Η  Ψυχοθεραπεύτρια-Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων του Συλλόγου Κοινωνική Λειτουργός και Υπεύθυνη Διοργάνωσης Sail for Pink του Άλματος Ζωής του νομού Θεσσαλονίκης μας καλεί να γίνουμε μέρος της  ελπίδας και της αλυσίδας που κρατάει και αγκαλιάζει τη ζωή, έναντι της μάχης του καρκίνου του μαστού.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Ο Οκτώβρης έχει οριστεί ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής νομού Θεσσαλονίκης»  στέλνει και φέτος ένα  ηχηρό μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει ζωές μέσω της 9ης εκστρατείας “Sail for Pink”. H αρχή έλαβε χώρα με τη φωταγώγηση των γραφείων του συλλόγου στην οδό Παύλου Μελά 38 , σε χρώμα ροζ. Η  Ψυχοθεραπεύτρια-Υπεύθυνη Επιστημονικών Προγραμμάτων του Συλλόγου -Κοινωνική Λειτουργός και Υπεύθυνη Διοργάνωσης “Sail for Pink”, Δέσποινα Πάρτσια μιλάει για το “9o Sail For Pink” οι δράσεις του οποίου θα διεξαχθούν και φέτος διαδικτυακά, μοιράζεται τον τρόπο με τον οποίο όλοι μπορούμε να γίνουμε μέρος της μεγάλης αλυσίδας ζωής.

Ποιες δράσεις περιλαμβάνει το φετινό «Sail for pink»;

Και φέτος λόγω της πανδημίας οι δράσεις του 9ου Sail for Pink θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Όμως το μήνυμα του παραμένει εξίσου ηχηρό. Όπως, λέει και το φετινό motto μας, μέσα από τις δράσεις του “Sail For pink” ο καθένας από μας μπορεί να γίνει μέρος της ελπίδας. Ο στόχος του  “Sail For Pink” είναι διττός. Αφενός να βοηθήσουμε τις γυναίκες που νοσούν και αφετέρου να μιλήσουμε για την πρόληψη. Μία στις 6 γυναίκες θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού. Το θέμα είναι όμως να νοσήσουν όσο πιο έγκαιρα γίνεται ,γιατί η  έγκαιρη νόσηση που είναι αποτέλεσμα της πρόληψης σώζει ζωές!

Με ποιον τρόπο μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στις δράσεις και να γίνουμε και εμείς μέρος της Ελπίδας;

Αν και το “Sail for pink” πραγματοποιείται διαδικτυακά, καθένας και κάθε μία από εμάς μπορεί να συμμετέχει ενεργά. Καλούμε τον κόσμο να δηλώσει συμμετοχή στη δράση είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου https://almazoisthes.gr/sail-for-pink-new/, είτε επισκεπτόμενος τα γραφεία του συλλόγου  μας στην οδό Παύλου Μελά 38.Με  μόνο με 6 ευρώ παραλαμβάνει ένα βραχιολάκι ή ένα Τ-shirt  και  γίνεται και εκείνος «μέρος της Ελπίδας». Στη συνέχεια, ζητάμε από όλον τον κόσμο να φωτογραφηθεί φορώντας το βραχιολάκι ή το T-shirt που έχει παραλάβει, και έτσι να «κάνουμε το διαδίκτυο ρoζ» και να  μεταφέρουμε ηχηρά το μήνυμα της ελπίδας έστω και διαδικτυακά.

Ποιες άλλες δράσεις θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του 9ου Sail For Pink;

Κάτω από την ομπρέλα του Sail For Pink λαμβάνουν χώρα μία σειρά από σημαντικές δράσεις. Δωρεάν μαστογραφίες  και δωρεάν  εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο «Γένεσις» 18 και 19 Οκτωβρίου και στο «Θεαγένειο» στις  20 Οκτωβρίου. Θα υπάρξουν ομιλίες και webinars.Μεταξύ άλλων οι γυναίκες θα μπορέσουν να ενημερωθούν για το λεμφοίδημα- που είναι συνεπακόλουθο της μαστεκτομής-, για τα οφέλη της άσκησης και της διατροφής στον καρκίνο του μαστού. Γιατί, στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τις γυναίκες που  ζουν στη νέα αυτή κατάσταση. Φυσικά, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου υπάρχουν μαθήματα yoga, pilates, ομάδες αφήγησης και webinars που στηρίζουν τις γυναίκες.

