Η περίοδος των εξετάσεων είναι απαιτητική οπότε πρέπει να επιλέγουμε τροφές που ενισχύουν την πνευματική απόδοση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

της Ευγενίας Καραγγιανίδου

Πλησιάζει η περίοδος των εξετάσεων για πολλούς μαθητές και φοιτητές και αυτό που προβληματίζει πολλούς (τους) γονείς είναι τι διατροφή να ακολουθήσουν τα παιδιά τους για αποδώσουν όσο γίνεται καλύτερα. Η περίοδος των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε πνευματικό επίπεδο, γι’ αυτό και καλό θα ήταν να δώσουμε έμφαση τόσο σε κάποιες διατροφικές συνήθειες όσο και σε κάποια τρόφιμα που ενισχύουν την πνευματική απόδοση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Σε ό,τι αφορά τις διατροφικές συνήθειες προτείνεται για την περίοδο των εξετάσεων να:

1. Μην παραλείπετε το πρωινό (ειδικά την ημέρα των εξετάσεων). Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ικανότητα μάθησης και η απόδοση των μαθητών που δεν καταναλώνουν πρωινό είναι μικρότερη από ότι αυτών που καταναλώνουν. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης, λόγω της κατανάλωσης πρωινού, βελτιώνει την ικανότητα μνήμης και το χρόνο αντίδρασης σε διάφορες δραστηριότητες.

2. Καταναλώνετε συχνά και μικρά γεύματα (3 κυρίως και 2 ενδιάμεσα). Τα συχνά και μικρά γεύματα διατηρούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά, ενισχύοντας έτσι την πνευματική απόδοση.

3. Καταναλώνετε αρκετά υγρά (κυρίως νερό και χυμούς). Ακόμη και ένα πολύ μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να μειώσει την πνευματική συγκέντρωση και απόδοση καθώς και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

4. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού (υπερφαγία). Τα μεγάλα γεύματα θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί συνήθως προκαλούν υπνηλία και νωχελικότητα.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές των τροφών συστήνεται για την περίοδο των εξετάσεων να:

1. Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε ζωικό σίδηρο και βιταμίνες Β (π.χ. κρέας, κιμά, συκώτι) περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Ακόμη και μια μέτριο βαθμού μείωση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό οδηγεί σε μείωση της μνήμης, της προσοχής και της μάθησης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος και σχετίζονται με την ανάπτυξη διαύγειας και συγκέντρωσης.

2. Καταναλώνετε φρούτα καθημερινά. Τα φρούτα περιέχουν φρουκτόζη (απαραίτητη για την λειτουργία του εγκεφάλου), βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον εγκέφαλο και συμβάλλουν θετικά στη διαδικασία της μάθησης και της μνήμη. Επιπλέον η κατανάλωση φρούτων με τη μορφή χυμών ή smoothies συμβάλλει στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

3. Προτιμήστε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ως γλύκισμα (π.χ. μαύρη σοκολάτα) 1-2 φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση τις ημέρες των εξετάσεων. Το κακάο αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλούν εγρήγορση και βελτιώνουν τη διάθεση. Προσοχή όμως, η κατανάλωση της σοκολάτας να γίνεται με μέτρο, τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την συχνότητα, γιατί η σοκολάτα είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος και η συχνή κατανάλωση της προκαλεί εθισμό.

4. Πίνετε ένα ποτήρι γάλα το βράδυ για να χαλαρώσετε. Για να καταπολεμήσετε το άγχος σας και την αϋπνία σας, το βράδυ πριν τις εξετάσεις πιείτε ένα ποτήρι γάλα. Το γάλα περιέχει καζεΐνη, ένα πεπτίδιο που δρα ως φυσικό βοήθημα για τον ύπνο.

Καλή επιτυχία!

Ευγενία Καραγιαννίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
E-mail: info.ediaita@gmail.com
Τηλέφωνο: 2310-456001 Fax: 2310-456001 Κινητό: 6974311001
www.e-diaita.com