Η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου αποκαλύπτουν πώς έδωσαν μορφή στον πιο όμορφο θεσμό της Θεσσαλονίκης.

Της Σοφίας Αποστολίδου

«Όταν οι άλλοι σου λένε δεν μπορείς, απάντησε τους κοίτα πως γίνεται». Αυτοί είναι η φράση που ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο, με τον οποίο η Άννα Μυκωνίου και ο Θανάσης Κολαλάς υλοποίησαν το Φεστιβάλ Επταπυργίου. Τα εμπόδια ήταν πολλά . Όχι όμως ανυπέρβλητα . Όταν υπάρχει όραμα, ουσιαστική αγάπη για τον πολιτισμό, ταλέντο και διάθεση, όλα είναι εφικτά. Η ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό του Θανάση Κολαλά όταν βρέθηκε στο χώρο του Επταπυργίου στο πλαίσιο μίας μουσικής παράστασης. Ήταν τότε που γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα Φεστιβάλ σε έναν εμβληματικό χώρο της Θεσσαλονίκης, στο φυσικό της κάστρο, στο Επταπύργιο. Την ιδέα αυτή μοιράστηκε με την πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού.

Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργία του Φεστιβάλ  Επταπυργίου;

Θ.Κ.: Όλα ξεκίνησαν όταν συμμετείχα σε μία βράδια όπερας, που έλαβε χώρα στο Επταπύργιο. Εντυπωσιάστηκα από την ακουστική του χώρου, την ατμόσφαιρά του, την επιβλητική του παρουσία και σκέφτηκα πως ο χώρος αυτός δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτος. Έτσι, μοιράστηκα τη σκέψη μου με την πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Άννα Μυκωνίου.

Πώς αντιδράσετε στο άκουσμα της ιδέας αυτής: «Ένα Φεστιβάλ μέσα στο Επταπύργιο»;

Α.Μ.: Ανέκαθεν πίστευα πως τα μνημεία πρέπει να τα ζούμε και να τα χαιρόμαστε. Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζουμε τα μνημεία ως χώρους αποκομμένους από τη ζωή μας, αλλά να δημιουργούμε νέες, όμορφες εμπειρίες  και αναμνήσεις μέσα σε αυτά. Τα μνημεία μας πρέπει να τα γνωρίζουμε βιωματικά. Το Επταπύργιο είναι το φυσικό φρούριο της πόλης μας. Ένας επιβλητικός χώρος με υπέροχη ενέργεια. Το να εκμεταλλευτούμε την ατμόσφαιρα του φυσικού φρουρίου της πόλης μας είναι μια πραγματική υπέροχη ιδέα.

Πόσο εύκολη ήταν η υλοποίηση της ιδέας αυτής;

Α.Μ.: Οι δυσκολίες ήταν σίγουρα πολλές. Όμως ο Θανάσης είχε κάνει ήδη δύο παραγωγές. Οπότε, γνωρίζαμε την ακουστική και τη δυναμική του Επταπυργίου. Βρήκα υπέροχη ιδέα το να ακούγεται όπερα μέσα στο φυσικό φρούριο της Θεσσαλονίκης. Αναζητούσαμε ως Κέντρο Πολιτισμού έναν χώρο που να έχει ταυτότητα, στίγμα, βάρος, και ο ιδανικός χώρος είναι το Επταπύργιο.

Η Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021 είναι το πλέον εντυπωσιακό. Αν και υπήρξαν πολύ δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, θα απολαύσουμε μοναδικές υπερπαραγωγές, όπως της Tosca, στην οποία συμμετέχει μία πληθώρα καλλιτεχνών. Πόσο εύκολο ήταν να ετοιμάσετε μία τόσο εντυπωσιακή και πολυπληθής παραγωγή σε  μία περίοδο όπου επικρατούσε η υγειονομική κρίση;

Θ.Κ.: Φέτος μία από τις πολλά υποσχόμενες παραγωγές που θα δούμε στο  Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι η “Tosca”.Πρόκειται για μία από τις πλέον πολυπληθείς παραγωγές που έχουμε δει να παρουσιάζονται στην πόλη μας. Στην “Tosca” βρίσκεται ζωντανά επί σκηνής η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Μικτή χορωδία του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Α.Μ. Είναι γεγονός ότι πήραμε ρίσκα και μάλιστα μεγάλα και προσωπικά ρίσκα. Υπήρχαν πολλές και έντονες φωνές στην αντιπολίτευση που αντιδρούσαν έντονα στην επιθυμία μας για την υλοποίηση του φετινού Φεστιβάλ. Αλλά ήταν τέτοια η φλόγα μας που δεν μας πτόησε καθόλου. Ξέραμε πώς να οργανώσουμε το Φεστιβάλ και κυρίως ξέραμε πώς να προφυλαχτούμε. Με προσωπικά ρίσκα ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για το Φεστιβάλ Επταπυργίου από τον Ιανουαρίου, όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επέτρεπαν τις δράσεις πολιτισμού εκδόθηκαν τον Μάιο. Όμως, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Το να ακούς όπερα στο χώρο του Επταπυργίου είναι πραγματικά ευλογία.

Εκτός από την εμβληματική “Tosca” τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021;

Θ.Κ.: Καταρχάς, στο ρόλο της “Τosca” το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει τη χαρά να απολαύσει τη διεθνούς φήμης σοπράνο, Σοφία Μητροπούλου. Στις 11 Ιουλίου θα παρουσιαστεί «Ο Beethoven …αλλιώς»,  μια εναλλακτική συναυλία, στην οποία κυριαρχούν ήχοι τζαζ, λάτιν και ροκ που θα φωτίσουν αλλιώς…. την φιλοσοφία των έργων του Μπετόβεν.

Α.Μ.  Να τονίσουμε επίσης ότι η “Tosca” είναι μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Όσον αφορά τις δράσεις, θα ακολουθήσουν,  τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Ιουλίου , δυο Βραδιές ποίησης και μουσικής αφιερωμένες στον ταξιδευτή-ποιητή Νίκο Καββαδία, με τίτλο «Ο Καββαδίας …μας ταξιδεύει», σε αφήγηση παρουσίαση Γρηγόρη Βαλτινού.

Ενώ την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θα παρουσιαστεί από την ΚΟΘ «ΖΟΡΜΠΑΣ, ο ελεύθερος Έλληνας». Τέλος, την Τέταρτη 28 Ιουλίου θα παρουσιαστεί ένα  Αφιέρωμα σε Θεσσαλονικιούς Δημιουργούς με τον Γιώργο Καζαντζή και η αυλαία θα πέσει την Πέμπτη 29 Ιουλίου με  το Gala Όπερας με την Ορχήστρα δωματίου της Αγ. Πετρούπολης.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2022;

Θ.Κ.: Να παρουσιάσουμε όμορφες παραγωγές. Μάλιστα, ήδη έχουμε την επόμενη όπερα που θα παρουσιάσουμε στα σκαριά.

Α.Μ.:Και να κάνουμε το Φεστιβάλ Επταπυργίου έναν διεθνή δεσμό γιατί πραγματικά είναι ένας θεσμός που του αξίζει.