασίας.

Η διεκδίκηση της ισότητας στις οικονομικές απολαβές, ανάλογα την εμπειρία, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την ενδυνάμωση μιας γυναίκας, όπως και η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησής της για την ανέλιξη σε διοικητικές θέσεις. Οι οργανισμοί είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αναλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις, ειδικά σε τομείς που θεωρούνται ανδροκρατούμενοι.

Επιπλέον, το diversity στην ηγεσία ενός οργανισμού διευκολύνει τον εντοπισμό ζητημάτων που σχετίζονται με κάθε είδους διάκριση στον χώρο εργασίας. Πολλές φορές, χρειάζεται να αποδείξουν την αξία τους ακόμα πιο έντονα, σε σύγκριση με τους άνδρες. Το να τίθενται μετρήσιμοι στόχοι είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ώστε να αποδεικνύεται στην πράξη η πρόοδος των ανθρώπων και των projects. Τα KPIs είναι ο «οδηγός» μας σε αυτό το εγχείρημα. Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε ορίσει, ο δρόμος της αναγνώρισης είναι πλέον «ανοικτός» για κάθε εργαζόμενο ανεξαρτήτως φύλου .

Τέλος θα πρέπει να αποδέχονται και να «αγκαλιάζουν» την ατομικότητα. Η παραδοχή του ότι δεν είναι όλες οι γυναίκες ίδιες, μοιάζει δεδομένη, αλλά δεν είναι. Όλοι και όλες έχουμε διαβάσει έρευνες για τις προκαταλήψεις που υπάρχουν, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο. Η καθεμία είναι διαφορετική και η αντίληψη πως οι γυναίκες σε μια ομάδα τηρούν μια στερεότυπη ιδέα της θηλυκότητας είναι λανθασμένη. Ας αφήσουμε τις γυναίκες να εκφράζονται ελεύθερα και να μην τις περιορίζουμε βάσει του πώς θεωρούμε ότι είναι σωστό να λειτουργούν».

– Με ποιον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η συμπερίληψη και η ισότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις;

«Η ενίσχυση της συμπερίληψης και της ισότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ένας σημαντικός στόχος για τη διασφάλιση ενός δίκαιου και ισότιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Υπάρχουν κατά τη γνώμη μου αρκετά «εργαλεία» για να επιτευχθεί αυτό, όπως η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, η προώθηση της τη πολυ-πολιτισμικότητας, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην πρόσληψη και προαγωγή, η υποστήριξη της ευελιξίας στο χώρο εργασίας και η δημιουργία πολιτικών επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προωθούν τη συμπερίληψη.

Στη JTI έχουμε μια αδιαπραγμάτευτη και ευαισθητοποιημένη στάση πάνω στα ζητήματα συμπερίληψης, ισότητας και ανάδειξης γυναικών σε ηγετικούς ρόλους. Το ανοιχτό πνεύμα που διαπνέει την επιχειρηματική μας κουλτούρα και τη νοοτροπία μας δεν «βλέπει» φύλα, αλλά ταλέντα, ικανότητες, γνώσεις και πάθος για αλλαγή, προσβλέποντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Η ανοιχτή κουλτούρα της JTI επικεντρώνεται στις δεξιότητες, τα ταλέντα και τις γνώσεις και όχι στο φύλο των εργαζομένων με τις αρχές της Ποικιλομορφίας και της Συμπερίληψης να εφαρμόζονται στην πράξη: Εφαρμόζουμε πολιτική οικογενειακής άδεια 20 εβδομάδων μετ’ αποδοχών για όλους τους νέους γονείς, άντρες και γυναίκες και ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησης του παιδιού, ενώ έχουμε λάβει πιστοποίηση με το νέο Παγκόσμιο Πρότυπο Ισότητας (GES) της EY για την παροχή ίσων ευκαιριών και αμοιβών.

