Το να είσαι στη σημερινή εποχή γυναίκα μοιάζει με έναν ταχυδακτυλουργό που καταφέρνει να μας εκπλήσσει με τις δεξιότητές του

Της Αιμιλίας Αξιωτίδου

Καταφέρνει να φροντίζει τα παιδιά της χωρίς να ξεχνά τη δουλειά της. Είναι σημαντικό ωστόσο οι γυναίκες να αφήσουν πίσω τα συναισθήματα ενοχής που συχνά νιώθουν. Η μητρότητα και η εργασία αποτελούν μια σταθερή σύγκρουση στον κόσμο των γυναικών.

Αν συγκρίνουμε βέβαια με με αυτό που γινόταν στο παρελθόν το να συνδυάσει μια γυναίκα τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές τις υποχρεώσεις φαίνεται να γίνεται πιο εύκολα τώρα.

Αυτό που φαίνεται να βαραίνει ακόμη περισσότερο την συνείδηση πολλών μαμάδων μοιάζει να είναι μια αίσθηση ενοχής και ένα δυσάρεστο συναίσθημα πως δεν μπορούν να εγγυηθούν στα παιδιά τους την συνεχή παρουσία τους ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Όμως οι ιδιότητες που διαθέτει μια εργαζόμενη μητέρα στην πραγματικότητα, μπορούν να αποτελέσουν ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο και ένα κίνητρο για την ανάπτυξη των παιδιών τους

Η θετική ενέργεια που μπορεί να φέρνει στο σπίτι μια εργαζόμενη μητέρα μέσα από την ικανοποίηση που παίρνει από την επαγγελματική της ζωή μπορεί να είναι πολύ σημαντική για το παιδί της και για τα άλλα μέλη της οικογένειας. Το παιδί βρίσκεται μπροστά σε ένα μοντέλο γυναίκας που είναι ικανοποιημένη και μπορεί να ελίσσεται ανάμεσα σε πολλαπλούς ρόλους με μεγάλη ευκολία και ίδια να αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και ενθουσιασμού για τους άλλους.

Επίσης τα κορίτσια που μεγαλώνουν με εργαζόμενη μητέρα έχουν μεγάλες πιθανότητες να εξελιχθούν σε εργαζόμενες με επιτυχημένη καριέρα και τα αγόρια να ενδιαφέρονται περισσότερο για την μελλοντική τους οικογένειά, και να συμμετέχουν πιο ενεργά στην φροντίδα των μελών της είτε από το τον ρόλο του πατέρα είτε από το ρόλο του συντρόφου.

Είναι επίσης γνωστό από έρευνες πως οι γυναίκες που εργάζονται και έχουν και οικογένεια έχουν πιο υψηλά ποσοστά ευτυχίας, ικανοποίησης και υγείας.

Ο χρόνος που μια εργαζόμενη μητέρα περνάει στο σπίτι γίνεται πολύτιμος και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Η επιστροφή στο σπίτι είναι μια γιορτή για τα παιδιά τα οποία εκτιμούν την καθημερινή προσοχή, περιποίηση και ντάντεμα που παίρνουν από τη μαμά τους. Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται ψυχικά ανθεκτικά μπροστά στις δυσκολίες της ζωής  καθώς μια μητέρα που εργάζεται βοηθάει το παιδί της να αυτονομηθεί και έτσι να είναι έτοιμο  να αντιμετωπίσει καλύτερα τα καθημερινά απροσδόκητα γεγονότα που μπορεί να συναντήσει στην πορεία .

Το να είναι κανείς εργαζόμενη μητέρα απαιτεί φυσικά μεγάλη οργάνωση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα ότι οι εργαζόμενες μητέρες πρέπει να τα κάνουν όλα μόνες τους. Είναι καλό να μπορούν να ζητούν βοήθεια γιατί η καλή διαχείριση της κατάστασης μειώνει την κούραση.

Το να σχεδιάσουν λοιπόν εκ των προτέρων, να ζητήσουν βοήθεια από παππούδες, θείες, νταντάδες ή φίλους να κάνουν χρονοδιαγράμματα για διάφορες δραστηριότητες είναι πολύ βοηθητικό.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα βέβαια είναι πάντοτε να δείχνουμε με χειρονομίες και λόγια στο παιδί μας ότι είναι το πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο, και ότι καμιά καριέρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτό τον ισχυρό δεσμό αγάπης.

«Δεν υπάρχει τρόπος να είσαι τέλεια μητέρα, αλλά υπάρχουν δισεκατομμύρια τρόποι να είσαι καλή».

 

 

 

H Αιμιλία Αξιωτίδου είναι Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια Ζεύγους, Ομαδική και Ατομική Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχοπαιδαγωγός, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή, ΑΧΕΠΑ , Ιατρείο Παχυσαρκίας, Διακοπής Καπνίσματος

https://www.facebook.com/Αιμιλία-Αξιωτίδου-1392827551044151/