Η δράση του  “Sail for pink” θα  κορυφωθεί με μία ανθρώπινη αλυσίδα ελπίδας. Πώς μπορούμε να γίνουμε και εμείς μέρος αυτής της αλυσίδας;

Η δράση “Sail For Pink” θα ολοκληρωθεί  με μία μεγάλη αλυσίδα που θα δημιουργήσουν γυναίκες πιασμένες χέρι με χέρι η οποία θα εκτείνεται από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Δυστυχώς η πρόσκληση για την αλυσίδα αγάπης δεν είναι ανοιχτή λόγω των μέτρων που πρέπει να τηρηθούν εξαιτίας της πανδημίας. Όμως υπάρχουν τρόποι για να γίνει ο καθένας που το επιθυμεί μέρος αυτής της αλυσίδας, είτε –όπως προαναφέραμε -αγοράζοντας με 6 ευρώ το μπλουζάκι ή το βραχιολάκι του συλλόγου και αναρτώντας τη σχετική φωτογραφία στα social media, είτε δημιουργώντας τη δική μας ομάδα, με στόχο την εγγραφή όσο περισσότερων μελών μπορούμε και κυρίως τη διάδοση του μηνύματος της πρόληψης.

Ποιος μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία μίας ομάδας;

Όποιος το επιθυμεί. Είτε είναι άντρας, είτε γυναίκα. Μπορούν να δημιουργηθούν ομάδες μέσα σε μία εταιρεία, μέσα σε ένα σχολείο ακόμα και σε μία γειτονιά. Ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει τη δική του ομάδα, να της δώσει ένα όνομα και να πραγματοποιήσει όσο περισσότερες εγγραφές μπορεί. Οι τρεις πολυπληθέστερες ομάδες θα βραβευτούν στην τελετή που θα λάβει χώρα στις 3 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα διαδικτυακά.

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στις δράσεις του “Sail for Pink”  και στην αλυσίδα ελπίδας:

Αρχικά αγοράζετε με  6 ευρώ  t-shirt του «Sail for Pink» ή το συλλεκτικό βραχιολάκι. Έπειτα βγάζετε μία φωτογραφία φορώντας τα και την αναρτάτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα hashtag #Sailforpink #almazoisthessalonikis ή επισυνάπτοντας τα @almazoisthessalonikis, @sailforpink Παράλληλα μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ομάδα με στόχο να πραγματοποιήσετε όσο περισσότερες εγγραφές μπορείτε. Οι τρεις πολυπληθέστερες ομάδας θα βραβευτούν σε ειδική, διαδικτυακή τελετή στις 3 Νοεμβρίου.

Το σημαντικό όμως είναι να στείλουμε το μήνυμα της πρόληψης. Αν έστω και μία από τις γυναίκες που θα δουν το βραχιολάκι ή το μπλουζάκι κάνουν μία προληπτική μαστογραφία είναι κέρδος. Όπως προαναφέραμε θέλουμε οι γυναίκες να νοσήσουν εγκαίρως, γιατί  η έγκαιρη νόσηση είναι εκείνη που σώζει τη ζωή!

Πώς μπορείτε να προμηθευτείτε το συλλεκτικό T-shirt ή το βραχιολάκι:

Επικοινωνώντας τηλεφωνικά  στο 2310 285 181, ή στέλνοντας email info@almazoisthes.gr

Ή επισκεπτόμενοι τα γραφεία του συλλόγου: Παύλου Μελά 38, 54622, 3ος όροφος: 20/08/2021 έως 29/10/2021, Δευτέρα με Παρασκευή, 10:00-17:00 κατόπιν ραντεβού.

Το πρόγραμμα των δράσεων «Αλμα Ζωής νομού Θεσσαλονίκης» για τον μήνα Οκτώβριο περιλαμβάνει:

 Δωρεάν Μαστογραφίες:

18 και 19 Οκτωβρίου στο «Γένεσις»

20 Οκτωβρίου στο «Θεαγένειο»

Δωρεάν φωτογράφηση πορτραίτου αφιερωμένη στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Θα πραγματοποιηθεί στο 4th Floor Studio σε συνεργασία με το “Άλμα ζωής N. Θεσσαλονίκης” ,στις 18 & 19 Οκτωβρίου , στην οδό Τσιμισκή 67, 4ος όροφος – Ώρες προσέλευσης9:00-20:00

Εκδηλώσεις πρόληψης στον δήμο Προποντίδας 29/10 στις 18:00.

Παράλληλα θα διεξαχθούν:  live μαθήματα pilates, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχοθεραπείας, podcast με θέμα το λεμφοίδημα και φωτογράφηση γυναικών του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Δείτε αναλυτικά τις δράσεις στο: https://almazoisthes.gr/