Ένα τρυφερό έργο που αγγίζει τα πάντα επίκαιρα θέματα της φιλίας, του έρωτα, της μητρότητας και της απώλειας έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Την ευκαιρία να απολαύσουμε μια πραγματική ωδή στη φιλία μεταξύ γυναικών μάς δίνουν οι «Ανθισμένες Μανόλιες» που έρχονται για τρεις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, αύριο και την Κυριακή στο θέατρο Αμαλία. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Κυριακού ενώ τους ιδιαίτερους ρόλους ενσαρκώνουν οι Άννα Αδριανού, Ηρώ Μουκίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Εύη Δαέλη, Κατερίνα Μπιλάλη και Κρίστη Παπαδοπούλου.

Πρόκειται για ένα βαθιά κοινωνικό έργο που αντιμετωπίζει δραστικά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας και ξετυλίγει έξι υπέροχους χαρακτήρες, που μεταφέρουν μηνύματα πέρα από στενά κοινωνικά στερεότυπα.

Σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, το κομμωτήριο έχει γίνει στέκι για έξι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εκεί μοιράζονται τις χαρές και λύπες τους, λένε τα μυστικά τους και ανταλλάσσουν συμβουλές. Όταν μία από αυτές παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι υπόλοιπες πέντε της συμπαρίστανται με τον πιο τρυφερό τρόπο. Έννοιες όπως η φιλία, η μητρότητα, η απώλεια, η οικογένεια και ο έρωτας μονοπωλούν τη σκηνή, βοηθώντας τον δέκτη να ταυτιστεί με τις ηρωίδες, ανακαλύπτοντας πτυχές και της δικής του προσωπικότητας.

Η Εύη Δαέλη, μία από τις έξι πρωταγωνίστριες της παράστασης περιγράφει στο Vwoman.gr την αξία της αλληλεγγύης, όχι μόνο σε γυναικείο αλλά σε ευρύτερο κοινωνικά επίπεδο, καθώς όπως επισημαίνει μόνο έτσι θα εξαλειφθούν τα ταμπού και τα στερεότυπα.

Η ίδια νιώθει περήφανη για τις «Ανθισμένες Μανόλιες» που καταφέρνουν να αγγίξουν με τρυφερότητα ζητήματα που αφορούν την απώλεια και τις δυσκολίες, προσφέροντας μια δόση ανακούφισης μέσα από αστείες στιγμές της συνάντησης στο κομμωτήριο.

Ο χώρος αυτός είναι το μέρος που η καθεμία ξεδιπλώνει τις πτυχές του εαυτού της και καλά κρυμμένα μυστικά. Μιλώντας για την Αννέλ, την ηρωίδα που η ίδια ενσαρκώνει, η Εύη Δαέλη αναφέρει πως είναι μια γυναίκα που ψάχνει ανελλιπώς να βρει την ταυτότητά της, κάτι που δεν ισχύει με την ίδια, καθώς αν και σε μικρή ηλικία, οδεύει σταθερά προς τους στόχους της.Υπόσχεται ωστόσο να αποκαλύψει περαιτέρω στοιχεία για την Αννέλ πάνω στην σκηνή!

Παράλληλα, σημειώνει πως η συγκίνηση του κόσμου κατά τη διάρκεια της παράστασης κάνει το έργο ακόμα πιο υπέροχο, καθώς αγγίζει ευαίσθητα θέματα που καταδεικνύουν την ανάγκη για αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Όπως λέει, το κοινό της Αθήνας αγκάλιασε το έργο και ανυπομονεί να έρθει σε επαφή με τους Θεσσαλονικείς τις τρεις ημέρες των παραστάσεων, για να δει τις εντυπώσεις που θα τους αφήσουν οι Μανόλιες.

«Η συνύπαρξή μου στη σκηνή με τις υπόλοιπες ηθοποιούς είναι υπέροχη και χαίρομαι πολύ που αλληλεπιδρώ μαζί τους, ξεδιπλώνοντας αυτή την τρυφερή ιστορία», περιγράφει στη Vwoman.gr.

Οι Ανθισμένες Μανόλιες

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε Off Broadway παράσταση και από τότε γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν περιοδείες πολλών θιάσων σε όλη την Αμερική και στην Ευρώπη και αργότερα το θεατρικό έργο έγινε ταινία που έκανε μεγάλη αίσθηση στο κοινό. Η ομότιτλη ταινία (Steel Magnolias) σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Ρος και σενάριο του ίδιου του θεατρικού συγγραφέα (Ρόμπερτ Χάρλινγκ) με πρωταγωνίστριες τις: Σάλι Φιλντ, Ντόλι Πάρτον, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Ντάριλ Χάνα, Ολυμπία Δουκάκη και Τζούλια Ρόμπερτς.

Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 15 Νοεμβρίου 1989. Είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με συνολικές εισπράξεις 95,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η Τζούλια Ρόμπερτς τότε είχε πάρει υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της.

Το έργο έρχεται στο Θέατρο Αμαλία στη Θεσσαλονίκη για τρεις παραστάσεις στις 15, 16 και 17 Οκτωβρίου.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Σκηνικά : Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Αθηνά Τρανούλη
Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης
Φωτογραφίες : Γιώργος Στεργιόπουλος
Παραγωγή : Βάσια Παναγοπούλου

Ηθοποιοί: Άννα Αδριανού, Ηρώ Μουκίου, Βάσω Γουλιελμάκη, Εύη Δαέλη, Κατερίνα Μπιλάλη και Κρίστη Παπαδοπούλου

Tιμές εισιτηρίων: 15 και 13 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: TICKETPLUS.GR, GOLD MALL και στα ταμεία του Θεάτρου Αμαλία