Η αγαπημένη «Βουλίτσα» της Ελληνικής τηλεόρασης, με αφορμή την παρουσίαση της Επιθεώρησης «1821- Επιθεώρηση», στη Θεσσαλονίκη, μοιράζεται με τη Vwoman τις σκέψεις της και αποκαλύπτει τι ετοιμάζει στον αγαπημένο της «Μηνά».

Της Σοφίας Αποστολίδου

Η Ελένη Κοκκίδου είναι μία ηθοποιός που εκπέμπει φως, όχι μόνο πάνω στη σκηνή, αλλά και στην επαφή με τους γύρω της. Είναι γεμάτη θετική ενέργεια, χαμόγελο και ευγένεια. Συνομιλήσαμε κάπου ανάμεσα στα γυρίσματα των νέων επεισοδίων του 9ου κύκλου της αγαπημένης “Μουρμούρας” και της προετοιμασίας της για την έλευση της στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της παράστασης “ 1821 – η Επιθεώρηση” στην οποία πρωταγωνιστεί, μαζί με μια πληθώρα αγαπημένων καλλιτεχνών. Μίλησε με ενθουσιασμό για την επιθεώρηση και τους συντελεστές της, για τους λόγους που θα προσκαλούσε το κοινό να την παρακολουθήσει,αλλά και την αγάπη της για τη μουσική-που καταφέρνει να συνδιάσει με την υποκριτική στην Επιθεώρηση-και την επιθυμία της να μάθει βιολί.Μοιράστηκε τις σκέψεις της για την πανδημία ,την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη και τις  έμφυλες διακρίσεις  που αντικατοπτρίζονται και μέσα από την αύξηση του φαινομένου των γυναικοκτονιών. Τέλος μας αποκάλυψε για ποιον λόγο θα μουρμουρίζει φέτος ως “Βούλα” στο “Μηνά” και ποια θα είναι η νέα ενασχόληση της αγαπημένης ηρωίδας που θα μας εκπλήξει!

Πρωταγωνιστείτε μαζί με άλλους αγαπημένους ηθοποιούς στην επιθεώρηση “1821 – η Επιθεώρηση”. Ποιος είναι ο κυριότερος λόγος που θα προσκαλούσατε κάποιον να δει τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση;

Ο κυριότερος λόγος για  να έρθει το κοινό να δει το συγκεκριμένο έργο είναι για να δει τον εαυτό του. Τον χώρο που ζει. Τη χώρα του. Τα… “μούτρα” του, όπως θα λέγαμε χαριτολογώντας. Η επιθεώρηση είναι ένας καθρέφτης, που απεικονίζει αυτό που ζούμε. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράσταση σχετίζεται με τα 200  χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και πραγματεύεται ποια από αυτά για τα οποία οι πρόγονοι μας πολέμησαν έγιναν  πράξη και ποια δεν καταφέραμε τελικά να υλοποιήσουμε.

Είναι μια παράσταση γεμάτη φως, γέλιο χαρά. Είμαστε ένας θίασος που μπαίνουμε με πολύ ορμή και ενέργεια πάνω στη σκηνή. Είναι μια ευτυχής συνάντηση ανθρώπων που όλοι βάζουν τον καλύτερο τους εαυτό-από τους εμπνευστές της: τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Δημήτρη Καραντζά, μέχρι τους συγγραφείς και τους ηθοποιούς- όλοι  δημιουργούν μια παράσταση με υψηλού επιπέδου χιούμορ. Αλλά και η στιγμή που παρουσιάζεται η Επιθεώρηση είναι η ιδανική. Μας δόθηκε και πάλι το βήμα να παίξουμε μετά τον εγκλεισμό, γιατί το θέατρο δεν είναι το Live streaming, το θέατρο είναι η ζωντανή επαφή με το κοινό και αυτό μας έλειψε όλους πολύ. Το lockdown είχε και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους ηθοποιούς, αλλά σε όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού. Και η τέχνη είναι ανάγκη. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς την τέχνη!

Πρωταγωνιστείτε για πρώτη φορά σε επιθεώρηση, όπου συνδυάζεται τις δύο μεγάλες σας αγάπες, τη μουσική και το θέατρο, ποιο από τα τραγούδια που ερμηνεύετε σας χαρακτηρίζει;

Πράγματι αγαπώ πολύ τη μουσική και έχω κάνει σπουδές στο τραγούδι και κάποιες σπουδές στο πιάνο. Αγαπώ πολύ και το βιολί και μάλιστα όταν βρω χρόνο θα ήθελα πολύ να μάθω να παίζω βιολί. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μέσα από την επιθεώρηση μπορώ να συνδυάσω το τραγούδι και το θέατρο, που αγαπώ εξίσου. Όσο για το ποιο τραγούδι με χαρακτηρίζει, δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από τα τραγούδια της παράστασης,γι αυτό θα έλεγα όλα τα τραγούδια της παράστασης,αλλά κυρίως όλα τα τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη με τα οποία μεγάλωσα.

