Η Ηρώ Μουκίου φέρνει τη «φωνή της Λουντμίλα» στη Θεσσαλονίκη και ανοίγει την καρδιά της στη Vwoman.gr για την ηρωίδα που τη σημάδεψε.

Της Κικής Τσάνη

Η φωνή στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου είναι πολύ γλυκιά και ήρεμη. Παρόλο που είναι η πρώτη φορά που μιλάμε, η Ηρώ Μουκίου σπάει από μόνη της τον πάγο μιλώντας για τη βροχή και ρωτώντας πώς ήταν η μέρα μου. Η ίδια βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να ενσαρκώσει τον ρόλο που τη σημάδεψε και η χαρά της είναι έκδηλη. «Η φωνή της Λουντμίλα», η παράσταση ντοκουμέντο για το χρονικό του Τσέρνομπιλ που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων των θεατών, έρχεται ξανά στο θέατρο Αυλαία, για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2022. Με αφορμή την επίσκεψη της αγαπημένης ηθοποιού στην πόλη, είχαμε μια όμορφη κουβέντα για όλα τα θέματα που τρέχουν στην επικαιρότητα αλλά και το πώς η παράσταση είναι μια απεικόνιση της κατάστασης που ζούμε.

«Δεν υπάρχει πιο επίκαιρο έργο! Η ηρωίδα που είναι υπαρκτή και εν ζωή μάς διηγείται την ιστορία της έτσι όπως την έζησε στα 23 της, στην έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσέρνομπιλ. Η Λουντμίλα αφηγείται αλλά και ζωντανεύει στη σκηνή, έννοιες όπως καραντίνα, εκκένωση, ταφή νεκρών χωρίς να παραστεί κανείς, απομόνωση, κοινωνική αποξένωση. Παίζω το έργο αυτό 10 χρόνια και ο κόσμος συγκλονιζόταν από την ιστορία της λόγω της τραγικότητας του περιστατικού και το νεαρό της ηλικίας της καθώς και τα μαθήματα επιβίωσης και αισιοδοξίας που δίνει. Αλλά κανένας δεν καταλάβαινε, συμπεριλαμβανομένης και εμού, τι σημαίνουν αυτοί οι όροι. Τώρα ταυτιζόμαστε και το ζούμε στο πετσί μας», αναφέρει στη Vwoman.gr η ηθοποιός.

«Ζούμε ένα Τσέρνομπιλ 36 χρόνια μετά, μια μολυσματική κατάσταση, όπου αλλάζει το μέσο. Εκεί ήταν η ραδιενέργεια, εμείς απειλούμαστε από έναν ιό. Ο πανικός της είναι και πάλι επίκαιρο θέμα, καθώς μιλάμε για μια παράλληλη καταστροφή, αυτή του περιβάλλοντος. Η κραυγή της ήταν να μην συμβεί πουθενά ξανά στον κόσμο μία τέτοια τραγωδία. Το περιβάλλον δεν αντέχει άλλο και ορμώμενη από εκεί, όρθωσε το ανάστημά της και αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της. Είναι μία εσωτερική κραυγή, όχι επιφανειακή, είναι ανάγκη», τονίζει συμπληρώνοντας ότι η Λουντμίλα είναι το έργο και η ηρωίδα που τη σημάδεψε.

«Έρχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά με το ίδιο έργο. Η πρώτη φορά ήταν δυστυχώς στην πρώιμη είδηση του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020. Ακριβώς μετά έκλεισαν τα πάντα και φύγαμε πίσω με την υπόσχεση να ξαναγυρίσουμε πίσω σε πιο ήρεμες συνθήκες. Πού να σκεφτεί κανείς ότι πέρασαν δύο χρόνια και ακόμα είμαστε υπό την απειλή του ιού, του τέρατος. Υπάρχουν ωστόσο τα όπλα, η τεχνογνωσία και η επιστήμη. Και όπως αποδείχθηκε τα θέατρα είναι οι πλέον ασφαλείς χώροι γιατί κανείς δεν βγάζει τη μάσκα και μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διάδραση και τη ζωντάνια που χαρίζει το θέατρο», λέει η ηθοποιός.

«Όλα ξεκινούν από την οικογένεια»

Ερωτηθείσα στο πώς προσεγγίζει το θέμα των κακοποιητικών συμπεριφορών τόσο στον χώρο του θεάτρου αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, η Ηρώ Μουκίου δηλώνει πως η καταγγελία είναι η μόνη λύση αλλά για να μην χρειαστεί να φτάσουμε εκεί, είναι πολύ βασικές οι πληροφορίες που δέχεται ένας άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

«Κάνω αυτή την κουβέντα και με την κόρη μου αλλά και με παιδιά, νέα κορίτσια και νέα αγόρια -δεν τα ξεχωρίζω γιατί το ίδιο πλήττονται και τα δύο φύλα-, που συναντάω πάνω στη σκηνή και δενόμαστε. Προσπαθώ να ενημερώσω ότι η καταγγελία είναι η μόνη λύση και ότι ο φόβος δεν πρέπει να μας τραβάει πίσω ώστε να καταγγείλουμε οποιοδήποτε περιστατικό βίας, κακοποίησης, κακής συμπεριφοράς και ό,τι έχει να κάνει με την αντιδεοντολογία και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εμείς ως γυναίκες και ως μάνες πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, και στα κορίτσια και τα αγόρια μας και να τα μεγαλώνουμε σωστά για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχουν θύτες και θύματα. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Το παιδί πρέπει να το βομβαρδίζεις από μικρό με τέτοιες πληροφορίες», προσθέτει η ηθοποιός.

