Ένας οδηγός αυτοφροντίδας για σένα που κυνηγάς την τελειότητα και πιέζεις τον εαυτό σου για πράγματα που δεν χρειάζεται!

της Ειρήνης Κόντρα

Το βασικό «μοτίβο»

Μεγαλώσαμε και «εκπαιδευτήκαμε» να μας μαλώνουμε. Να φταίμε για όλα. Να πιστεύουμε πως πρέπει να είμαστε τέλειοι γιατί αλλιώς δεν αξίζουμε. Να τα κάνουμε όλα τέλεια. Κάποιες φορές αναρωτιέμαι την χρησιμότητα αυτής της λέξης. Το πιο βασικό από όλα είναι η συνειδητοποίηση. Τι θα πει τέλειος; Για ποιον να είμαστε τέλειοι; Υπάρχει μία αντικειμενική κλίμακα της τελειότητας (όταν μιλάμε για ανθρώπινη συμπεριφορά και όχι για τεχνολογία ή πχ για καταλληλόλητα κτηρίων);

Πιστεύουμε επίσης, ότι το να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας, θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι επαγγελματίες. Η εμπειρία μου μέσω των συνεδριών μου, αλλά και όλοι οι επαγγελματίες της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, καταδεικνύουν ότι τελικά η συνεχής προσκόλληση στην αρνητική αυτοκριτική και το αυτομαστίγωμα οδηγούν μάλλον στην αναβλητικότητα και σε χαμηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου.

Ένας μικρός αλλά βασικός οδηγός αυτοφροντίδας

• Τα λάθη σας είναι μέρος της μάθησής σας. Μάθετε να είστε ανθεκτικοί μπροστά στην αποτυχία.
• Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους γιατί πολύ απλά είσαι διαφορετικός, με άλλο υπόβαθρο, μεγαλωμένος σε άλλο οικογενειακό περιβάλλον, με άλλες εμπειρίες, μόρφωση, αξίες. Βρες το χάρτη τον αξιών σου, εκεί βρίσκεται ο προσανατολισμός σου.
• Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να κάνεις οτιδήποτε. Μην περιορίζετε τη σκέψη σας σε έναν σωστό ή λάθος τρόπο – δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να κάνετε το λάθος πράγμα, ούτε λάθος τρόπος για να κάνετε κάτι σωστά!
• Υποστηρίξτε αυτό που πιστεύετε, ακόμα κι αν δεν είναι «της μόδας». Κάντε όλους να καταλάβουν τις ιδέες σας, χωρίς ταυτόχρονα να έχετε την ανάγκη και την προσδοκία να σας αποδεχτούν.
• Μάθετε από άτομα που σας επικρίνουν. Μην αφήνετε την κριτική να σας απογοητεύει. Αφήστε τα αρνητικά σχόλια των άλλων να σας εμπνεύσουν και ενεργοποιήστε το εσωτερικό σας χιούμορ!
• Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας ως «χαρακτηριστικά» σας. Δεν είσαι τέλειος σε ό,τι κάνεις, αλλά ούτε και κανένας άλλος!
• Δείτε το παρελθόν σας ως μια περιπετειώδη βιογραφία. Το παρελθόν σας δεν είναι η ταυτότητά σας και δεν υπαγορεύει την επιχειρηματική σας μοίρα ή την καριέρα σας.
• Μην υποτιμάτε το ταλέντο σας μέχρι να το εφαρμόσετε 100 φορές. Εφαρμόζετε τα φυσικά σας ταλέντα; Αλήθεια τα έχετε εντοπίσει;
• Κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε δεν είναι μοναδικό. Βάλτε τα προβλήματά σας στη θέση τους και λύστε τα πιο γρήγορα.
• Η νοημοσύνη είναι σχετική, η αυτοεκτίμηση όχι. Μείνετε θετικοί, φροντίστε τον εαυτό σας, ξεχάστε να είστε τέλειοι και συνεχίστε πάντα να βελτιώνεστε.
• Εκφράστε το θυμό σας με δημιουργικό τρόπο. Νιώστε τον θυμό σας, εκφράστε τον και μάθετε από αυτόν.
• Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που θέλουν να πετύχετε, να σας δουν να ανθίζετε. Το να έχετε ανθρώπους στους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε και να βασιστείτε θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους και θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας.
• Βάλτε επιτέλους S.M.A.R.T. Goals…με χαρτί και μολύβι…μόνο εσείς ξέρετε τι θέλετε να επιτύχετε και τι σας κάνει να νιώθετε πληρότητα…

Συμπερασματικά, αλλάξτε τον τρόπο που επικοινωνείτε με τον εγκέφαλό σας. Αφήστε τις δηλώσεις και ξεκινήστε τις ερωτήσεις. Ο εγκέφαλος μας είναι καλωδιωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει νόημα και να απαντά σε ερωτήσεις για κάθε εσωτερικό η εξωτερικό ερέθισμα που δέχεται. Ο ευαίσθητος εγκέφαλος, ειδικότερα, είναι ικανός να δημιουργεί συνδέσεις και να προβλέπει ενδεχόμενα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ευαίσθητα άτομα έχουν πιο ενεργά νοητικά κυκλώματα σε τομείς που σχετίζονται με την προσοχή, τον σχεδιασμό δράσης, τη λήψη αποφάσεων και την ύπαρξη ισχυρών εσωτερικών εμπειριών.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δύναμη να διοχετεύουμε τη σκέψη μας με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αν χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τη δύναμη του εγκεφάλου μας θέτοντας πιο εποικοδομητικές ερωτήσεις, θα είμασταν περισσότερο ενεργοποιημένοι παρά αναβλητικοί και εγκλωβισμένοι σε σενάρια και ιστορίες που προκύπτουν από αρνητικές δηλώσεις και κριτική.

«Πίστεψε στον εαυτό σου. Είσαι πιο γενναίος από όσο νομίζεις, πιο ταλαντούχος από όσο ξέρεις και ικανός για περισσότερα από όσα φαντάζεσαι»,
Roy T. Bennett, Συγγραφέας

Ειρήνη Κόντρα (MBA)
Business / Career Coach, ICF/ EMCC
Mentor/Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης
Αντιπρόεδρος Marketing Club
https://www.linkedin.com/in/irene-kontra-mba-9a46a528/
ikontra@yahoo.com