Η πρωτοβουλία TOGETHER τέλος είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που φέρνει κοντά στο τραπέζι του διαλόγου άνδρες και γυναίκες. Πολύ σημαντικό αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε επίπεδο διοικητικής ομάδας της εταιρείας, το ποσοστό ως προς την εκπροσώπηση των δύο φύλων είναι ίσο (50%). Στα στελέχη τα ποσοστά μοιράζονται σε 46% άνδρες και 54% γυναίκες ενώ στο σύνολό των εργαζομένων, σε 52% άνδρες και 48% γυναίκες.

– Καριέρα και προσωπική ζωή: Πόσο κλισέ είναι η άποψη ότι μια γυναίκα καριέρας πρέπει να θυσιάσει την προσωπική της ζωή;

«Δεν θα χρησιμοποιούσα, αν μου επιτρέπετε, το ρήμα «θυσιάζω» που σημαίνει ουσιαστικά ότι παραιτούμαι από την απόλαυση κάποιου υλικού ή πνευματικού αγαθού που έχει αξία για μένα για χάρη κάποιου άλλου ή για κάποιον σκοπό, υποτίθεται ανώτερο….

Δεν θυσιάζουμε τίποτα απολύτως ούτε πρέπει να θυσιάζουμε. Πολύ απλά γιατί πιστεύω ότι μπορούμε να τα συνδυάσουμε και να πετύχουμε τόσο στην επαγγελματική μας καριέρα όσο και στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή – όπως ακριβώς κάνουν και οι άνδρες.

Όταν μιλάμε για ισότητα εννοούμε αδιαπραγμάτευτη ισότητα, χωρίς αστερίσκους. Και η ισότητα αυτή δεν περιορίζεται σε ένα εργασιακό «παράδεισο» στον οποίο μια επιχείρηση εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο ή τον Κώδικα Δεντολογίας. Πρέπει αυτή η κουλτούρα, αυτό το mindset να περάσει και στην Κοινωνία, την Παιδεία, την Οικογένεια.

Για να μην μιλάμε, λοιπόν, πλέον για «θυσία», δηλαδή για απώλεια, θα πρέπει να έχουμε συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια: Δεν αρκούν οι επιχειρήσεις και οι συμπεριληπτικοί Οργανισμοί που εφαρμόζουν καλές πρακτικές, που υιοθετούν πολιτικές για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Πρέπει να βρούμε το λεπτό σημείο της ισορροπίας.

Για να γίνει όμως η ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται και οι υπόλοιποι partners (οικογένεια, σύζυγοι, παιδιά, εκπαιδευτικοί λειτουργοί, κοινωνικοί εταίροι) να αποδέχονται τις γυναίκες καριέρας και να τους διασφαλίζουν ευνοϊκό κλίμα και υποστηρικτικό περιβάλλον, προκειμένου και να αναπτύσσονται επαγγελματικά και να ανταποκρίνονται στα οικογενειακά τους καθήκοντα και να ευημερούν στην προσωπική τους ζωή.

Δύσκολο «στοίχημα» αλλά πιστέψτε με όλοι ωφελούνται, αν το κερδίσουμε. Και οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αυξάνουν τα κέρδη τους όταν έχουν συμπεριλάβει γυναίκες στο board, και η Κοινωνία που γίνεται πιο ισότιμη και δίκαιη και η Οικογένεια και τα παιδιά που έχουν ως παράδειγμα (και) τη μητέρα που εργάζεται και διαπρέπει στον εργασιακό στίβο».

– Ποιο είναι το μήνυμά σας στα νέα κορίτσια, που ονειρεύονται μια καριέρα στον χώρο των επιχειρήσεων;

«Να σταματήσουν να έχουν μόνο όνειρα για το αύριο και να δράσουν τώρα, να ενεργοποιηθούν στο σήμερα κάνοντας παράλληλα τον σχεδιασμό του μέλλοντός τους. Να κάνουν το πρώτο βήμα, να εργαστούν με πάθος και συνέπεια, να πιστέψουν στον εαυτό τους, , με διάθεση για εξέλιξη και μάθηση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Τίποτα όμως δεν έχει αξία από όλα αυτά αν δεν επιλέγουν τους σωστούς και κατάλληλους ανθρώπους που θα σταθούν δίπλα τους και θα τις στηρίζουν σε αυτήν την πορεία».