Αναφορικά με την αλληλεγγύη στον χώρο, σημειώνει πως την εντοπίζει όπως όμως και την άλλη όψη, αυτή του σκληρού ανταγωνισμού.

«Όπως και σε όλα τα επαγγέλματα καριέρας – αν και δεν μου αρέσει ο όρος – και εξέλιξης πάνω στον επαγγελματικό βίο, όταν δύο διεκδικούν μία θέση είναι δύσκολο να διατηρήσουν την ευγενή άμιλλα. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, επειδή εξελισσόμαστε και ως άνθρωποι πέρα από την επαγγελματική ζωή, υπάρχει η αλληλεγγύη», επισημαίνει.

Η κουβέντα μας επεκτάθηκε και σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και όπως λέει την έκανε να αναθεωρήσει τα πάντα.

«Έπαψα να είμαι μωροφιλόδοξη, ματαιόδοξη και δεν με ενδιαφέρει η υστεροφημία. Είδα με άλλα μάτια τη ζωή και εκτίμησα περισσότερο το θείο δώρο που έχουμε στα χέρια μας. Ήμουν εγκρατής αλλά τώρα είμαι ακόμα περισσότερο. Μέσα από δύσκολες καταστάσεις αναθεωρείς και είμαι ευγνώμων που απολαμβάνω τη ζωή και την τέχνη μου», λέει στη Vwoman.gr.

Η φωνή της ηρεμεί όταν μιλά για τον σύζυγό της, με τον οποίο έχουν διανύσει ήδη δύο δεκαετίες κοινής πορείας και αποκαλύπτει το συστατικό που τους κρατά δεμένους.

«Είμαι άνθρωπος των ισορροπιών. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Είναι δύσκολο να ζει κάποιος που κάνει άλλα επαγγέλματα με κάποιον σας εμάς. Ευτυχώς ο άνδρας μου είναι ψυχίατρος και μου δίνει χώρο και χρόνο να ασκηθώ όπως θέλω και δεν με αντιμετωπίζει καχύποπτα ή περίεργα και κρατάμε τις ισορροπίες. Μία σχέση 21 ετών στηρίζεται στον αλληλοσεβασμό και αλληλοθαυμασμό», σημειώνει.

Μιλώντας για την εικόνα στο θέατρο και την τηλεόραση σήμερα, η Ηρώ Μουκίου δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη και συμπληρώνει ότι βασικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχει το ίδιο το κοινό.

«Όπως πάντα, μέσα σε δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις ξεπηδούν ωραία πράγματα. Μετά την καταιγίδα έρχεται η γαλήνη και το φως διαδέχεται το σκοτάδι. Γίνονται πάρα πολύ ωραίες δουλειές που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία. Ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να είναι πιο δημιουργικός από ποτέ μέσα στην πανδημία γιατί η οκνηρία είναι ένα είδος πνευματικής αδράνειας και όλοι προσπαθούσαμε να κρατάμε το μυαλό μας υγιές. Γεννήθηκαν ωραίες ιδέες που δειλά-δειλά υλοποιούνται τώρα που βιώνουμε την αρχή του τέλους, αν μπορούμε να το πούμε έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Στην τηλεόραση, έχει αναβαθμιστεί πολύ στο κομμάτι της μυθοπλασίας. Είδαμε πολύ ωραίες σειρές με εξαιρετικούς συντελεστές και αυτό είναι παρήγορο και αισιόδοξο. Με αυτές τις σειρές αναβαθμίζονται και οι απαιτήσεις του κοινού και είμαι σίγουρη πως από εδώ και στο εξής θα βλέπουμε ακόμα καλύτερες δουλειές», προσθέτει.

Αναφέρεται παράλληλα και στον αντίκτυπο που είχε και εξακολουθεί να έχει η πανδημία σε έναν άνθρωπο της τέχνης.

«Ένας καλλιτέχνης έχει έναν παραπάνω πόνο από τους υπόλοιπους γιατί η δουλειά μας έχει μία τεράστια κρίση τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά, είσαι σε αναζήτηση ανά τρίμηνο ή εξάμηνο. Οπότε στην πανδημία που έπαυσαν τα πάντα, το βιώσαμε ακόμα πιο έντονα. Επίσης, επειδή η τέχνη μας λειτουργεί ψυχοκατασταλτικά, νιώσαμε και την έλλειψη της εκτόνωσης εκτός από του βιοπορισμού. Ήταν διπλό χτύπημα», τονίζει η ηθοποιός.

Τον Μάρτιο του 2020 και μετά την αναβολή των παραστάσεων του έργου «Η φωνή της Λουντμίλα» στη Θεσσαλονίκη, ολόκληρη η χώρα μπήκε στον πάγο.

«Η πρώτη καραντίνα με βρήκε σε ένα περιβάλλον που έχω διαμορφώσει, ένα σπίτι πάνω στη θάλασσα. Ασχολήθηκα με τα ζώα μου που μπόρεσα και τα ξαναδιάβασα. Τα πρόσωπά τους, τα συναισθήματά τους, τις χαρές τους και τις ανάγκες τους. Παράλληλα έκανα μεταφράσεις και προσδοκούσα το τέλος της πανδημίας, αυτό που περιμένουμε όλοι», καταλήγει η ηθοποιός.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ηρώ Μουκίου
Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας
Σκηνικά-κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Φωτογραφίες: Μέμη Γιολδάση
Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου

Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ)

www.avlaiatheater.gr
Τηλέφωνο: 2310 230013
Παραστάσεις: 15 και 16 Ιανουαρίου 2022
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 21.00
Εισιτήρια: 12€ γενική είσοδος, 10€ φοιτητικό, ανέργων, 65+
Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και ticketservices.gr