Η διακεκριμένη Ελληνίδα Chef με αφορμή την ανάληψη του ρόλου της Ambassador (πρέσβειρας) για το ελληνικό ρύζι, μιλάει στη Vwoman.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Όποιος αγαπάει τη μαγειρική είναι αδύνατον να μην αγαπάει τα υπέροχα πιάτα της Ντίνας Νικολάου,για τον τρόπο που συνδυάζουν την παράδοση και την υψηλή γαστρονομία. Όποιος, όμως έχει γνωρίσει τη διακεκριμένη Ελληνίδα Chef, είναι αδύνατον να μην αγαπήσει την ίδια για την ευγένεια, την γλυκύτητα και την έμφυτη καλοσύνη της. Η βραβευμένη Chef μιλάει με πάθος για τη μαγειρική, τις ρίζες της στην Ελληνική περιφέρεια  και την Ελληνική Κουζίνα, πάνω από όλα όμως μας για τον ρόλο της ως Ambassador (πρέσβειρα) για το ελληνικό ρύζι.

Είστε μία γυναίκα που δίνει διαρκώς γεύση στη ζωή μας, δημιουργώντας όμορφα πιάτα. Τη γεύση ποιου πιάτου, έχει η δική σας ζωή;

Σίγουρα, πρόκειται για ένα πιάτο που έχει δημιουργηθεί μέσα από τη φωτιά. Και αυτό γιατί η  φωτιά έχει ένα μαγικό τρόπο να αφήνει να μιλήσουν οι γεύσεις που έχουν κάτι να πουν. Μπορεί να βάζουμε πολλά υλικά σε μία κατσαρόλα, “ακούγονται” όμως  μόνο εκείνα που έχουν λόγο να ακουστούν. Αυτό που συμβαίνει στην κατσαρόλα, συμβαίνει  και στη ζωή μου, μπορεί να είμαι  πολυπράγμων άνθρωπος, όμως τελικά μέσα από διεργασίες, ακολουθώ μόνο αυτά που έχουν αξία. Στη μαγειρική, για να πετύχει ένα πιάτο πρέπει να ξέρεις  τη δύναμη του κάθε υλικού, τι καλύτερο μπορείς να πάρεις από αυτό και πως θα το κάνεις να συνυπάρξει με τα υπόλοιπα. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή μου. Έχω ως αρχή μου, να σέβομαι όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι,γνωρίζω καλά τη δύναμη του καθενός και καταλαβαίνω πως μπορώ να τους κάνω να συνυπάρξουν όλοι μαζί αρμονικά,ώστε να “βγάλει” ο καθένας από αυτούς τα καλύτερα του στοιχεία. Οι άνθρωποι μου είναι για εμένα η δύναμη. Και οι “άνθρωποι καρδίας”είναι η οικογένεια μου, γιατί μόνη μου δεν θα μπορούσα να υπάρξω.

Όσον αφορά στο πιάτο που έχει τη γεύση της ζωής μου,είναι μάλλον ένα φαγητό κατσαρόλας, με ελαιόλαδο και ελληνικά λαχανικά, τα οποία, ως άνθρωπος που έχω γεννηθεί στην επαρχία, αγαπώ πολύ. Είναι πολύ σημαντικό, να αγαπάμε ουσιαστικά τις ρίζες μας. Είναι κάτι που οι άνθρωποι δυστυχώς το  καταλαβαίνουν μεγαλώνοντας. Ευτυχώς, είχα την τύχη να αγαπώ τις ρίζες μου από μικρή και  αυτό μου έδωσε μία μεγάλη δύναμη. Στη μαγειρική μου έπρεπε να έχω ταυτότητα. Και η ταυτότητα αυτή ήταν οι ρίζες μου.

Και  μέσα από αυτή σας την αγάπη και τις ρίζες σας κάνατε και τους Γάλλους να αγαπήσουν την Ελληνική κουζίνα. Πώς τα καταφέρατε;

Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα, αλλά και για τη Μαρία Νικολάου, την αδελφή μου. Είχαμε την τύχη να είμαστε στη Γαλλία,σε μια χώρα που λατρεύει την Ελλάδα.Όμως,έπρεπε να βγάλουμε από τα μυαλά των Γάλλων τα κλισέ που υπήρχαν για την Ελληνική κουζίνα. Η Ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο τα τηγανητά και τα κεφτεδάκια στα όμορφα ταβερνάκια πλάι στα θάλασσα, τα οποία συνυπάρχουν με την χαρά των Ελλήνων .Η Ελληνική κουζίνα είναι μία από τις  αρχαιότερες κουζίνες στον κόσμο. Σαφέστατα και η κουζίνα μας αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής κουζίνας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η κουζίνα της χώρας μας έχει συνταγές που προέρχονται από τα Ομηρικά χρόνια! Ταυτόχρονα, έχει δεχτεί διάφορες και διαφορετικές επιρροές,που ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Γι’ αυτό και η Ελληνική κουζίνα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, η μακεδονική κουζίνα δεν είναι ίδια με την κρητική.

