Προβληματίζεστε γιατί δεν χάνετε βάρος, ενώ τρώτε υγιεινά και light; Έχετε αναρωτηθεί αν οι τροφές που καταναλώνετε, είναι όντως κατάλληλες; Παρόλο που μπορεί να αναγράφει η συσκευασία ολικής άλεσης, light και μειωμένα λιπαρά, δεν σημαίνει ότι θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, γιατί στην ουσία μπορεί να σας παχαίνουν και πολύ περισσότερο!

Αυτό που πρέπει να προσέχετε σε μία ετικέτα τροφίμων δεν είναι μόνο οι θερμίδες, αλλά και από που προέρχονται αυτές οι θερμίδες. Είναι δηλαδή λίπος, είναι πρωτεΐνη ή υδατάνθρακες; Είναι απλά, φυσικά σάκχαρα ή πρόσθετα; Γιατί άλλο είναι τα πρόσθετα σάκχαρα και άλλο τα φυσικά. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά είναι απόλυτα ασφαλή!

Πρέπει λοιπόν για να καταφέρετε να χάσετε εύκολα και σωστά βάρος, να μάθετε να επιλέγετε τροφές χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Να σημειώσουμε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικάνικη Ένωση για την Υγεία της Καρδιάς προτείνουν να μειωθεί η πρόσληψη ζάχαρης στο μισό. Ιδανικά πρέπει στο σύνολο της ημέρας να καταναλώνουμε λιγότερο από 20γρ. ζάχαρη.

Δείτε ποιες τροφές που σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε στο ντουλάπι σας, μπορεί να σας παχαίνουν, λόγω ζάχαρης, παρόλο που εσείς τις αγοράζετε για να χάσετε βάρος στα πλαίσια μιας δίαιτας:

1. Σάλτσα ντομάτας: οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας κρύβουν πολύ ζάχαρη! Σκεφτείτε πως κάποιες ενδέχεται να περιέχουν μέχρι 3-4 κουταλάκια ζάχαρη για κάθε μισό φλιτζάνι σάλτσας. Αυτό δεν σημαίνει να κόψετε τη σάλτσα ντομάτας, αλλά να επιλέξετε τις απλές, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή ακόμα καλύτερα να φτιάξετε δική σας και να τη συντηρήσετε σε βαζάκια.

2. Γιαούρτι με φρούτο: και πιο συγκεκριμένα, τα λεγόμενα επιδόρπια. Και ενώ τα light γιαούρτια μας προσφέρουν αρκετή πρωτεΐνη και ασβέστιο, το επιδόρπιο γιαουρτιού αν και light μπορεί να περιέχει μέχρι και 33γρ. ζάχαρη. Αυτό αντιστοιχεί σε 2 μπάλες παγωτό σοκολάτας! Επομένως επιλέξτε απλό γιαούρτι και προσθέστε φρέσκο φρούτο ή σπόρους. Διαφορετικά από γιαούρτια του εμπορίου, να κοιτάτε πάντα στα συστατικά, να μην αναγράφει καμία γλυκαντική ουσία ή το πολύ να γράφει ως γλυκαντική την στέβια.

3. Δημητριακά πρωινού: μπορεί να αναγράφει η συσκευασία ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και light, αλλά τα κλασικά δημητριακά (και κυρίως αυτά που απευθύνονται στα παιδιά) περιέχουν πολύ ζάχαρη, μέχρι και 20γρ. ανά μερίδα!

4. Μπάρες πρωινού: μια μέτρια μπάρα του εμπορίου μπορεί να περιέχει μέχρι και 120 θερμίδες μόνο από τη ζάχαρη! Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν μέχρι και 12 γραμ. ζάχαρη η μικρή μερίδα (30γρ.) ή αλλιώς 3 κουταλάκια του γλυκού!

5. Κέτσαπ: και όμως η ωραία γεύση της οφείλεται στη ζάχαρη. Υπάρχει με στέβια, οπότε είναι καλύτερη επιλογή.

6. Dressing’s για σαλάτες: περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αλάτι, για να έχουν ωραία γεύση. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν μέχρι και 8 γραμ., δηλαδή 2 κουτ.γλυκού ανά 2 κουταλιές της σούπας dressing. Επιλέξτε αυτά που έχουν ως βάση το ελαιόλαδο και δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Και πάντα με μέτρο στην ποσότητα.

7. Τσάι: το τσάι είναι πολύ υγιεινό, αλλά το συσκευασμένο έχει πολύ ζάχαρη. Για την ακρίβεια περιέχει νερό, ζάχαρη και ίχνος τσαγιού! Έτσι ακριβώς γράφει στα συστατικά! Επομένως επιλέξτε αυτά που γράφουν χωρίς καθόλου ζάχαρη.

8. Φρούτα αποξηραμένα: καθώς φεύγει όλη η υγρασία τους, έχουν περισσότερα σάκχαρα από τα φρέσκα. Σκεφτείτε πως 1 χούφτα σταφίδες αποξηραμένες έχουν 25γρ. σάκχαρα, ενώ ½ φλιτζ. Σταφύλια φρέσκα έχουν μόνο 12γρ.

9. Σούσι: αν είστε λάτρης του σούσι και γενικά της Ασιατικής κουζίνας, σκεφτείτε το πριν το εντάξετε στη δίαιτά σας συχνά, αφού μπορεί να περιέχει έως 14 γραμμάρια ζάχαρη, δηλαδή 3 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα. Επομένως προσοχή στην ασιατική κουζίνα που θεωρείται γενικά ότι έχει υγιεινά πιάτα, όπως αυτά με τις γλυκόξινες σάλτσες, γιατί σίγουρα σας παχαίνουν στα κρυφά λόγω της ζάχαρης που περιέχουν.

10. Παξιμάδια τύπου ντάκο και κριτσίνια: προσοχή και σε αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν ορισμένα παξιμάδια και κριτσίνια που έχουν αρκετή ζάχαρη και αναγράφετε ψηλά στη λίστα των συστατικών. Επιλέξτε αυτά που δεν έχουν ζάχαρη.

11. Φυτικά ροφήματα: μπορεί να είναι βρώμης ή αμυγδάλου ή ρυζιού αλλά περιέχει ζάχαρη. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι ρόφημα αμυγδάλου μπορεί να περιέχει 9-10γραμ. ζάχαρη. Για να είστε σίγουροι, ελέγχετε πάντα τα συστατικά, ώστε να μην έχει καθόλου προσθήκη ζάχαρης.

12. Spreads φυτικά: από φιστίκι ή αμύγδαλο, πάντα να ελέγχετε αν περιέχει ζάχαρη. Ιδανικά θέλουμε να έχει 100% αλεσμένο καρπό.

13. Βρώμη πρωινού: μπορεί η βρώμη να είναι από τα πιο υγιεινά δημητριακά, αλλά το έτοιμο γεύμα βρώμης πολύ πιθανόν να περιέχει ζάχαρη. Ελέγξτε και ανάλογα επιλέξτε!

14. Granola: οι περισσότεροι λένε πόσο υγιεινή είναι. Βρώμη, ξηρούς καρπούς και φρούτα είναι τα βασικά υλικά. Όμως όλες ή έστω οι περισσότερες έχουν ζάχαρη! Αν όχι ζάχαρη, θα έχουν μέλι. Υπάρχει όμως και καθαρή granola, απαλλαγμένη από περιττή ζάχαρη.

15. Ψωμί συσκευασμένο για τοστ: και όμως περιέχει πολύ ζάχαρη. Σκεφτείτε πως 2 φέτες ψωμί του τοστ μπορεί να περιέχουν πάνω από 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

16. Ξύδι βαλσάμικο: και ενώ γίνεται από κρασί, συνήθως προσθέτουν καραμέλα ή άμυλο καλαμποκιού, κάτι που ανεβάζει την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη. Επιλέξτε βαλσάμικο, αφού ελέγξετε πρώτα τα συστατικά του. Υπάρχει και με στέβια, οπότε είναι και αυτό μια καλή επιλογή.

17. Συσκευασμένα νερά με γεύση φρούτου: επειδή η ετικέτα αναγράφει γεύση ανανά ή μέντα, δεν σημαίνει πως δεν περιέχει ζάχαρη. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει μέχρι και 3 κουταλάκια ζάχαρη! Επιλέξτε ένα ανθρακούχο νερό, όπου θα προσθέσετε εσείς κάτι αρωματικό όπως μέντα ή λεμόνι.

18. Συσκευασμένοι χυμοί: εκτός από τα σάκχαρα που ήδη περιέχουν τα φρούτα, οι συσκευασμένοι χυμοί που αναγράφουν νέκταρ ή πολυβιταμινούχος, περιέχουν ζάχαρη. Ένας χυμός που δεν γράφει 100% φυσικός, να ξέρετε πως έχει τόση ζάχαρη όσο ένα αναψυκτικό.

19. Βιταμίνες: και όμως πολύ πιθανόν να λαμβάνετε βιταμίνες που να περιέχουν ζάχαρη! Οι αναβράζουσες είναι αυτές που συνήθως περιέχουν ζάχαρη. Οπότε πάντα να ελέγχετε τι βιταμίνες επιλέγετε.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση θα έπρεπε, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι Έλληνες λαμβάνουν το 25% των θερμίδων τους από αυτή – αντί για το 10% που συνιστάται – και κάθε Έλληνας καταναλώνει 15 κιλά ζάχαρης κατά μέσο όρο το χρόνο.

Βρείτε υγιεινές συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη στο site www.thessaloniki-diaitologoi.gr

 

Το κείμενο επιμελήθηκαν η Ειρήνη Πασχαλέρη και οι συνεργάτες της
Βρείτε μας: Τσιμισκή 59
Τηλέφωνο: 2310 251232
Ακολουθήστε μας:
Instagram : @eirinipaschaleri
Facebook: Eirini Paschaleri