Αν αρχίσουμε να ζούμε στο παρόν και στραφούμε μέσα μας, ο φόβος… εξαφανίζεται. 

Της Σοφίας Παπαδοπούλου

«Αν μπορείς κοίταξε το φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει» – Ν. Καζαντζάκης.

Ο φόβος δεν ελέγχεται, δεν πολεμιέται, κατανοείται και μετουσιώνεται μέσα από την καταλυτική δύναμη της ενσυναίσθησης και της αγάπης.

Ο ακρογωνιαίος λίθος στο αγιουρβεδικό σύστημα είναι η μοναδικότητα κάθε ατόμου και η ξεχωριστή δυνατότητα να ενεργοποιεί την κρυμμένη φυσιολογία του, ενθυμούμενος την Αληθινή του Φύση. Προκειμένου γι’ αυτό και γνωρίζοντας την αγιουρβεδική του ιδιοσυγκρασία, μπορεί να αξιοποιήσει κατάλληλα τα εργαλεία της Αγιουρβέδα* (προϊόντα, βότανα, τεχνικές, ειδικές κούρες και θεραπείες, κ.α) διαμορφώνοντας παράλληλα ένα ανάλογο lifestyle (διατροφή, κίνηση, περιβάλλον, τρόπος ζωής – σκέψης). Έτσι, ισορροπεί τις ενέργειες μέσα του (vata, pitta, kapha) με τις ενέργειες έξω του. Τότε μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά και στα τρία επίπεδα της διάστασής του, Σώμα-Νους-Πνεύμα.

Ο Νους αποτελεί καταλυτικό κόμβο, μιας και όταν είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος δεν μπλοκάρεται η ροή της ενέργειας ανάμεσα στο σώμα και στο Πνεύμα… την ψυχή μας, τον Ανώτερο Εαυτό μας. Βασική αρχή στο αγιουρβεδικό σύστημα είναι ότι ο Νους ασκεί την πιο βαθιά επίδραση στο σώμα, και η απελευθέρωση από τις ασθένειες εξαρτάται από την εξισορρόπηση της δικής μας Συνειδητότητας και την επέκταση αυτής της ισορροπίας στο σώμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, μία από τις επικρατέστερες ονομασίες της Αγιουρβέδα είναι: Ιατρική Νου-Σώματος.

Με βάση τα παραπάνω, κατανοούμε ότι: «είμαστε ότι σκεφτόμαστε» ή «έλκουμε τα αντικείμενα των σκέψεών μας». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διεθνούς φήμης αγιουρβεδικός γιατρός Deepak Chopra: «τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με το τίναγμα μιας και μόνο σκέψης»…

Τα πραγματικά προβλήματα είναι πάντοτε ψυχολογικά

Ο σωματικός πόνος είναι μέρος της ζωής κι όταν αρχίζουμε να τον σκεφτόμαστε δεν είναι καθόλου σωματικός αλλά έχει γίνει ψυχολογικός. Αυτός ο πόνος της ψυχής είναι που ουσιαστικά μας αποδυναμώνει, μας κουράζει και μας εξαντλεί. Μπορεί να βιώνουμε τα όνειρα, τις επιθυμίες, τις αναμνήσεις, τις φαντασιώσεις, τις προβολές μας …αλλά δεν είμαστε όλα αυτά Είμαστε κάτι πέρα από αυτά, είμαστε παρατηρητές! Με τη μοναδική ανθρώπινη ιδιότητα, της Επίγνωσης, το να γνωρίζουμε ότι γνωρίζουμε, μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε γεμάτοι αγάπη, μικροί θεοί, να είμαστε αθάνατοι.

Η ζωή είναι ένα σύνολο αντιθέσεων, προκλήσεων και τριβών. Ο πόνος υπάρχει επειδή υπάρχει και η ευχαρίστηση. Η ευχαρίστηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον πόνο. Όσο περισσότερες οι απολαύσεις, τόσο μεγαλύτερος ο πόνος. Όσο ψηλότερη η κορυφή, τόσο βαθύτερη η πεδιάδα. Ο θάνατος υπάρχει γιατί υπάρχει η γέννηση και αντίστροφα. Η ζωή, όμως, είναι πάνω από αυτές τις αντιθέσεις και περιλαμβάνει τον κύκλο τους. Η ψυχολογία είναι το πρόβλημα, η πραγματικότητα δεν είναι ουσιαστικά το πρόβλημα. Διαλύουμε τα ψυχολογικά μας προβλήματα όταν διαλύσουμε το κέντρο αυτών … το Εγώ. Όταν δεν σκεφτόμαστε πλέον τον εαυτό μας ξεχωριστά από την Ύπαρξη, τα προβλήματα εξανεμίζονται. Η πραγματικότητα δεν έρχεται ποτέ ως πρόβλημα είναι μόνο οι ιδέες για την πραγματικότητα που δημιουργούν προβλήματα.

