Μερικά tips που συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας κατά τους θερινούς μήνες.

Της Ευγενίας Καραγιαννίδου

Επιτέλους καλοκαίρι! Όμως, όσο η θερμοκρασία αυξάνει, τόσο η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για τον οργανισμό μας, αρκεί να σκεφτούμε ότι το 70-75% των κυττάρων μας αποτελείται από νερό.

Χάνουμε υγρά καθημερινά με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα με τη διούρηση, την εφίδρωση και την εκπνοή. Τα υγρά που χάνονται πρέπει να αναπληρωθούν για να μην προκληθεί αφυδάτωση. Η ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώνουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες π.χ. την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, τη φυσική δραστηριότητα και φυσικά το κλίμα. Οι απώλειες σε υγρά είναι πιο μεγάλες και συμβαίνουν πιο γρήγορα, όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

Η δίψα αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα αφυδάτωσης και εμφανίζεται όταν ο οργανισμός έχει χάσει 1-2% του σωματικού του βάρους. Η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, τα σκούρα ούρα, η αδυναμία και η υπνηλία αποτελούν επίσης συμπτώματα ήπιας αφυδάτωσης. Όταν έχουμε χάσει ήδη 4% του σωματικού μας βάρους, τότε εμφανίζονται συμπτώματα έντονης αφυδάτωσης όπως μειωμένη ή μηδενική παραγωγή ούρων, ξηροστομία, ταχυκαρδία, σύγχυση, νωθρότητα, ακόμη και λιποθυμία.

Η γενική σύσταση είναι να πίνουμε 8 ποτήρια (περίπου 2 λίτρα) νερό την ημέρα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Οι ασκούμενοι, τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μεγαλώνοντας, ο εγκέφαλος μπορεί να μην είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει έγκαιρα την αίσθηση αφυδάτωσης και να στείλει τα κατάλληλα σήματα για ενυδάτωση. Γι’ αυτό και οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από ορισμένες νευροεκφυλιστικές παθήσεις (Alzheimer) ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με διουρητικά, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωση.

Πολύ συχνά βέβαια, δεν καταναλώνουμε ούτε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, είτε γιατί αμελούμε, είτε γιατί δε μας αρέσει. Αν και το νερό αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, υπάρχουν και άλλα ροφήματα και τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν. Περίπου 20% της συνολικής πρόσληψης νερού το λαμβάνουμε από τις τροφές, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα τρόφιμα εκείνα τα οποία θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Χυμοί φρούτων και λαχανικών, γάλα, γιαούρτι, σούπες, φρούτα (καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια και γκρέιπφρουτ) και λαχανικά (αγγούρι, ντομάτα, κολοκυθάκια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά) συμβάλλουν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Αντιθέτως, καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και οποιοδήποτε ρόφημα περιέχει καφεΐνη βοηθούν την αφυδάτωση του οργανισμού, λόγω αυξημένης διούρησης.

Συμβουλευτικά:

– Καταναλώνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Φτιάξτε ένα δικό σας πρόγραμμα ενυδάτωσης για να θυμάστε να πίνετε νερό π.χ. 1 ποτήρι το πρωί – 2 ποτήρια ενδιάμεσα – 2 ποτήρια το μεσημέρι – 2 ποτήρια ενδιάμεσα – 1 ποτήρι το βράδυ.

– Έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι με νερό για να θυμάστε να πίνετε νερό ακόμα και αν δεν διψάτε. Η δίψα δεν αποτελεί σωστό δείκτη ενυδάτωσης, αφού εμφανίζεται όταν έχουμε ήδη αφυδατωθεί.

– Πίνετε νερό τόσο ανάμεσα στα γεύματα όσο και κατά τη διάρκεια τους.

– Αν πρόκειται να ασκηθείτε, φροντίστε να καταναλώστε αρκετό νερό ή αθλητικά ποτά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

– Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αποτελεί την πιο καλή λύση για να εξασφαλισθεί η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν 80-90% νερό, οπότε αν καθημερινά καταναλώνετε μια σαλάτα και 3 φρούτα είναι σα να έχετε πιει 3 ποτήρια νερό.

Ευγενία Καραγιαννίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
E-mail: info.ediaita@gmail.com
Τηλέφωνο: 2310-456001 Κινητό: 6974311001
www.e-diaita.com