Η Ψυχολόγος Υγείας, MSc – Ψυχοθεραπεύτρια  του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» μιλάει στη Vwoman για ένα θέμα  που ενδιαφέρει όλες τις γυναίκες

Της Σοφίας Αποστολίδου

Δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, μπορεί όμως να υπάρξει πλήρης ίαση  αν τον εντοπίσουμε εγκαίρως ,τονίζει η  ψυχοθεραπεύτρια του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», Φρόσω Τζιντζηροπούλου.

Όμως κάποιοι παράγοντες, όπως ο  φόβος για την πιθανότητα εντόπισης κακού ευρήματος ή ένας παρελθοντικός καρκίνος του μαστού με αρνητική  έκβαση στην οικογένεια, ακόμα και η ιδέα ότι είμαστε άτρωτες  ή και κάποιες στρεβλές πεποιθήσεις ,οδηγούν τις γυναίκες να αποφεύγουν τους προληπτικούς ελέγχους, τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Επειδή ο καρκίνος του μαστού  μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε γυναίκας, η  Φρόσω Τζιντζηροπούλου συνιστά σε όλες όσες πιθανόν ακούσουν τη διάγνωση «καρκίνος του μαστού»  να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους και στα έντονα συναισθήματα, φόβου , αγωνίας , στενοχώριας, θυμού που  θα μοιραία θα  βιώσουν  και να ζητήσουν υποστήριξη από την οικογένεια τους φίλους αλλά και συλλόγους όπως το «Άλμα Ζωής» , το οποίο παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες τις πανδημίας συνεχίζει αδιάκοπτα το έργο του.

Τελικά, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί;

Δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Υπάρχουν, ωστόσο, πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξής του ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση.

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να οδηγήσει η προγραμματισμένη κλινική εξέταση από γιατρό που να εξειδικεύεται στην περιοχή του μαστού και η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων (π.χ. μαστογραφία, υπερηχογράφημα) στο χρόνο και τη συχνότητα που ορίζει ο γιατρός. Συμπληρωματικά, βοηθάει και η αυτοεξέταση του μαστού, μηνιαία, στο πλαίσιο της γνωριμίας με το σώμα μας και της έγκαιρης παρατήρησης τυχόν αλλαγών.

Εκτός από τις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε έγκαιρα μια πιθανή κακοήθεια, υπάρχουν και κάποιες συνήθειες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, όπως ο περιορισμός κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αλκοόλ, η ένταξη της άσκησης στις καθημερινές μας δραστηριότητες, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η αποφυγή έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία.

Η έγκαιρη διάγνωση ωστόσο σώζει ζωές. Για ποιον λόγο οι γυναίκες παραλείπουμε την τακτική μαστογραφία;

Αν και πολλές φορές γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μας εμποδίζουν να το κάνουμε. Ένας πολύ βασικός από αυτούς τους παράγοντες είναι ο φόβος για την πιθανότητα εντόπισης κακού ευρήματος, ο οποίος μπορεί να μας ακινητοποιήσει και να μας κάνει να αποφύγουμε την επίσκεψη στον γιατρό.

Επίσης, εάν στο περιβάλλον μας έχουμε βιώσει ένα περιστατικό με καρκίνο μαστού, το οποίο δεν είχε καλή έκβαση, είναι πιθανό να θεωρήσουμε την ασθένεια καταστροφική και ότι εάν νοσήσουμε θα έχουμε και εμείς την ίδια έκβαση, άρα δεν υπάρχει κάτι να κάνουμε γι’ αυτό.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι και ότι ο καρκίνος του μαστού δεν μας αφορά ή ότι η υγεία μας εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες (πχ. τύχη, μοίρα) και άρα δεν έχουμε προσωπική ευθύνη για ό,τι συμβεί.

Επιπλέον, μία παγίδα στην οποία μπορούμε να πέσουμε είναι η έλλειψη συμπτωμάτων, η οποία μπορεί να αποτελέσει αιτιολογία για να μην επισκεφθούμε τον γιατρό («αφού είμαι καλά γιατί να πάω στο γιατρό;»).

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να μας επηρεάσουν αρνητικά στο να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία μας είναι διαστρεβλωμένες αντιλήψεις για τυχόν μειονεκτήματα διαγνωστικών εξετάσεων (π.χ. ότι η μαστογραφία έχει μεγάλη ακτινοβολία και είναι ιδιαίτερα επίπονη σαν εξέταση) ή για εμπόδια που μπορεί να προκύψουν (π.χ. έλλειψη χρόνου, δυσκολία εύρεσης ραντεβού, οικονομικό κόστος).

