Δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε τα γλυκά από τη διατροφή μας, αρκεί να κάνουμε τις σωστές επιλογές!

Των Ειρήνης και Νάσιας Πασχαλέρη

Πολύ συχνά, και όχι άδικα, ένας ανασταλτικός παράγοντας ώστε να ξεκινήσει κανείς διατροφή είναι η μείωση των γλυκισμάτων. Ωστόσο, σε μία ισορροπημένη διατροφή υπάρχει χώρος για όλα!

Άλλωστε το σενάριο της «δίαιτας» αυτό κάθε αυτό έχει αποτύχει, καθώς έχει ημερομηνία λήξης. Για ποσό καιρό θα στερηθεί κάνεις το γλυκό, την μακαρονάδα ή ένα λαχταριστό brunch;

Σίγουρα όχι για πολύ!

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, λοιπόν, μπορεί να περιέχει γλυκά! Αρκεί να είναι σε σωστή ποσότητα αλλά και ποιότητα!

Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι να μειώσετε την ζάχαρη από την διατροφή σας αλλά όχι τα γλυκά!

1)Πείτε ναι στα αποξηραμένα φρούτα!

Μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα ή berries στο γιαούρτι σας, στα δημητριακά σας ή στο snack σας μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς! Η γλυκιά τους γεύση θα μετριάσει αισθητά την όρεξη σας για γλυκό!

2)Προσθέστε μέλι και όχι ζάχαρη!

Μολονότι και οι δύο αυτές τροφές είναι γλυκές, διαφέρουν απολύτως ως προς τη σύνθεση και τις ιδιότητές τους. Η ζάχαρη είναι ένα προϊόν που προέρχεται από χημική επεξεργασία και έχει κατηγορηθεί για τις επιπτώσεις της στην υγεία μας. Αντίθετα, το μέλι είναι φυσικό και δεν προκύπτει από επεξεργασία.

Το μέλι έχει ανόργανα στοιχεία, γνωστά ως ιχνοστοιχεία, σημαντικά για τον μεταβολισμό και τη θρέψη. Επίσης, θεωρείται ότι το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό και γενικά ενισχύει την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

3) Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό γλυκό!

Φυσικά, ένα τυποποιημένο γλυκό του εμπορίου δεν είναι το ίδιο με το σπιτικό γλυκό που θα παρασκευάσετε μόνοι σας.
Τα γλυκά του εμπορίου είναι πλούσια σε ζάχαρη, διάφορα βούτυρα και κρέμες γάλακτος ενώ η ποιότητα τους μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή. Σε αντίθεση με τα σπιτικά γλυκά, που μπορείτε να παρασκευάσετε με αγνά υλικά και να μην χρησιμοποιήσετε ζάχαρη, αλλά υποκατάστατα της, όπως είναι το μέλι, το σιρόπι αγαύης, οι χουρμάδες και πολλά ακόμα!

4) Αντικαταστήστε την ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας!

Η ζάχαρη καρύδας παράγεται από τα λουλούδια του δέντρου της καρύδας και αποτελεί μια φυσική, πλήρη τροφή, που υπόκειται σε μικρότερη επεξεργασία και δεν περιέχει πρόσθετα, φυτοφάρμακα, χημικά, συντηρητικά, τεχνητά αρώματα και χρώματα.

Είναι λιγότερο γλυκιά από τη συνηθισμένη ζάχαρη, ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που την καθιστά καλύτερη επιλογή για την ομαλή αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας.

5) Καταναλώστε το αγαπημένο σας γλυκό , απλώς όχι σε καθημερινή βάση!

Ναι σωστά διαβάσατε, μπορείτε να καταναλώσετε το αγαπημένο σας γλυκό ενώ κάνετε διατροφή και προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας, αρκεί να μην είναι καθημερινά και σε μεγάλη ποσότητα.

Είναι αρκετά συχνό, κάποιος να επιλέγει το γλυκό της εβδομάδας του, να είναι π.χ. ένα ατομικό γλυκό της αρεσκείας του, αλλά όλη την υπόλοιπη εβδομάδα να μην καταναλώσει καθόλου γλυκό! Έτσι, και δεν στερείστε το γλυκό σας και δεν είναι ζημιογόνο προς την απώλεια βάρους που θέλετε να επιτύχετε!

Choco-Vegan κορμό από χουρμάδες! 

Υλικά 
-200γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
-2κ.σ. φυστικοβούτυρο (ή αμυγδάλου)
-100γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
-3κ.σ. κακάο σκόνη

Πώς να το φτιάξετε; 

Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιούμε τους χουρμάδες μαζί με το φυστικοβούτυρο να γίνουν μια μαλακή μάζα.Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κακάο και τα αμύγδαλα και με τα χέρια ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Τοποθετούμε σε μια μεμβράνη, του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα να σφίξει.

Μπορούμε να φτιάξουμε και μικρά τρουφάκια, πλάθοντας μπαλάκια τα οποία είτε τα πασπαλίζουμε με κακάο είτε τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα με stevia !

Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες.

Μπορείτε να συνοδεύσετε με 2-3 φράουλες ή 1 κ.σ. bluberries για extra γεύση!

 

*Το άρθρο επιμελήθηκαν η Ειρήνη Πασχαλέρη, Βιολόγος με Ειδίκευση στη διατροφή και η Νάσια Πασχαλέρη, διατροφολόγος-διαιτολόγος

Facebook: Eirini Paschaleri

Instagram: @eirinipaschaleri

Ιστότοπος: www.thessaloniki-diaitologoi.gr