Ποιο ποσοστό λίπους στο σώμα σου είναι φυσιολογικό και τι κινδύνους επιφέρει το υπερβάλλον λίπος;

Του Πάρη Παπαχρήστου

Το σώμα σου αποτελείται από 3 κύριους ιστούς, το λιπώδη ιστό, το μυϊκό ιστό και τον οστίτη ιστό. Όλες οι ομάδες ιστών είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σου.

Γιατί είναι απαραίτητο το λίπος στον οργανισμό σου;

Το λίπος είναι απαραίτητο στον οργανισμό σου γιατί:

-Είναι σημαντική πηγή ενέργειας και αποτελεί καύσιμο για τον οργανισμό σου

-Συμβάλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο σώμα σου

-Αποτελεί δομικό στοιχείο των κυτταρικών μεμβρανών όλων των κυττάρων σου

-Βοηθάει στην απορρόφηση ορισμένων συστατικών στον οργανισμό σου, όπως είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες ( A,D,E,K).

-Συμμετέχει στην παραγωγή σημαντικών ορμονών

Επομένως, όπως καταλαβαίνεις, ο λιπώδης ιστός συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σου.

Μέσω της μέτρησης σύστασης σώματος μπορείς να μετρήσεις τον λιπώδη σου ιστό.

Ποιο ποσοστό λίπους στο σώμα σου είναι φυσιολογικό;

Το εύρος φυσιολογικού ποσοστού λίπους διαφέρει στους άντρες από τις γυναίκες, καθώς οι γυναίκες χρειάζονται υψηλότερο ποσοστό λίπους ώστε να διατηρήσουν την έμμηνο ρύση και την ικανότητα κυοφορίας. Παρακάτω μπορείς να δεις σε ποια κατηγορία ανήκεις ανάλογα το ποσοστό λίπους σου.

Ταξινόμηση Γυναίκες(% λίπος) Άντρες(% λίπος)
Απαραίτητο λίπος 10-13 2-5
Αθλητές 14-20 6-13
Αθλούμενοι 21-24 14-17
Φυσιολογικό λίπος 25-31 18-24
Υπερβάλλον λίπος >32 >25

 

Όπως μπορείς να δεις τα φυσιολογικά ποσοστά λίπους αν είσαι γυναίκα είναι 25-31%, ενώ αν είσαι άντρας 18-24%. Αν το ποσοστό λίπους σου είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, σημαίνει πως πρέπει να μειώσεις αυτό το ποσοστό. Το αυξημένο ποσοστό λίπους μπορεί να σε οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για χρόνια μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι κινδύνους ενέχει το αυξημένο ποσοστό λίπους στον οργανισμό σου;

Το αυξημένο ποσοστό λίπους, κυρίως του ενδοκοιλιακού λίπους, αυξάνει τις πιθανότητες να νοσήσεις από κάποια χρόνια ασθένεια. Το ενδοκοιλιακό λίπος είναι η κύρια περιοχή αποθήκευσης λίπους για τους άντρες. Σε μελέτη που έγινε, βρέθηκε ότι οι άντρες με περίσσεια λίπους στην κοιλιά, καθώς και με αυξημένη περιφέρεια μέσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο από καρδιαγγειακά νοσήματα. Το αυξημένο λίπος σε συνδυασμό με αυξημένη περιφέρεια μέσης έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σου. Αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για νοσήματα, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, νόσο Alzheimer, αλλά  και διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως του πεπτικού συστήματος. Παράλληλα, συνδέεται και με αυξημένο  κίνδυνο ολικής θνησιμότητας.

Πως μπορείς να μειώσεις το επιπλέον λίπος;

  • Σωματική δραστηριότητα: Η άσκηση αποτελεί σύμμαχό σου στην προσπάθεια μείωσης της περίσσειας λίπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα ή 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης, αντίστοιχα. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις σε συνδυασμό με αερόβια άσκηση θα σε βοηθήσει σε βάθος χρόνου να μειώσεις το σωματικό λίπος.
  • Διατροφικές συνήθειες: Όπως, θα ξέρεις σημαντικό ρόλο παίζει η ισορροπημένη διατροφή. Για να μειώσεις το ποσοστό λίπους σου πρέπει να βρίσκεσαι σε θερμιδικό έλλειμα.
    1. Φρόντισε να καταναλώνεις αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά, που θα σου προσφέρουν κορεσμό.
    2. Αντικατέστησε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με αυτούς με την ελάχιστη επεξεργασία. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα σου προσφέρουν ικανοποιητικό κορεσμό.
    3. Μην ξεχνάς την πρωτεΐνη σου. Φρόντισε κάθε σου γεύμα να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, θα σε βοηθήσει να μην χάσεις τη μυϊκή σου μάζα. Κυρίως εστίασε σε άλιπες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο και το ψάρι.

Ο συνδυασμός άσκησης και ισορροπημένης διατροφής θα σε βοηθήσει να φτάσεις στα επιθυμητά επίπεδα λίπους.

Συμπέρασμα

Το λίπος στον οργανισμό σου είναι απαραίτητο και συμβάλει στη σωστή λειτουργία του. Όμως το πολύ δεν είναι ποτέ επιθυμητό. Φρόντισε να βρίσκεσαι στα επιθυμητά επίπεδα λίπους, για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, που σχετίζονται με το υπερβάλλον σωματικό λίπος. Οι χρόνιες ασθένειες αυξάνουν και την ολική θνησιμότητα. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις είναι ο συνδυασμός άσκησης και ισορροπημένης διατροφής.

*Πάρης Παπαχρήστος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος , M.Sc.,Συγγραφέας
Ιδρυτής του medNutrition.gr
Tηλέφωνο: +30 210 7561 853 /m: +30 697 44 68 068
site: www.diaitologos.com 
Facebook:https://www.facebook.com/papachristos.diaitologos.pagrati/
Instagram:https://www.instagram.com/p/CDgrGIRpXGu/?hl=el