Ο ταλαντούχος, Θεσσαλονικιός Stand Up Commedian, με αφορμή την παράσταση «Διαβάστηκε» που παρουσιάζει στο θέατρο «Αυλαία», αποκαλύπτει τις δυσκολίες που βίωσε την περίοδο του Lockdown, τους φόβους του, τις σκέψεις του για τις ευθύνες μας στις έμφυλες διακρίσεις και τις αναμνήσεις του από την γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Είναι νέος, ταλαντούχος, ευφυής, δημιουργικός, ξεχωρίζει για το έξυπνο χιούμορ του και τις πνευματώδεις ατάκες του.Ο Θεσσαλονικιός Ανδρέας Πασπάτης είναι ο λόγος που είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον της Stand Up Commedy στην Ελλάδα είναι ευοίωνο. Συνομιλήσαμε, ενώ εκείνος βρισκόταν στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο Ηράκλειο για μία ακόμα παράσταση του «Διαβάστηκε», το οποίο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη την προσεχή Παρασκευή στο θέατρο «Αυλαία». Ο ταλαντούχος ηθοποιός δε διστάζει να αποκαλύψει πως κατά την περίοδο του εγκλεισμού δεν είχε κίνητρο για δημιουργία και πως εξακολουθεί να φοβάται το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μείνει μακριά από το κοινό. Μίλησε, ακόμα για τον τρόπο που τα βαθιά ριζωμένα πατριαρχικά πρότυπα τροφοδοτούν τις έμφυλες διακρίσεις, θέμα που θα παρουσιάζει και στο επόμενο Stand Up που ετοιμάζει, και φυσικά για τις αναμνήσεις που έχει κάθε φορά που επιστρέφει στην πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την όμορφη παράσταση «Διαβάστηκε», η οποία υπόσχεται να μας κάνει να γελάσουμε δυνατά!

 Ποιο ήταν το έναυσμα έχοντας σπουδές στην Πληροφορική και μεταπτυχιακό στη δημιουργία παιχνιδιών να ασχοληθείτε με την Stand up Comedy;

Για να είμαι ειλικρινής τη Stand Up Comedy την ανακάλυψα πριν τις σπουδές μου, όταν ήμουν ακόμα μαθητής Λυκείου. Εκείνη την περίοδο προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό Star οι «Νύχτες Κωμωδίας» και έτσι ήρθα σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος και το αγάπησα. Τις πρώτες μου παραστάσεις τις ξεκίνησα ως φοιτητής. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές σπουδές μου στην Πληροφορική, πραγματοποίησα μεταπτυχιακό στην σχεδίαση παιχνιδιών και επέστρεψα και πάλι στην Stand Up Comedy.

Να σας γυρίζω λοιπόν πίσω στα φοιτητικά σας χρόνια και να σας ζητήσω να ανακαλέσετε στη μνήμη σας το πρώτο κείμενο που γράψατε. Τι αποτέλεσε για εσάς τότε πηγή έμπνευσης;

Κατά την περίοδο των φοιτητικών μου χρόνων, ήταν πολύ της μόδας τα club, ένα είδος διασκέδασης στην οποία δεν είχα ιδιαίτερη προτίμηση. Έτσι, το πρώτο μου κείμενο είχε να κάνει με τα club και τα γυμναστήρια και συγκεκριμένα παρουσίαζα με χιουμοριστικό τρόπο πώς κάνουν οι άνθρωποι στα γυμναστήρια κυρίως με σκοπό να εμφανιστούν το βράδυ στο club. Βέβαια, τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως τότε τα κείμενα μου να μην ήταν και τόσο αστεία, όμως έχω εξελιχτεί από τότε και …μπράβο μου!

