Αφού οι προετοιμασίες για το τραπέζι της νέας χρονιάς είναι πυρετώδεις, ήρθε η ώρα για τη βασιλόπιτά μας!

της Νανάς Σαββατιανού

Εύκολη συνταγή για πολίτικη βασιλόπιτα με όλα τα αρώματα του τσουρεκιού! Απλή και παραδοσιακή, χωρίς στολισμούς υπερπαραγωγή και χωρίς ακροβατικά φουσκώματα. Όμως νόστιμη, πολύ νόστιμη! Και αφού θα την φτιάξουμε με τα χεράκια μας τότε παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία!

Μια φορά το χρόνο την απολαμβάνουμε οπότε κόψτε ένα λαχταριστό κομμάτι που ιδανικά θα έχει και το τυχερό φλουρί μέσα!

Τι θα χρειαστούμε…

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
1 φακελάκι ξερή μαγιά
100 γρ. βούτυρο
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γάλα
2 αυγά
1/2 φακελάκι μαχλέπι
1/2 φακελάκι κακουλέ
Αμύγδαλα φιλέ και σουσάμι για την επιφάνεια

Πώς θα την φτιάξουμε…

Σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό, προσθέτουμε 1 κ. γλυκού ζάχαρη μαζί με 1 κ. σούπας αλεύρι και διαλύουμε την μαγιά. Σκεπάζουμε την μαγιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο μαζί με τα μυρωδικά.

Το μείγμα πρέπει να είναι χλιαρό. Αν είναι ζεστό, περιμένουμε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία για να μην καεί η μαγιά. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με την μαγιά στο μείγμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο. Λαδώνουμε ένα σκεύος και τοποθετούμε μέσα την ζύμη, η οποία σ΄αυτήν την φάση κολλάει αρκετά. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε 3 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ένα ταψάκι 25-30 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Δίνουμε στην ζύμη το σχήμα μπάλας, βάζουμε μέσα το φλουρί και την τοποθετούμε στο κέντρο της φόρμας. Πατάμε απαλά την επιφάνεια για να ισιώσει λίγο. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μια ώρα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

Χτυπάμε 1 αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε την φουσκωμένη βασιλόπιτα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και λίγο σουσάμι ή διακοσμούμε την επιφάνεια με ολόκληρα άσπρα αμύγδαλα. Ψήνουμε στους 170C, στις αντιστάσεις, για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Νανά Σαββατιανού
Food Blogger στην εταιρεία  Cook Eat Up
www.cookeatup.com