Τι πρέπει να ζητάμε από τη ζωή και πώς να σχετιζόμαστε με τους άλλους;

Της Βαρβάρας Ασημακοπούλου

Οι φιλόσοφοι κάθε εποχής από τους πρωτοπόρους μέχρι τους σύγχρονους ασχολούνται με τη διερεύνηση του νοήματος της ζωής.

Πιο συγκριμένα ασχολούνται με την αρχή της ύπαρξης και την αιτία της ανθρώπινης έλευσης στον κόσμο. Η αιτία αυτή είναι ταυτόσημη με τους λόγους ή το λόγο που ο άνθρωπος διάγει τη ζωή του. Τι πρέπει να ζητάμε από τη ζωή και πώς να σχετιζόμαστε με τους άλλους.

Το ερώτημα είναι γιατί τόσος… κόπος;

Γιατί τόσες ζωές φιλοσόφων επιφανών ανθρώπων αναλώθηκαν σε αυτά τα ερωτήματα;

Αν αυτό σε κάποια αυτιά ακούγεται ανώφελο σε κάποια άλλα ακούγεται φυσιολογικό και σε άλλα αδιάφορο.

Ανεξάρτητα από την άποψή μας ειδικά, είναι γεγονός ότι οι φιλόσοφοι έγραψαν εκατομμύρια ανθρωποώρες στην ανάλυση , στη δημιουργία και στην επικοινωνία των ιδεών τους επί των υπαρξιακών αθετών θεμάτων.

Φιλόσοφος σημαίνει αυτός που αγαπά τη σοφία τη διάνοια, τη γνώση. Άρα το κίνητρό του είναι σίγουρα η περιέργεια που γεννά τη γνώση αλλά και η προσωπική αγωνία στην ανακάλυψη απαντήσεων σε τέτοια θέματα που είναι άμεσου προσωπικού ενδιαφέροντος.

Και έρχομαι τώρα στη δική σας εμπλοκή επί του θέματος. Ήρθε η ώρα!

Για αυτό θα σας πω μια ιστορία. Την ιστορία της Πολυξένης μιας αγαπημένης πελάτισσας μου στο coaching. Γύρω στα 45, με πολύ ωραίο σώμα και σγουρά κόκκινα μαλλιά. Δεν ήταν όμορφη, φορούσε γυαλιά και σήκωνε το κεφάλι της και κοιτούσε γύρω γύρω εντυπωσιασμένη από το χώρο.

Όταν τη ρώτησα πως θα μπορούσα να τη βοηθήσω δεν ήξερε να μου πει. Τις έκανα ανοιχτές ερωτήσεις για τη δουλειά της και τότε μου είπε μια κουβέντα από αυτές που σημειώνω. Δεν είμαι ευτυχισμένη με τη δουλειά μου. Δεν μπορώ να ακούω τους άλλους γύρω μου που φωνάζουν για τη δουλειά τους. Κάνουν θόρυβο με ενοχλούν. Ευτυχώς τώρα άλλαξα και πήγα κάπου που δεν μιλάει κανείς. Μακάρι όμως κι εγώ να αγαπούσα τη δουλειά μου σαν αυτούς…

Ζούσε μόνη της, ήταν δημόσιος υπάλληλος, κοιμόταν 2 ώρες κάθε μεσημέρι και την υπόλοιπη μέρα δεν είχε διάθεση για τίποτα. Έβλεπε ταινίες μέχρι στις 3.00 πμ με αποτέλεσμα το πρωί να αργεί να δέχεται παρατηρήσεις και φυσικά να μην έχει διάθεση για τίποτα. Παλιά πήγαινε κάθε μέρα σινεμά μόνη της.

Η Πολυξένη δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχει χάσει το νόημα της ζωής της. Μπορεί και να μην το βρήκε ή να μην το είχε ανακαλύψει ποτέ πιο μπορεί να ήταν. Η Πολυξένη ήρθε να με βρει γιατί με γνώρισε σε ένα σεμινάριο διαχείρισης στρες που έκανα και εντυπωσιάστηκε με το γεγονός ότι υπάρχει διέξοδος και ήρθε να βρει τη δική της και τη βρήκε.

Η Πολυξένη είναι ένα κλασικό παράδειγμα ανθρώπου που η ζωή του είναι ίδια χωρίς ενδιαφέρον που δεν τον αντιπροσωπεύει και τη ζει σαν ένας ξένος σαν ο πρωταγωνιστής μια ταινίας που δεν είναι δική του. Κι όμως είναι.

Και όταν τελειώσει το σινεμά, δεν έχει άλλο έργο! Πάει τέλειωσε.

Ας ανακεφαλαιώσουμε. Οι φιλόσοφοι ψάχνουν να βρουν το νόημα της ζωής είναι η δουλειά τους. Είναι δική τους ευθύνη.

Εμείς έχουμε την ευθύνη να ζήσουμε μια ζωή με νόημα, μια ζωή που να μας αξίζει!

Πώς; Με την παρακαταθήκη που μας άφησαν τόσοι και τόσοι φιλόσοφοι. Μας έχουν διδάξει πώς να ζούμε ο καθένας μέσα από το μοναδικό υπέροχο έργο τους, το απαύγασμα της διάνοιας και της σοφίας τους.

Έχουμε στη διάθεσή μας 2500 χρόνια φιλοσοφικού στοχασμού!!!

Δηλαδή τη δουλειά αυτή την έχουν κάνει άλλοι για σας. Εσείς χρειάζεται να επιλέξετε αυτή που ανταποκρίνεται στις δικές σας αξίες στη δική σας μοναδικότητα.

Η συνέχεια στο επόμενο.

Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου,

Top Team & Executive Coach, συγγραφέας, ομιλήτρια, ιδρύτρια & CEO HRE

ba@hre.gr

210 8160255

www.BarbaraAsimakopoulou.com

https://www.linkedin.com/in/barbara-asimakopoulou-mba-pcc-16bb78b/

https://www.facebook.com/Barbara.Asimakopoulou.MyPage