Η ιδιοκτήτρια της πρότυπης  κλινικής για την τρίτη Ηλικία «Φροντίζω» μοιράζεται τις σκέψεις της με τη Vwoman

Της Σοφίας Αποστολίδου

Η Έλενα Πασχαλέρη είναι από τους ανθρώπους εκείνους που σε κερδίζουν από τη πρώτη στιγμή με την ευγένεια, το χαμόγελο, τη θετική της στάση απέναντι στη ζωή και το πάθος με το οποίο επιζητά τη γνώση.

Για την ιδιοκτήτρια της πρότυπης κλινικής για τη τρίτη Ηλικία «Φροντίζω» η επιμόρφωση δε σταματά ποτέ. Αν και είναι απόφοιτος του τμήματος καλών τεχνών του Instituto Maragoni Milano,έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. ,ενώ παρακολουθεί διαρκώς επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η Έλενα Πασχαλέρη αγαπά να συνομιλεί με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και να μαθαίνει από εκείνους περισσότερα από τη σοφία τους. Ενστερνίζεται το αξιακό σύστημα της περασμένης γενιάς και στοχεύει στην ευπρέπεια, στη τάξη και στο να παρέχει στα ηλικιωμένα άτομα ολιστική γεροντολογική περίθαλψη. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που η κλινική για την Τρίτη Ηλικία «Φροντίζω», την οποία εκείνη, μαζί με την οικογένεια της, διοικούν , έχει αναγνωριστεί ως πρότυπη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αισθάνεται ευγνωμοσύνη καθημερινά. Και ενώ, ο τρόπος που  επιβιώνει από τις προκλήσεις που δέχεται ως  σύγχρονη γυναίκα είναι  υιοθετώντας ανδρικές στρατηγικές, παραμένει πάντα άκρως θηλυκή.

Σπουδάσατε στη Φιλοσοφική και παιδαγωγική σχολή του ΑΠΘ. Τι σας έκανε να επιλέξετε τις συγκεκριμένες σπουδές;

To Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ήταν η ευχή μου, όταν 40 ετών φύσηξα τα κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων μου! Το πρώτο μου πτυχίο στο Instituto Maragoni Milano δεν αντιστοιχούσε στο ελληνικό των Καλών Τεχνών, οπότε μέσω πανελληνίων εξετάσεων διεκδίκησα μια θέση φοιτήτριας στις ανθρωπιστικές σπουδές και εισήχθη επιτυχώς στη θρυλική Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Όταν αυτοβούλως επιζητάς γνώση σε μεγαλύτερη ηλικία είσαι σε θέση να εκτιμάς με ωριμότητα τον πλούτο της. Διαισθάνομαι πως όσο θα είμαι διανοητικά ενεργή, θα επιμορφώνομαι. Η νευροπλαστικότητα άλλωστε του εγκεφάλου μας, μας καθιστά ικανούς σε κάθε ηλικία. Προτρέπω κάθε γυναίκα να αντικαταστήσει τις ώρες του Netflix με την περιήγηση στο Coursera, το edx και στα ελληνικά online του ΕΚΠΑ και του mathesis. Προβλέπω στο μέλλον να εκτιμώνται περισσότερο τα ποικίλα skills, παρά το ένα βαρυσήμαντο πτυχίο.

Πότε και πώς μπήκε στη ζωή σας η επιθυμία να ασχοληθείτε με τη φροντίδα των ηλικιωμένων ανθρώπων;

Χαίρομαι που μου θέτετε το ερώτημα για να απαντήσω καταρχάς ότι πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά επαγγέλματα. Στην περίπτωση της οικογένειάς μου το timing έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Οι γονείς μου αποφάσισαν να επενδύσουν στον χώρο υγείας το 2009. Οι αδερφές μου και εγώ είχαμε ήδη σπουδάσει και εργαστεί για χρόνια, οπότε δεν ήμασταν τα παιδιά- διάδοχοι, αλλά οι μάχιμοι συνεργάτες τους. Η διαγενεακή αυτή σύμπραξη των διαφορετικών ιδιοτήτων και ικανοτήτων μας, λειτούργησε περίφημα. Σήμερα, βλέπουμε την κλινική για την Τρίτη Ηλικία «Φροντίζω» στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοικούμε, να αναγνωρίζεται ως πρότυπη, από εξαίρετους συναδέλφους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρωταρχικά ωστόσο, μας ανταμείβει και μας συγκινεί η εμπιστοσύνη των οικογενειών, οι οποίες μας επιλέγουν για την περίθαλψη των αγαπημένων προσώπων τους.

Τι αγαπάτε περισσότερο στο λειτούργημά σας και τι θα λέγατε σε μία νέα γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με αυτό;

Η σοφία των προγόνων μας είναι ανεκτίμητη! Κουβεντιάζοντας με τις Κυρίες και τους Κυρίους που φιλοξενούμε αναδύεται το αξιακό σύστημα ολόκληρης της γενιάς τους, το οποίο προσωπικά μου ταιριάζει. Σε κάθε νέα γηροκόμο θα έλεγα να στοχεύσει αμείωτα στην ευπρέπεια και στην τάξη. Η 24ωρη φροντίδα ευπαθών ηλικιωμένων ατόμων προϋποθέτει εξειδικευμένη γνώση την οποία κατέχουν αποκλειστικά συγκεκριμένες ειδικότητες υγειονομικών. Όταν αισίως γερνάμε έχουμε πολλαπλές φθορές ή παθήσεις, άρα οι ανάγκες μας για φροντίδα καλύπτονται ιδανικά από ένα επιτελείο ειδικών: ο ένας δίνει τη σκυτάλη στον επόμενο και μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ολιστική γεροντολογική περίθαλψη. Ευκαιρίας δοθείσης, συμβουλεύω τους εκλεκτούς αναγνώστες σας να επιλέγουν οργανωμένες δομές υγείας για τη φροντίδα των ηλικιωμένων συγγενών.

Ποιο είναι το μυστικό σας ώστε να μπορείτε να ανταποκρίνεστε με επιτυχία στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να ανταπεξέλθει η σύγχρονη γυναίκα;

Δεν υπάρχει μυστικό, υπάρχει ωστόσο στάση ζωής, η οποία εκδηλώνεται μέσα σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόφασή μου. Καθημερινά αισθάνομαι ευγνωμοσύνη, γιατί ως προνομιούχος άνθρωπος του δυτικού κόσμου έχω αυτόματα τη δυνατότητα να απολαμβάνω μια αξιοπρεπή καθημερινότητα. Πάνω σε αυτή τη βάση αισθάνομαι ικανή να ορίσω τον ρόλο μου ως γυναίκας που μεγαλώνει παιδιά και δουλειές. Και παρόλο που για να επιβιώσω στις προκλήσεις υιοθετώ ανδρικές στρατηγικές, όχι μόνο στο τέλος της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, παραμένω τρυφερά και ευάλωτα θηλυκή. Αυτό αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τις δυναμικές γυναίκες – να μην αποποιούμαστε την υπέροχη φύση μας.