Έπρεπε, λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τους Γάλλους και να τους μάθουμε ότι υπάρχουν και πολύ σπουδαίες Ελληνικές μαγειρικές τεχνικές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις υπόλοιπες τεχνικές υψηλής γαστρονομίας Στην Ελλάδα έχουμε το άχνισμα, το μέλωμα, το αυγολέμονο. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που τελικά τα καταφέραμε, όπως και για το γεγονός ότι ,με την αδελφή μου, ήμασταν οι πρώτες που προμηθευόμασταν προϊόντα  για το εστιατόρια μας απευθείας από την Ελλάδα και από Έλληνες μικρούς παραγωγούς.

Πώς τελικά κάμψατε, τις αρχικές δυσκολίες;

Είχα την τύχη να κάνω έναν δικό μου χώρο και έτσι ήμουν εγώ η Chef, είχα δηλαδή και τον διοικητικό ρόλο στην κουζίνα. Να διευκρινίσουμε πως η λέξη chef- που είναι Γαλλικής προέλευσης- σημαίνει ετυμολογικά “διοικητής”. Αυτό ακριβώς είναι και ο chef σε μία κουζίνα, είναι εκείνος που έχει την ευθύνη της  διοίκησης και της  οργάνωσης, είτε έχει να κάνει με τις προμήθειες και το εδεσματολόγιο, είτε με τις σχέσεις των ανθρώπων. Όλοι είμαστε μάγειρες, αλλά για να γίνεις chef χρειάζεται εμπειρία και πότε δεν μπορείς να πεις πως ξέρεις αρκετά, πάντα κάτι νέο έχεις να μάθεις!Σκεφτείτε πως κάθε χρόνο σεμινάρια για να μπορώ να είμαι σωστή chef.

Master Chef; Top Chef; Παρακολουθείτε τα συγκεκριμένα τηλεοπτικά προγράμματα;

Είναι μιας μορφής reality που αγαπάει πολύ ο κόσμος. Δεν έχω χρόνο να τα παρακολουθήσω, αλλά οι επιλογές των ανθρώπων είναι εξαιρετικές. Ο Αστέριος Κωστούδης είναι αγαπημένος μου φίλος, αλλά και ο Αdam έχει κάνει πολλά πράγματα.

Εσείς σχεδιάζεται κάτι τηλεοπτικό;

Συμμετέχω το Σαββατοκύριακο στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη και ετοιμάζουμε όμορφα πιάτα  με μεγάλη χαρά. Ήταν κάτι που είχα χρόνια να το κάνω και μου είχε λείψει. Παράλληλα,ετοιμάζω και μία  νέα δική μου τηλεοπτική εκπομπή.

Συμμετέχετε όμως και σε μία ακόμα πολύ σημαντική δράση, καθώς είστε πλέον η επίσημη πρέσβειρα – Ambassadorτου Ελληνικού ρυζιού. Ποιος είναι ο σκοπός της δράσης αυτής;

Η δράση υλοποιείται  από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης ΑΕ- ΕΑΣΘ και τη Ρυθμιστική Αρχή του Ρυζιού ΠΟΠ της Βαλένθιας «Crav» με εκτελεστικό φορέα τη Novacert.Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  που φέρει τον τίτλο “ΕU Rice” και έχει ως στόχο να αναδείξει την αξία και την ποιότητα των Ελληνικών Ρυζιών και να ενημερώσει το κοινό γύρω από τις μεσόσπερμες ποικιλίες ρυζιού, δηλαδή για το “γλασέ” και την “καρολίνα”.Οι συγκεκριμένες ποικιλίες παράγονται στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χαλάστρας.

Ήδη, το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην ΔΕΘ, το “Φεστιβάλ ρυζιού” στο πλαίσιο του οποίο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν και στην πράξη τα χαρακτηριστικά του “γλασέ” και της “καρολίνας”. Σκεφτήκαμε πως ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε τον κόσμο να γνωρίσει τις συγκεκριμένες ελληνικές ποικιλίες ρυζιού ήταν μέσα από πιάτα που έχουν ως βάση το ρύζι. Έτσι,παρουσιάσαμε γεμιστά, όχι μόνο με πιπεριές και ντομάτες, αλλά και γεμιστά κολοκυθάκια, σαρμάδες-που επίσης ανήκουν στα γεμιστά-γεμιστές σουπιές και μύδια. Το ιδανικό ρύζι για τα γεμιστά είναι  η ποικιλία “καρολίνα” γιατί ενώ μελώνει και δίνει μια ιδιαίτερη υφή, παράλληλα δεν λασπώνει.

Με το ρύζι “γλασέ”  φτιάχνουμε το τέλειο ρυζόγαλο. Στην έκθεση ρυζιού  έκανα ένα εκπληκτικό ρυζόγαλο με κόκκινα φρούτα και φυσικά με ρύζι “γλασέ” χαλάστρας.Επίσης,μπορούμε να παρασκευάσουμε υπέροχη ριζόπιτα, με σοκολάτα.

Τι είναι εκείνο που δεν γνωρίζουμε και θα έπρεπε να μάθουμε για τα ελληνικά ρύζια;

Καταρχάς, ότι είναι ρύζια κορυφαίας ποιότητας, τα οποία μπορούμε χρησιμοποιήσουμε σε πολλές παρασκευές.  Και ενώ ψάχνουν όλοι να βρουν ρύζια του εξωτερικού, στη χώρα μας  υπάρχουν ρύζια κορυφαίας ποιότητας τα οποία εκτός των άλλων σέβονται τις καλλιεργητικές τακτικές και καλλιεργούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή τακτική καλλιέργειας.