Γυμνάζεστε καθημερινά και έχετε ξεκινήσει τις σκληρές προπονήσεις με βάρη με στόχο την αύξηση μυϊκής μάζας! Ωστόσο, όσο πιστά κι αν ακολουθείτε το πρόγραμμα γυμναστικής, ακόμα δεν βλέπετε την αύξηση σε όγκο που επιθυμείτε!

Της Βιργινίας Παπαεμμανουήλ*

Το «κρυφό» όπλο στην αύξηση της μυϊκής μάζας είναι η κατάλληλη διατροφή! Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, οι μειωμένες ποσότητες τροφής δεν κρατάνε το σώμα αδύνατο και χωρίς λίπος στην προσπάθεια αύξησης της μυϊκής μάζας! Ίσα ίσα που μάλλον… τώρα ήρθε η ώρα να αυξήσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε!

Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα είναι η βάση για να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Τρώγοντας όλες τις απαραίτητες τροφές σε κατάλληλες ποσότητες, λαμβάνετε έτσι τα θρεπτικά εκείνα στοιχεία που θα βοηθήσουν το σώμα σας στην προσπάθειά του, ενώ παράλληλα θα κρατήσουν ψηλά τον δείκτη ενέργειας και την απόδοσή σας.

Προσοχή! Δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός των θερμίδων αλλά και η ποιότητα αυτών. Αυξήστε τις θερμίδες που καταναλώνετε επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό!

Η διατροφή… μετά την προπόνηση (Post workout meal)

Το κεφάλαιο διατροφή και αύξηση μυϊκής μάζας δεν ολοκληρώνεται σε αυτά που πρέπει να καταναλώνετε για να έχετε υψηλή απόδοση, αλλά και σε αυτά αμέσως μετά την προπόνηση που θα βοηθήσουν τους «πεινασμένους» μύες σας να λάβουν θρεπτικά συστατικά, να αναπτυχθούν και να ξεκουραστούν!

Κατάλληλο γεύμα προ-ύπνου

Κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου το σώμα μας βρίσκεται σε κατάσταση νηστείας. Το κατάλληλο γεύμα προ-ύπνου θα σας εξασφαλίσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας. Να θυμάστε! Το μυϊκό σας σύστημα αναπτύσσεται, όχι κατά την άσκηση, αλλά κατά την ξεκούραση – αποκατάσταση. Δώστε του τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται!

SOS – Μην παραλείπετε γεύματα

Ο χρονισμός των γευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο σε μία διατροφή για αύξηση μυϊκής μάζας . Όταν παραλείπετε γεύματα, στερώντας από τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά, μειώνετε τον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός σας συνθέτει μυϊκή μάζα. Μοιράστε τις θερμίδες που καταναλώνετε ανά 2.5 – 3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε πώς ο οργανισμός σας έχει συνεχώς τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη σύνθεση μυϊκού ιστού.

Η Βιργινία Παπαεμμανουήλ είναι διατροφολόγος στο Κέντρο Διατροφικής Ισορροπίας “Δια Τροφήν”

http://www.diatrofin.gr

http://www.facebook.com/diatrofin.virginia

https://www.instagram.com/virginiapapaemmanouil