Η εξέλιξη όλης αυτής της πορείας παρουσιάζεται στο «Διαβάστηκε» τη νέα παράσταση την οποία παρουσιάζετε  και στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στο θέατρο «Αυλαία». Αλήθεια, πώς προέκυψε ο τίτλος «Διαβάστηκε»;

Το «Διαβάστηκε» είναι μία φράση που χρησιμοποιώ πολύ στην καθημερινότητα μου, όταν δε θέλω να κάνω κάτι, τότε  λέω «Διαβάστηκε», σαν να λέμε, πάμε παρακάτω. Όπως συμβαίνει όταν διαβάζουμε ένα μήνυμα και γράφει «Διαβάστηκε».

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ κάποια ευφάνταστη δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν απαντήσατε σε κάποιο μήνυμα που σας έστειλαν, ενώ εμφανίστηκε στον  αποστολέα του η ένδειξη ότι «Διαβάστηκε» από εσάς;

Κατά καιρούς, έχω πει πολλά, ομολογουμένως όχι όλα με επιτυχία, όπως για παράδειγμα ότι έπεσε το κινητό μου κάτω και το πάτησε ο σκύλος μου και γι’ αυτό εμφανίστηκε η ένδειξη «Διαβάστηκε»… Τώρα που το σκέφτομαι δεν μου φαίνεται και τόσο καλή η δικαιολογία. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές εγώ είμαι εκείνος που στέλνω μήνυμα και  ενώ βλέπω την ένδειξη «Διαβάστηκε» δεν μου απαντούν, οπότε δεν  χρειάζεται να ψάχνω  συχνά δικαιολογίες.

Αλήθεια, τί θα θέλατε να «διαβάσει»  το κοινό μέσα από αυτήν σας  την παράσταση;

Βασικός στόχος της κάθε παράστασης Stand Up Comedy είναι να γελάσει ο κόσμος. Γι΄αυτό ένας stand up Comedian αντλεί έμπνευση από στιγμές της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα οι ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και  ο Covid-19, με σκοπό να προσφέρει γέλιο. Οπότε αυτό που θέλω να «διαβάσει» και να κρατήσει ο κόσμος από την παράσταση είναι όμορφες στιγμές γέλιου.

Ποια  είναι η στιγμή που το κοινό γελάει πιο πολύ;

Η πιο δημοφιλής στιγμή της παράστασης είναι ένα bit που έχει να κάνει με τη λαϊκή. Υπάρχουν βέβαια και αλλά σημεία που αφορούν στην καθημερινότητα μας, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη ζωή μέσα στην πανδημία.

Να υποθέσω ότι η πανδημία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα κείμενα του «Διαβάστηκε»;

Το «Διαβάστηκε» δημιουργήθηκε και «ανέβηκε», πριν την έλευση της πανδημίας, αλλά λόγω της επιβολής του Lockdown σταμάτησε το ταξίδι του. Τώρα, επιστρέφει ανανεωμένο με προσθήκες νέων κειμένων που αφορούν και στον Covid-19, αφού είναι ένα ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα όλων μας.

Να φανταστώ ότι η περίοδος του εγκλεισμού ήταν μία αφορμή για επιπλέον δημιουργία;

Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Κατά την περίοδο της επιβολής του Lockdown δεν είχα κανένα κίνητρο να γράψω! Και αυτό γιατί ένας Stand up Comedian γράφει τα κείμενα του  και “δοκιμάζει” αυτά που έγραψε παρουσιάζοντας τα στο κοινό, αν όχι το ίδιο, το επόμενο βράδυ. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να τεστάρεις αυτά που έγραψες σε ζωντανό κοινό και να δεις αν αρέσουν, δεν έχεις κανένα απολύτως κίνητρο να γράψεις. Για το είδος της Stand Up Commedy η παρουσία του κοινού είναι απαραίτητη. Χωρίς κοινό, δεν υπάρχει κίνητρο για έναν Stand Up Commedian να γράψει!

Σίγουρα χάσαμε πολλά την περίοδο του εγκλεισμού, όπως τη ζωντανή αλληλεπίδραση καλλιτεχνών και κοινού στην οποία αναφερθήκατε πριν. Διερωτώμαι όμως, αν κερδίσαμε και κάτι από αυτή τη δύσκολη συνθήκη την οποία βιώσαμε;

Σίγουρα κερδίσαμε σε ψυχική αντοχή. Δοκιμαστήκαμε και βγήκαμε πιο δυνατοί. Όμως, ο φόβος έχει μείνει. Ακόμα φοβάμαι ότι μπορεί να κλείσουν τα θέατρα και οι σκηνές ξανά! Στην αρχή, όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν οι χώροι θεάματος και πάλι, και μας έδωσαν το δικαίωμα να παίξουμε με πληρότητα στο 30% σκεφτόμουν ότι αυτό οικονομικά δεν είναι βιώσιμο. Ήταν όμως τόσο απαραίτητο να έρθουμε ξανά σε επαφή με το κοινό, γιατί όπως σας ανέφερα και πριν το είδος του Stand Up, χωρίς κοινό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Τώρα λοιπόν, που λειτουργούν οι σκηνές κανονικά, υπό τον φόβο να κλείσουμε και πάλι, σκέφτομαι: «Δεν πειράζει ας παίξουμε και με 30% πληρότητα! Μόνο αφήστε μας να παίξουμε! Αφήστε μας να επικοινωνήσουμε με το κοινό!»

Σε λίγες μέρες πάντως, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε με το κοινό της γενέτειράς σας παρουσιάζοντας το  «Διαβάστηκε» στο θέατρο «Αυλαία». Τί διαφορετικό έχει να  “ανεβάζετε” παραστάσεις  στη Θεσσαλονίκη;

Αρχικά αισθάνομαι πολύ τυχερός που τρώω και πάλι το φαγητό της μαμάς μου! Η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη αναμνήσεις για εμένα. Παρ΄ότι δε μετανιώνω που ζω και εργάζομαι στην Αθήνα, κάθε φορά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη νιώθω ζεστά και φιλόξενα. Οι δρόμοι, η ατμόσφαιρα, κάθε γειτονιά, κάθε παγκάκι είναι γεμάτο αναμνήσεις.

Εκτός από τις αναμνήσεις και τις καθημερινές στιγμές η Stand Up Commedy πραγματεύεται συχνά και  τις σχέσεις των δύο φύλων. Πιστεύετε ότι η ισότητα των φύλων έχει επέλθει;

Σε καμία περίπτωση! Είναι πασιφανές πως οι  έμφυλες διακρίσεις εξακολουθούν και υφίστανται! Το είδαμε ξεκάθαρα και μέσα από το κίνημα του #metoo. Ευτυχώς βέβαια κάποιες γυναίκες τόλμησαν και μίλησαν. Είναι ένα θέμα που με αφορά και με προβληματίζει και πρέπει να σας αποκαλύψω ότι τα επόμενα κείμενά μου πραγματεύονται ακριβώς αυτό το ζήτημα, το θέμα της έμφυλης ανισότητας. Δυστυχώς, τα πατριαρχικά πρότυπα είναι τόσο βαθιά ριζωμένα που πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε πόσο κακό κάνουμε στις γυναίκες. Το θεωρούμε απλά φυσιολογικό, γιατί έτσι γινόταν τόσο χρόνια τώρα. Είναι μάλιστα πολλές οι φορές που και οι ίδιες οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται το πόσο κακό κάνουν στους εαυτούς τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται αποδέχτες  άνισης –ακόμα και βίας- συμπεριφοράς και έμφυλων διακρίσεων, γιατί απλά έτσι μεγάλωσαν. Η ρίζα του προβλήματος της ανισότητας είναι τα βαθιά ριζωμένα πατριαρχικά πρότυπα και αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε.

ΙΝFO:

«Διαβάστηκε» στο Θέατρο «Αυλαία»

Πληροφορίες

www.avlaiatheater.gr/

Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)

Τηλέφωνο: 2310 230013

Παραστάσεις: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Ώρα έναρξης: 21.30

Διάρκεια 80′

Εισιτήρια : 10€ Γενική είσοδος

Προπώληση : Ταμείο θεάτρου Αυλαία & Ticketservices.gr