Η ταλαντούχος φωτογράφος “φωτογραφίζει” στη Vwoman τον μαγικό κόσμο της μόδας, αλλά και τις δυσκολίες που χρειάστηκε να κάμψει ούσα γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Είναι κάποιοι άνθρωποι που σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Σε αυτούς ανήκει η Αμαλία Χαραλαμποπούλου. Δεν είναι μόνο το ταλέντο της ως φωτογράφος, ούτε τα όσα κατάφερε σε τόσο νεαρή ηλικία στο χώρο της μόδας που σε εντυπωσιάζουν, αλλά ο στόχος της να αλλάξει μέσα από τις φωτογραφίες της τα κοινωνικά στερεότυπα και να προσφέρει στις νεότερες γυναίκες-φωτογράφους το δικαίωμα της ισότητας  και τις ευκαιρίες που στερήθηκε η ίδια λόγω του φύλου της.Η ταλαντούχος φωτογράφος μόδας εξιστορεί τις διακρίσεις που βίωσε  λόγω της γυναικείας της φύσης και μοιράζεται μαζί μας τον τρόπο με τον οποίο μέσα από τις φωτογραφίες της προσπαθεί να κάνει τις γυναίκες να αγαπήσουν τον εαυτό τους,αλλά και τις άλλες γυναίκες, και να αποκτήσει το γυναικείο φύλο ισότητα στον επαγγελματικό στίβο. 

Γυναίκα φωτογράφος μόδας. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Αν και δεν το πιστεύουν πολλοί είναι πολύ δύσκολο να είσαι γυναίκα φωτογράφος, πόσο μάλλον μόδας. Συνάντησα αρκετά εμπόδια στην καριέρα μου, σε παρά πολλά επίπεδα εξαιτίας του φύλου. Αν τα αριθμήσω θα είναι ατελείωτα. Μια από αυτές τι δυσκολίες δεν ήταν τόσο ότι οι εταιρείες συχνά αναζητούσαν αποκλειστικά άντρες φωτογράφους, αλλά το ότι κάποιες από τις ίδιες τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως ήταν το αντικείμενο φωτογράφισης, έχουν ακόμα στο μυαλό τους ότι ένας άντρας φωτογράφος θα τις φωτογραφίσει καλύτερα.

Με εντυπωσιάζει που το 2021 εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλες διακρίσεις και μάλιστα σε έναν χώρο τόσο προοδευτικό όπως αυτό της μόδας.

Δυστυχώς οι έμφυλες διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό. Αν με ρωτάς, θεωρώ πως η γυναίκα προβάλλεται πολύ καιρό αποκλειστικά μέσα από τη “ματιά” αντρών με αποτέλεσμα να είναι τόσο βαθιά ποτισμένο στην κοινή σκέψη ότι ένας άντρας φωτογραφίζει καλύτερα που μία γυναίκα χρειάζεται μεγάλο κόπο για να μπορέσει να εργαστεί στο χώρο της φωτογράφησης μόδας.

Και εγώ που πλέον εργάζομαι εδώ και 10 χρόνια στο χώρο της φωτογραφίας εν γενεί, προσπαθώ ενεργά μέσα από τη δουλεία μου να συμβάλω στην εξάλειψη των διακρίσεων αυτών, είτε μέσα από τις φωτογραφίες μου και πως προβάλλονται σε αυτές τα πρότυπα ομορφιάς, είτε μέσα από τη δουλειά μου αποδεικνύοντας πως και μια γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά με ένα άντρα συνάδελφο της.Το ευοίωνο είναι πάντως πως την τελευταία πενταετία γίνονται κάποια βήματα προόδου.