Το έργο μεταξύ άλλων πραγματεύεται τη σχέση μας με την εθνική μας ταυτότητα. Τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει αναλλοίωτο σε αυτήν;

Μου θέτετε αυτή την ερώτηση μία ιδιαίτερη ημέρα, καθώς σήμερα έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης που ήταν με έναν τρόπο η “Ελληνικότητα”. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν αυτός που έβαλε την ποίηση στα σπίτια των Ελλήνων. Έγινε ο ίδιος μάρτυρας. Ενεπλάκη στους αγώνες ενεργά και συμβόλιζε όχι μόνο μία ολόκληρη γενιά, άλλα και ολόκληρη την Ελλάδα. Γενικά, έχουν παραμείνει πολλά ίδια χαρακτηριστικά στην εθνική μας ταυτότητα,που μένουν αναλλοίωτα, όπως για παράδειγμα το πόσο δύσκολα τα βρίσκουμε μεταξύ μας, αλλά και το πόσο εύκολα στην ανάγκη και στη χαρά γινόμαστε ένα. Όσο για το τι έχει αλλάξει… αναλογιστείτε μόνο πόσο έχει αλλάξει  η καθημερινότητα μας και μόνο από την έλευση της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια…

Η Επιθεώρηση πραγματεύεται μεταξύ άλλων την έμφυλη διάκριση. Πιστεύετε ότι οι γυναίκες σήμερα δεν έχουν κατακτήσει ακόμα την ισότητα;

Όχι βέβαια!Σε καμία περίπτωση! Και τρανή απόδειξη είναι τα όσα τραγικά έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, με τις τόσο πολλές γυναικοκτονίες. Δυστυχώς και η πανδημία και ο εγκλεισμός συνέβαλαν σε αυτό. Το lockdown είναι μια ευκαιρία να μείνεις με τον εαυτό σου και τον άνθρωπό σου, αλλά δυστυχώς αν ο άνθρωπος με τον οποίο συμβιώνεις δεν είναι αυτός που επιθυμείς τα προβλήματα έρχονται στην επιφάνεια.

Εννιά χρόνια Μουρμούρας! Για ποιους λόγους θα μουρμουρίσει φέτος η “Βουλίτσα” στον “Μηνά”;

H “Bούλα” πάντα μουρμουρίζει στο “Μηνά” γιατί αυτό είναι το παιχνίδι τους. Η “Βούλα” είναι μια γυναίκα που δημιουργεί ένταση γιατί έτσι αποκτά ενδιαφέρον και η δική της ζωή και η ζωή του συζύγου της, του “Μηνά”. Τη βρίσκω μία χαρισματική γυναίκα, είναι η ιδανική σύντροφος γιατί βάζει αλατοπίπερο στη ζωή τους. Το σημαντικό όμως είναι ότι πάνω από όλα, η ” Βούλα” και ο “Μηνάς” σέβονται ο ένας τον άλλον και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει με τη “μουρμούρα”  της ” Βούλας” να σπάσει ο δεσμός τους, αλλά αντιθέτως  με αυτό το παιχνίδι τους, που εγώ το λέω ερωτικό, το δέσιμό τους γίνεται ακόμα πιο δυνατό.

Ποιες εκπλήξεις μας ετοιμάζει φέτος η “Βούλα”;

Φέτος θα δούμε… ένα από τα βιβλία της να γίνεται σενάριο για τηλεοπτική σειρά το οποίο μάλιστα θα συγγράφει η ίδια. Έτσι λοιπόν αναβαθμίζεται από συγγραφέας σε σεναριογράφο, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Αλήθεια, εσάς τι είναι εκείνο που σας κάνει να μουρμουρίζετε;

Δεν είμαι άνθρωπος που μουρμουρίζω,γιατί η πραγματική μουρμούρα-όχι αυτή της “Βούλας” που έχει μέσα της το παιχνίδι και το νάζι,την οποία κάνω και εγώ-είναι γκρίνια. Σιγομουρμουρίζω,όμως κάθε μέρα αγαπημένα τραγούδια.

ΙNFO:

«1821- Η επιθεώρηση»

Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Στο θέατρο Δάσους

Αγορά εισιτηρίων: Viva.gr

Σσυντελεστές:

Σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς- Δημήτρης Καραντζάς

Κείμενα: Λένα Κιτσοπούλου,Γλυκερία Μπασδέκη, Κώστας Μανιάτης, Κώστας Κωστάκος, Κέλλυ Παπαδοπούλου και Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς

Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά – Μυρτώ Λάμπρου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη

Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη

Κομμώσεις: Κωνσταντίνος Σαββάκης

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη -Videosocial: Δημήτρης Μακρής

Φωτογραφίες-Video-Artwork: Γκέλυ Καλαμπάκα

Παραγωγή: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

 Πρωταγωνιστούν:

Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Eλένη Κοκκίδου

Νίκος Καραθάνος

Γιώργος Γάλλος

Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Γιάννης Νιάρρος

Μιχάλης Οικονόμου

Γιάννης Κουκουράκης

Γιάννης Κλίνης

Βάσω Καβαλιεράτου

Πάνος Παπαδόπουλος

Ηλίας Μουλάς

Ιωάννα Πιατά

 Παίζουν οι μουσικοί:

ΑνδρέαςΓυφτάκης–πλήκτρα

ΣταμάτηςΣταματάκης–ηλεκτρικό μπάσο

ΔημήτρηςΚλωνής–τύμπανα

ΒασίληςΠαναγιωτόπουλος–τρομπόν