Γιατί βάζω κιλά στη νηστεία; Μπορώ να χάσω βάρος ενώ νηστεύω;

Της Ειρήνης Πασχαλέρη*

Η νηστεία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας, κυρίως από το κορεσμένο λίπος που βρίσκεται σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως στα τυριά, τα αλλαντικά και τα λιπαρά κρέατα.

Επίσης είναι μία ευκαιρία να χάσουμε τα περιττά μας κιλά! Όμως αν γίνει με λάθος τρόπο, καταλήγουμε να πάρουμε βάρος.

Αυτό συμβαίνει γιατί αντικαθιστούμε τις ζωικές τροφές (που προκαλούν κορεσμό, όπως το κρέας, κοτόπουλο και αβγά) με  περισσότερες αμυλούχες τροφές όπως ρύζι, πατάτες, ψωμιά, για να καλύψουμε την πείνα μας. Επίσης, καταναλώνουμε τροφές που ενώ είναι πολύ υγιεινές, έχουν αρκετές θερμίδες και μπορούν να αυξήσουν το λίπος του σώματος.

Μερικά τρόφιμα που μας παχαίνουν αν δεν προσέξουμε την ποσότητα τους είναι:

  • Ξηροί Καρποί
  • Βούτυρα ξηρών καρπών (όπως αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι)
  • Ψωμί, φρυγανιά, τορτίγια
  • Ζυμαρικά, πατάτες , ρύζι
  • Χαλβάς
  • Τυριά νηστίσιμα
  • Ταραμάς, hummus (ειδικά αν συνοδεύονται με ψωμί)
  • Τηγανιτά θαλασσινά όπως καλαμαράκια, χταπόδι, σουπιές

Ίσως το πιο σημαντικό σε ένα νηστίσιμο πλάνο διατροφής είναι να είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε το μενού να είναι χορταστικό. Ένας λόγος για τον οποίο συνήθως κάποιος που νηστεύει παίρνει βάρος, είναι λόγω της πείνας που νιώθει συνεχώς,  καταφεύγει σε μεγάλες ποσότητες φαγητού και κυρίως όπως είπαμε, επιλέγει αμυλούχες τροφές.

Επομένως, το μυστικό για απώλεια βάρους κατά τη νηστεία είναι να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης (όσπρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, μανιτάρια), για να επέλθει εύκολα κορεσμός, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (φρούτα και λαχανικά), για ενέργεια και γερό ανοσοποιητικό, αλλά και με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, σπόρους), για σωστή λειτουργία του εντέρου και περισσότερο κορεσμό.

Εμπιστευτείτε του ειδικούς του Natural Health Clinic για το σχεδιασμό του διαιτολογίου σας, κάνοντας επιπλέον την εξειδικευμένη μέτρηση βασικού μεταβολισμού, με την οποία  μέσα σε λίγα λεπτά γνωρίζουμε τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες σας. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.thessaloniki-diaitologoi.gr/ypiresies/

Έτσι  θα καταφέρετε να απολαύσετε την νηστεία χάνοντας τα περιττά σας κιλά, εύκολα και χωρίς να μετράτε θερμίδες!

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Πασχαλέρη, Βιολόγος με Ειδίκευση στη διατροφή και οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι συνεργάτες της.

Find us:

Facebook: Eirini Paschaleri

Instagram: @eirinipaschaleri

Ιστότοπος: www.thessaloniki-diaitologoi.gr