5+1 συμβουλές για να είναι ασφαλή τα παιδιά στην πισίνα ώστε να έχετε όλοι ένα ξέγνοιαστο και όμορφο καλοκαίρι:

1. Μην πάρετε τα μάτια σας από πάνω τους όσο είναι στο νερό

Μπορεί να χτυπήσει το κινητό, μπορεί να ψάχνετε το αντηλιακό ή το σνακ τους για μετά το μπάνιο, μπορεί να στρώνετε την πετσέτα σας. Είναι πολύ εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή σας για μερικά δευτερόλεπτα, ωστόσο είναι αρκετός χρόνος ώστε το παιδί να καταπιεί νερό. Γι’ αυτό ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να έχει διαρκώς την προσοχή του στα παιδιά όσο αυτά βρίσκονται μέσα στην πισίνα. Αν είστε μόνες ή μόνοι με τα παιδιά, καθιερώστε τον κανόνα: όταν ο γονιός είναι απασχολημένος με κάτι, βγαίνουμε εκτός πισίνας.

2. Μην εξαρτάστε αποκλειστικά από ναυαγοσώστες, άλλους γονείς ή τα μεγαλύτερα παιδιά της παρέας

Μία πισίνα με πολύ κόσμο πολλές φορές είναι πιο επικίνδυνη γιατί είμαστε σίγουροι πως «κάποιος θα αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά». Ωστόσο, μέσα στην πολυκοσμία, στις παιδικές φωνές, τα πιτσιλίσματα και τις βουτιές, είναι πολύ πιο δύσκολο να καταλάβουμε τι δεν πάει καλά.

3. Μιλήστε στα παιδιά για τη σημασία της ασφάλειας

Είναι καλό να μιλήσετε στα παιδιά για το πώς μπορούν να κολυμπήσουν χωρίς να κινδυνεύουν. Μιλήστε τους για το πώς κολυμπάμε στην πισίνα (δεν φτάνουμε μέχρι το κεφάλι, δεν βουτάμε στο βαθύτερο σημείο της πισίνας, κτλ).  Επίσης, υπενθυμίστε στα παιδιά πως πρέπει να φωνάξουν βοήθεια και δείξτε τους πού βρίσκεται το πιο ρηχό σημείο της πισίνας.

4. Γράψτε τα παιδιά σε μαθήματα κολύμβησης

Τα μαθήματα κολύμβησης μαθαίνουν στα παιδιά όχι μόνο πώς να κολυμπούν σωστά, αλλά και πως μπορούν να είναι ασφαλή μέσα στο νερό.

5. Παρακολουθήστε κάποιο μάθημα πρώτων βοηθειών

Ένα μάθημα πρώτων βοηθειών σας προετοιμάζει γενικώς ώστε να μπορέσετε ν’ αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια και σίγουρα δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά οποιονδήποτε σας χρειαστεί!

6. Ενημερωθείτε για τον ξηρό πνιγμό

Το φαινόμενο σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες συμβαίνει ότι το παιδί καταπίνει νερό από τη μύτη ή το στόμα και εκείνο μπλοκάρει τους αεραγωγούς της μύτης εμποδίζοντας τη σωστή αναπνοή. Αν το παιδί καταπιεί μεγάλη ποσότητα νερού, τότε μετά από ώρα (ή ακόμα και ημέρες) μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως πρόβλημα στην αναπνοή, βήχας, αϋπνία ή έλλειψη ενέργειας, πόνο στο στήθος ή να κάνει εμετό. Πρόκειται για κάτι σπάνιο, ωστόσο αν δείτε κάποιο ασυνήθιστο σύμπτωμα, επισκεφτείτε το κοντινότερο νοσοκομείο.

KIDOT Team

Το άρθρο δημιουργήθηκε από τη συντακτική ομάδα του KIDOT, ενός agency που δημιουργεί offline και online δράσεις για το παιδί, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας.

WebsiteFacebook, Instagram