Εκδήλωση συλλόγου «Άλμα Ζωής»

1 στις 8 γυναίκες -σύμφωνα με τα στατιστικά που ισχύουν σήμερα-θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Επομένως όσο και αν δεν το πιστεύουμε μπορεί να συμβεί στην κάθε μία από μας. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που συμβουλεύετε να κάνει μια γυναίκα στο άκουσμα της φράσης «έχεις καρκίνο του μαστού».

Το άκουσμα της διάγνωσης μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και επιφέρει πολλές αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Η επιβίωση, η εικόνα σώματος, η θηλυκότητα, η σεξουαλικότητα, η γονιμότητα, οι σχέσεις, η ικανότητα εργασίας είναι ζητήματα τα οποία απασχολούν τη γυναίκα με καρκίνο μαστού, η οποία καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής της.

Η περίοδος της διάγνωσης και των θεραπευτικών παρεμβάσεων που ακολουθούν προκαλούν έντονα συναισθήματα, όπως άγχος για την πορεία της υγείας και την επιβίωση, φόβο για το ενδεχόμενο υποτροπής και την πιθανότητα θανάτου, αγωνία για την «ανακοίνωση» στα παιδιά, αλλά και για το πώς θα την «βλέπουν» οι άλλοι, στενοχώρια για την αλλαγή της εικόνας σώματος, αλλά και για την πιθανή απώλεια των μαλλιών, θυμό γιατί εμφανίστηκε η ασθένεια, ενοχή για την προσωπική ευθύνη στην εμφάνιση του καρκίνου, αλλά και για την αναστάτωση που προκαλείται στην οικογένεια. Για να μπορέσει μια γυναίκα να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα και τις αλλαγές που προκύπτουν το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει είναι να δώσει χρόνο στον εαυτό της. Στη συνέχεια με τη στήριξη από το περιβάλλον της και από επαγγελματίες υγείας και με την έγκυρη ενημέρωση από τον γιατρό της, ενδυναμωμένη θα κινηθεί βήμα-βήμα σε όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Από πού μπορεί να αντλήσει δύναμη μία γυναίκα ώστε να βγει νικήτρια στη μάχη της με τον καρκίνο του μαστού;

Μια γυναίκα όταν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού μπορεί να λάβει υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας και από συλλόγους ασθενών για να ενδυναμωθεί και να διαχειριστεί αυτό που της συμβαίνει και τις αλλαγές που επιφέρει στη ζωή της. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το ταξίδι με την ασθένεια και ταυτόχρονα πηγές υποστήριξης μπορεί να αποτελέσουν η οικογένεια, οι φίλοι, αλλά και η καλή σχέση και επικοινωνία με τον γιατρό της.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχετε να κάμψετε στην εποχή της πανδημίας ούτως ώστε το «Άλμα Ζωής» να συνεχίσει το έργο του;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η φυσική απομάκρυνση που κληθήκαμε όλοι να ακολουθήσουμε. Το «Άλμα Ζωής», ωστόσο, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει όλη η ανθρωπότητα την τελευταία χρονιά, συνεχίζει αδιάκοπτα το έργο του. Είναι εδώ για κάθε γυναίκα που βίωσε ή βιώνει τον καρκίνο του μαστού, προσαρμόζοντας τις δράσεις και τα προγράμματά του στις νέες συνθήκες και διοργανώνοντας παράλληλα στοχευμένες διαδικτυακές δράσεις.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και των προεκτάσεών του συνεχίζει να χρειάζεται την αμέριστη προσοχή μας -ίσως και περισσότερο τώρα-, τη στιγμή δηλαδή που υπάρχει μια μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία, η οποία πλήττει, όπως πάντα, τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ασθενείς με καρκίνο. Ακολουθώντας, λοιπόν, τις οδηγίες και τους κανόνες για την ασφάλεια όλων μας, αν και απομακρυσμένα, παραμένουμε δίπλα σε κάθε γυναίκα που έχει νοσήσει με καρκίνο του μαστού, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεται.

Πώς μπορεί το «Άλμα Ζωής» να βοηθήσει μία γυναίκα στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού;

O Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι δίπλα σε κάθε γυναίκα με καρκίνο μαστού σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν κατοικεί. Από το 1988 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα στηρίζει και ενημερώνει καθημερινά κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Μέσα από τα οργανωμένα, σταθερά προγράμματα του Συλλόγου παρέχουμε τηλεφωνική στήριξη, ατομικές συνεδρίες, ομαδικά ψυχοθεραπευτικά προγράμματα, οργανωμένη αλληλοβοήθεια, ενημέρωση για παροχές και εργασιακά δικαιώματα, συμβουλές διατροφής και περιποίησης και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που μπορεί να την απασχολήσουν όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού.