Έχετε γυρίσει από τη δουλειά και η νύχτα είναι βασανιστική; Προσπαθείτε να κοιμήσετε το παιδί σας αλλά δε σας αφήνει να κλείσετε μάτι;

Της Αιμιλίας Αξιωτίδου

Για να κοιμηθεί το παιδί σας χρειάζεται σιγουριά και ασφάλεια. Ψάχνει την αγκαλιά σας η ενός προσώπου που αισθάνεται εμπιστοσύνη, για να μπορέσει να αφεθεί και να κοιμηθεί. Αν εσείς αλλάζετε συνεχώς την συμπεριφορά σας καθώς προσπαθείτε να το κοιμήσετε, έχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Είναι στιγμές που ενώ η κούραση από τη δουλειά σας έχει χτυπήσει κόκκινο, το παιδί σας, το πιο πολύτιμο πλάσμα στη ζωή σας, σας έρχεται να το πετάξετε από το παράθυρο.

Συναισθήματα ενοχής και αποτυχίας σας κατακλύζουν. “Τι απαίσια σκέψη έχω κάνει; ωραία μητέρα είμαι να θέλω να πετάξω το παιδί μου από το παράθυρο;”.

Αναρωτιέστε για τον εαυτό σας όχι μόνο ως μαμά αλλά και ως άνθρωπο. Όλες αυτές οι εικόνες της ωραίας οικογένειας που είχατε στο μυαλό σας έχουν καταρρεύσει. Εσείς προσπαθείτε να το βάλετε να κοιμηθεί κι αυτό ουρλιάζει ασταμάτητα, ή χωρίς λόγο ή σας ζητάει ατελείωτα πράγματα  την ώρα πριν κοιμηθεί.

Και μόλις κατορθώσατε και το βάλετε να κοιμηθεί και φύγατε στις μύτες των ποδιών σας από το δωμάτιο μετά από λίγο επαναλαμβάνεται η ίδια σκηνή. Και τότε πειραματίζεστε με διάφορες τεχνικές που πολλές φορές αποβαίνουν άκαρπες. Πολύ συχνά καταλήγετε να πάρετε το παιδί στο κρεβάτι, είτε θηλάζετε κάθε φορά που ξυπνάει ή ακόμη και όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο, το αφήνετε να σας απασχολεί αποκλειστικά την ώρα που θα μπορούσατε να καθίσετε με το σύντροφό σας η να προσφέρετε κάποια ώρα ξεκούρασης τον εαυτό σας.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα συναισθήματα ενοχής να αναβλύζουν όταν δεν ξέρετε ποιο δρόμο να διαλέξετε γιατί έχετε μπερδευτεί με τις πολλές και αντικρουόμενες συμβουλές των διαφόρων ειδικών.

Υπάρχει τέτοια μεγάλη σύγχυση τα τελευταία χρόνια σχετικά με την φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών που συχνά μπορεί να έχει προκαλέσει μέσα σας χάος το να διαβάζετε τόσο διαφορετικές απόψεις.

Παρακάτω λοιπόν θα σας προτείνω κάποιους τρόπους που θα μπορούσατε ίσως να τους δοκιμάσετε χωρίς να σημαίνει πως αυτοί αποτελούν και το μοναδικό σωστό τρόπο φροντίδας των παιδιών.

Είναι σημαντικό ως μαμά  να έχετε αυτοπεποίθηση και να δείχνετε σίγουρη για το ρόλο σας.

Είναι καλό να επιμένετε σε μία μέθοδο  σταθερή με την οποία έχετε αποφασίσει να κοιμίζετε το παιδί και να μην την αλλάζετε.

Μπορείτε να ζητάτε την βοήθεια και να αλληλουποστήριξη ο ένας σύντροφος από τον άλλον και να μοιράζεστε τις φροντίδες που απαιτεί ένα μωρό.

Όταν είστε σταθεροί και αντιδράτε ως ενήλικες μπορούν τα παιδιά  μπορούν να νιώσουν προστατευμένα και σίγουρα. Είναι σημαντικό να νιώθει αγάπη ασφάλεια και σιγουριά το παιδί και με τους δύο γονείς.

Όταν η μαμά έχει ανασφάλεια ως προς το ρόλο της και έχει δυσκολία να αποδεχτεί τον εαυτό της ακόμη και όταν κάνει λάθη, αυτό μέσα από τις πράξεις της περνάει και στο παιδί. Η ίδια πρέπει να αποδεχτεί τον εαυτό της και τις αδυναμίες της μαζί με τα δυνατά της σημεία και να κατανοήσει ότι τα λάθη την κάνουν ακόμη καλύτερη γιατί κι αυτά είναι μέρος της ζωής των ανθρώπων . Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε και βρίσκουμε τη δύναμη να το επανορθώσουμε.

Ζητήστε την βοήθεια από κάποιο σύμβουλο, χωρίς να αλλάξετε κατευθύνσεις και να πηγαίνετε από εδώ και από εκεί. Μπορείτε να μιλήσετε στον ψυχολόγο ή  στο ψυχοθεραπευτή σας για την ανασφάλεια σας.

 

Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια Ζεύγους, Ομαδική και Ατομική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή, ΑΧΕΠΑ , Ιατρείο Παχυσαρκίας, Διακοπής Καπνίσματος

https://www.facebook.com/Αιμιλία-Αξιωτίδου-1392827551044151/