Μόλις το 4% κατήγγειλε το περιστατικό –  7 στις 10 γυναίκες έχουν δεχτεί λεκτική, ή ψυχολογική βία – Τι αποκαλύπτει έρευνα της Interview για τη Vwoman

Της Λίνας Τσιρέκα

Θύματα παρενόχλησης έχουν πέσει 4 στις 10 Θεσσαλονικιές, με μόλις το 4% αυτών να βρίσκει το κουράγιο να το καταγγείλει. Το 67% το συζήτησε με φίλους και συγγενείς, ενώ το 29% δεν είπε σε κανέναν το παραμικρό, κρατώντας βασανιστικά ένα επτασφράγιστο μυστικό.

Τα άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα προκύπτουν από έρευνα της Ιnterview για τη Vwoman, σε δείγμα 700 ατόμων (αντρών και γυναικών) άνω των 17 ετών, στο νόμο Θεσσαλονίκης, το διάστημα από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου, στον απόηχο της υπόθεσης Λιγνάδη και των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση  στον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων 3 στους 10 απάντησαν πως έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά, με τις γυναίκες να απαντούν κατά 42% θετικά στη σχετική ερώτηση, ποσοστό υπερτριπλάσιο έναντι των αντρών που απάντησαν θετικά κατά 14%.

 

Στην ερώτηση «πως αντιδράσατε;» τα ποσοστά μεταξύ αντρών και γυναικών διαφοροποιούνται σημαντικά ως προς τις απαντήσεις.  Το 13% των αντρών που δήλωσαν πως παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά απάντησε πως το κατήγγειλε, το 37% πως δεν το είπε σε κανέναν, ενώ το 50% το συζήτησε με φίλους και συγγενείς.

Στις γυναίκες το ποσοστό που το συζήτησαν με το φιλικό και οικογενειακό τους κύκλο αυξάνεται στο 67%, ενώ το ποσοστό όσων δεν το ανέφεραν σε κανέναν αγγίζει το 29%. Μόλις το 4% έφτασε στην καταγγελία του γεγονότος.

Στην ερώτηση «έχει πέσει στην αντίληψη σας περιστατικό παρενόχλησης;» το 36% των γυναικών απάντησε θετικά και το 64% αρνητικά. Περίπου αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στους άνδρες, με το 39% αυτών να απαντά θετικά και το 61% αρνητικά.

Σεξουαλικά υπονοούμενα έπιασαν, κατά κύριο λόγο (46%) τα…ραντάρ των γυναικών που υπέπεσε στην αντίληψη τους περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 32% αντιλήφθηκε προσπάθεια για επαφή χωρίς συναίνεση, το 19% επίμονο βλέμμα με ερωτική διάθεση και 3% βιασμό ή απόπειρα βιασμού.

Στους άνδρες τα ποσοστά διαμορφώνονται σχεδόν πανομοιότυπα με το 43% να απαντά πως αντιλήφθηκε σεξουαλικά υπονοούμενα, το 33% προσπάθεια για επαφή χωρίς συναίνεση, το 23% επίμονο βλέμμα και το 1% βιασμό ή προσπάθεια για βιασμό.

 Τι απαντούν για τις καταγγελίες μετά από χρόνια

 Το 92% των γυναικών είναι σύμφωνο με τις καταγγελίες για κακοποίηση ή βιασμό μετά από δέκα ή και περισσότερα χρόνια, ενώ 8 στους 10 άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνεί με τις καταγγελίες ακόμη και αν έχει μεσολαβήσει σημαντικό χρονικό διάστημα.

H λεκτική και ψυχολογική βία ζει και βασιλεύει

Το 74% των γυναικών απάντησαν πως έχουν δεχτεί λεκτική ή ψυχολογική βία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι σαφώς μειωμένο καθώς το 55% απάντησε πως του έχει τύχει.

 

Άντρες και γυναίκες δέχθηκαν λεκτική ή ψυχολογική βία κατά κύριο λόγο στο χώρο εργασίας. Ειδικότερα το 42% των γυναικών υπέστη λεκτική ή ψυχολογική βία στο χώρο εργασίας, το 33% από φίλο σε παρέα και το 25% από μέλος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Το 37% των αντρών δέχτηκαν λεκτική ή ψυχολογική βία από φίλο, το 18% από μέλος του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και το 45% στον εργασιακό του χώρου.

Τι λένε για την υπόθεση Λιγνάδη

Μοιρασμένοι είναι οι ερωτηθέντες για το αν υπάρχει προσπάθεια συγκάληψης από την πλευρά της υπουργού Πολιτισμού στην υπόθεση Λιγνάδη.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κα. Μενδώνη έκανε προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση Λιγνάδη. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη θέση αυτή;» το 41% απάντησε πως διαφωνεί, ενώ το 39% πως συμφωνεί. Σημαντικό είναι και το ποσοστό όσων δεν απάντησαν καθώς μεταφράζεται σε 20%.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