Η μόδα είναι εκείνη που συχνά οδηγεί την κοινωνία. Πώς μπορεί λοιπόν η μόδα να συμβάλει στην εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων;

Είναι γεγονός πως αν κάτι μπορεί να καταρρίψει ένα πρότυπο, αυτή είναι η μόδα. Ήταν και θα είναι πάντοτε ένα μέσο επιρροής. Προσωπικά, πρώτα ως γυναίκα και έπειτα ως φωτογράφος, προσπαθούσα να επηρεάσω τις εταιρίες με τις οποίες συνεργαζόμουν-από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη- να κάνουμε αυτό το βήμα μπροστά, να ξεκινήσουμε να απαθανατίζουμε γυναίκες, όπως πραγματικά είναι. Γιατί η κάθε μια είναι τέλεια ακριβώς έτσι όπως είναι. Το ευτυχές είναι πως το έδαφος ήταν πιο πρόσφορο για μια τέτοια αλλαγή από ότι νόμισα. Βρήκα άμεσα ανταπόκριση και έτσι, πλέον, σήμερα το 2021, οι φωτογραφίες μόδας είναι πιο κοντά στα πραγματικά πρότυπα ομορφιάς. Τα πρώτα βήματα που κάναμε σαν φωτογράφοι μόδας στην ελληνική πραγματικότητα είναι να μειώσουμε το retouch ώστε να μπορούν να φαίνονται πλέον οι ατέλειες, οι φακίδες, τα σημάδια, τα σπυράκια που όλες οι γυναίκες έχουμε και είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε. Βλέπουμε επιτέλους plus size μοντέλα να κυριαρχούν στις παρασέλες. Πλέον η μόδα είναι πιο ανοιχτή στο να δεχτεί ένα άτομο με τατουάζ, με μπλε μαλλιά, με ατέλειες, διαφορετικό από την νόρμα. Χαίρομαι πολύ που οι περισσότερες εταιρείες ευτυχώς κάνουν αυτό το βήμα.

Στο πλαίσιο των όσων συζητάμε, διερωτώμαι αν τελικά υπάρχει διαφορετική ματιά στον τρόπο που φωτογραφίζει ένας άντρας και μία γυναίκα φωτογράφος.

Σαφέστατα υπάρχει. Συνήθως μία γυναίκα φωτογραφίζει και αποτυπώνει συναισθήματα. Συναισθήματα και στιγμές όπως μια γυναίκα γνωρίζει πως τα βιώνει. Με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση ίσως. Ένας άντρας αποτυπώνει εικόνα. Πολλές φορές εικόνες που αγγίζουν τις δικές του φαντασιώσεις για την γυναίκα. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο. Υπάρχουν και πολλοί άντρες συνάδελφοι που έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά συναισθηματικά φορτισμένες φωτογραφίες και εκτιμώ την δουλεία τους.

Μία από τις φωτογραφίες της που η Αιμιλία Χαραλαμποπούλου αγαπά

Και η δική σας αγαπημένη φωτογραφία; Αν σας ζητούσα να ξεχωρίσετε κάποια, ποια θα ήταν αυτή;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξω αν και έχω αρκετές αγαπημένες, θεωρώ όμως ότι το καλύτερο μου κλικ δεν το έχω κάνει ακόμα.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε θέσει πολλούς και υψηλούς στόχους. Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας μελλοντικά στο χώρο της μόδας;

Νιώθω την ανάγκη να κάνω κάτι ενεργό ως προς τη διαμόρφωση της εικόνας της γυναίκας, ίσως στον χώρο της μόδας. Στόχος μου είναι να είμαι κομμάτι αυτής της αλλαγής που έρχεται και να προβάλω την εικόνα της γυναίκας όπως πραγματικά είναι. Να συμβάλω στην εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και στην αποδοχή της διαφορετικότητας εν γενει. Θέλω πολύ με κάποιον τρόπο να δώσω στα νέα κορίτσια την ευκαιρία που δεν είχα εγώ, να εργαστούν επι ίσης όροις με τους άντρες συναδέλφους.

Γνωρίστε καλύτερα την Αμαλία Χαραλαμποπούλου μέσω των  παρακάτω συνδέσμων:

Facebook : https://www.facebook.com/amalia_charala-105340010827883