Ο φόβος είναι η σκιά του Εγώ

Το λανθασμένο Εγώ, που έχουμε δημιουργήσει με το να μην κοιτάμε μέσα μας, με το να κοιτάμε συνεχώς έξω, αποτελεί το πρωταρχικό αίτιο του φόβου. Φοβόμαστε οτιδήποτε μάς «στρέφει» μέσα μας: ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, μια μεγαλόπνοη μουσική, ο διαλογισμός, η βαθιά οικειότητα και επαφή …η αγάπη!
Στον πραγματικό διαλογισμό, ο Νους δεν λειτουργεί καθόλου, απλά είσαι. Σ’ αυτήν την κατάσταση, το Εγώ εξαφανίζεται, ομοίως και η σκιά του, ο φόβος!

Οι προσευχές, οι ψαλμωδίες, τα mantras και kirtan είναι όλα κομμάτια της ψυχολογικής θωράκισης, αλλά δεν πρέπει να βασίζονται στο φόβο αλλά στην αγάπη και στη συμπόνια. Ένα ώριμο άτομο θα πρέπει να αποσυνδέει τον εαυτό του με οτιδήποτε συνδέεται με φόβο. Αν η ψυχολογική πανοπλία μας είναι φοβική ας τη διώξουμε από πάνω μας. Αν βασίζεται στη λογική, στην εμπειρία, την κατανόηση, τότε ας γίνει κομμάτι της ύπαρξής μας.

Ο φόβος ήταν μια υποσυνείδητη επιλογή στην παιδική μας ηλικία, όταν χρειαζόμασταν το αρκουδάκι μας για να μη μείνουμε μόνοι. Μεγαλώνοντας συνεχίζουμε να κρατάμε τα «αρκουδάκια», τις πλασματικές μας ασπίδες. Ας πετάξουμε σιγά-σιγά όλα τα παιδικά κατάλοιπα κι ας ωριμάσουμε. Ας ξαναθυμηθούμε την Αληθινή μας Φύση, κι ας γίνουμε ένα με το Φως και την Αγάπη, που διαλύουν κάθε σκοτάδι και σκιά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην Αγιουρβέδα υπάρχουν δύο δείκτες υγείας:

1. Το Εγώ να γίνει Εμείς και
2. Η ικανότητα να νιώθουμε ενθουσιασμό, πάθος, αγάπη, συμπόνια

Αυτοί οι δείκτες αποτελούν τα καλύτερα ψυχολογικά φάρμακα, που μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία, θεραπείες, τεχνικές και βότανα ενεργοποιούν μέσα μας το δυναμικό της αυτοίασης και αυτο-εξέλιξης. Ας ζήσουμε τις ζωές μας ολοκληρωτικά με πάθος, μεράκι, επίγνωση κι ελευθερία. Η ζωή που δεν ζήσαμε δίνει δύναμη στο φόβο. Η κατανόηση είναι η λέξη κλειδί και αυτή θα φέρει τη μεταμόρφωση. Ο φόβος είναι ένα είδος ενέργειας, που όπως κάθε ενέργεια δεν καταπνίγεται, δεν εξαφανίζεται αλλά μετουσιώνεται.

Αν αρχίσουμε να ζούμε στο παρόν και στραφούμε μέσα μας, ο φόβος εξαφανίζεται. Γιατί, ο φόβος έχει να κάνει πάντα με το παρελθόν, το μέλλον και τους άλλους.

Το εσωτερικό ταξίδι στο απόλυτο παρόν

Είμαστε μοναδικές οντότητες, με ένα άπειρο δυναμικό μέσα μας… ένα μικρό θεϊκό κομμάτι συνδεδεμένο με το Σύμπαν. Στατιστικά δεν έχουμε αξιοποιήσει παρά ένα μικρό κομμάτι αυτού του δυναμικού και το παράδοξο είναι πως όλη συμβατική θεώρηση είναι δομημένη σ’ αυτό το μικρό ποσοστό. Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε ένα κλικ παραπάνω θα βρεθούμε σε άλλο επίπεδο… σπάμε κουτιά και κατεστημένα και μέσους όρους στατιστικών. Σ’ αυτό το επίπεδο, το ταξίδι είναι κυρίως εσωτερικό, στο απόλυτο παρόν, με τις εξωτερικές καταστάσεις να αποτελούν προκλήσεις, ευκαιρίες για ώθηση… Με φάρο την ακατανίκητη δύναμη της Αγάπης, μιας και…

«Στα όνειρα και στην αγάπη, τα πάντα είναι δυνατά» (J.A)

*Στο Σπίτι της Αγιουρβέδα (TheHomeofAyurveda), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορείτε να αναζητήσετε τα κατάλληλα «εργαλεία» και τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν και θα σας καθοδηγήσουν σε αυτό το ταξίδι της φυσικής αντιγήρανσης και του «ευ ζην».

Σοφία Παπαδοπούλου
Χημικός -Πρόεδρος της AyurvedaHellas&ΕΛ.ΕΜ.Ε.Ε.Α
(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)
Βρείτε την Αyurveda Hellas:
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCSPCQ-aDm_-r1No82sKDYuw
Facebook: https://www.facebook.com/Ayurveda.Hellas
Instagram: @ayurveda_hellas