Τα κορυφαία οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σταφυλιών και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το κρασί.

Της Ιουλίας Χαριστού

  1. Τα σταφύλια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα βιταμίνες C και K

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινα ή πράσινα σταφύλια περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 104 kcal
Υδατάνθρακες: 27,3 γρ
Πρωτεΐνη: 1,1 γρ
Λίπος: 0,2 γρ
Φυτικές ίνες: 1,4 γρ
Βιταμίνη C: 27% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
Βιταμίνη Κ: 28% της RDI
Θειαμίνη: 7% της RDI
Ριβοφλαβίνη: 6% της RDI
Βιταμίνη Β6: 6% της RDI
Κάλιο: 8% της RDI
Χαλκός: 10% της RDI
Μαγγάνιο: 5% της RDI

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφύλια παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο της RDI για βιταμίνη Κ , μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά. Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού και ισχυρού αντιοξειδωτικού απαραίτητου για την υγεία του συνδετικού ιστού.

2. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να αποτρέψει τις χρόνιες ασθένειες

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, και βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβή μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με πολλές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε μια σειρά από ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, πάνω από 1.600 ευεργετικές φυτικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε αυτό το φρούτο. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερους αριθμούς αντιοξειδωτικών λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χρώμα τους. Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν παρόντα ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι’ αυτό και το κόκκινο κρασί είναι επίσης υψηλό σε αυτές τις ενώσεις. Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία ταξινομείται ως πολυφαινόλη και πολυάριθμες μελέτες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, κερκετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελλαγικό οξύ, τα οποία είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

3. Ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς με διάφορους εντυπωσιακούς τρόπους

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφύλια περιέχει 288 mg καλίου , που είναι το 6% της RDI. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης. Σε μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών (500 γραμμάρια) κόκκινα σταφύλια την ημέρα για 8 εβδομάδες έδειξε ότι μειώνει την ολική και την «κακή» χοληστερόλη LDL. Τα λευκά σταφύλια δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, όπως η μεσογειακή διατροφή , έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Κρασί: οφέλη για την υγεία

Το κρασί παρασκευάζεται από ζυμωμένο χυμό σταφυλιού. Τα σταφύλια μαζεύονται, θρυμματίζονται και τοποθετούνται σε κουβάδες ή κάδους για να ζυμωθούν. Η διαδικασία της ζύμωσης μετατρέπει τα φυσικά σάκχαρα του χυμού σταφυλιού σε αλκοόλ. Η ζύμωση μπορεί να συμβεί φυσικά, αλλά μερικές φορές οι οινοπαραγωγοί προσθέτουν μαγιά για να βοηθήσουν στον έλεγχο της διαδικασίας.

Τα θρυμματισμένα σταφύλια περνούν από μια πρέσα, η οποία αφαιρεί τις φλούδες και άλλα ιζήματα. Το αν αυτό το βήμα γίνει πριν ή μετά τη ζύμωση, μαζί με το χρώμα του σταφυλιού, καθορίζει αν το κρασί θα γίνει κόκκινο ή λευκό. Για την παρασκευή λευκού κρασιού, τα σταφύλια συμπιέζονται πριν από τη ζύμωση. Το κόκκινο κρασί πιέζεται συνήθως μετά τη ζύμωση. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ κυμαίνεται συνήθως από 12-15%.

Μετά από αυτό το βήμα, το κρασί παλαιώνεται σε ανοξείδωτα ή δρύινα βαρέλια μέχρι να είναι έτοιμο για εμφιάλωση.

Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί ότι έχει οφέλη για την υγεία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού;

Η κύρια διαφορά μεταξύ λευκού και κόκκινου κρασιού έχει να κάνει με το χρώμα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται. Έχει επίσης να κάνει με το αν ο χυμός του σταφυλιού ζυμώνεται με ή χωρίς τη φλούδα του σταφυλιού.

Για την παρασκευή λευκού κρασιού, τα σταφύλια συμπιέζονται και αφαιρούνται οι φλούδες και οι σπόροι πριν από τη ζύμωση. Ωστόσο, για να γίνει κόκκινο κρασί, τα θρυμματισμένα κόκκινα σταφύλια μεταφέρονται απευθείας σε δεξαμενές και ζυμώνονται με τη φλούδα και τους σπόρους. Οι φλούδες των σταφυλιών προσδίδουν στο κρασί τη χρωστική του.

Ως αποτέλεσμα του εμποτισμού με τη φλούδα των σταφυλιών, το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτές τις φλούδες, όπως τανίνες και ρεσβερατρόλη. Το λευκό κρασί έχει επίσης μερικές από αυτές τις υγιείς φυτικές ενώσεις, αλλά γενικά σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Σύγκριση Διατροφής

Το κόκκινο και το λευκό κρασί έχουν πολύ παρόμοια διατροφικά προφίλ.

Ωστόσο, κοιτάζοντας την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ανά ποτήρι(148 ml), μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν ορισμένες διαφορές:

Συνολικά, το κόκκινο κρασί έχει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα έναντι του λευκού επειδή έχει υψηλότερες ποσότητες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, το λευκό κρασί περιέχει λιγότερες θερμίδες.

Πώς μπορεί το κόκκινο κρασί να βελτιώσει την υγεία;

Επειδή ζυμώνεται με φλούδες και σπόρους σταφυλιού, το κόκκινο κρασί είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στην πραγματικότητα, έχει συνδεθεί με 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο. Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το κρασί περιέχει ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης

Το κόκκινο κρασί έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL, η οποία συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες στους οποίους είπαν να πίνουν 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες είδαν 11-16% αύξηση στα επίπεδα HDL τους, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν απλώς νερό.

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται επίσης με:

Μειωμένο κίνδυνο καρκίνου: Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, των βασικών κυττάρων, των ωοθηκών και του προστάτη.

Μειωμένο κίνδυνο άνοιας: Η κατανάλωση 1-3 ποτηριών κρασιού την ημέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης: Μια μελέτη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους έδειξε ότι όσοι έπιναν 2-7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.

Μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες: Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.

Ιουλία Χαριστού

Κλινική Διαιτολόγος MSc / Διατροφολόγος

Με εξειδίκευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην «Κλινική Διατροφή» (Master Practitioner Programmein Clinical Nutrition) και της «Ψυχολογίας της εκπαίδευσης»

Thessdiet.gr