Οι εμπειρίες παίζουν τον πιο ζωτικό ρόλο στη ζωή μας καθώς σχηματίζουν το βιβλίο της ζωής μας!

Της Ειρήνης Κόντρα

Τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία…οι εμπειρίες όμως ναι!

Πόσο περισσότερο η έλλειψή τους βεβαίως… Ποια όμως είναι η σημαντική διάκριση εδώ. Οι έρευνες σε αντίθεση μ΄ αυτό που πιστεύουμε, μας λένε ξεκάθαρα ότι η απόκτηση εμπειριών μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους από την απόκτηση υλικών αγαθών. Συγκεκριμένα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology, (Σεπτέμβριος 2020) αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που ξόδεψαν χρήματα σε εμπειρίες και όχι σε υλικά αγαθά ήταν πιο ευτυχισμένοι, επειδή ο ενθουσιασμός που παίρνουμε συχνά από την αγορά πραγμάτων τείνει να μειώνεται γρήγορα καθώς τα συνηθίζουμε και αρχίζουμε να τα θεωρούμε δεδομένα.

Η εμπειρία μετράει..

Η χαρά και οι αναμνήσεις που φέρνουν οι εμπειρίες μπορούν να μας δώσουν ισχυρότερα συναισθήματα ικανοποίησης. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα κι αν η εμπειρία δεν διαρκεί σχεδόν τόσο όσο το φυσικό αντικείμενο που αγοράσαμε. Μία δυνατή εμπειρία μπορεί να γίνει μία «ιστορία» μας και να την ανακαλούμε για πολλά χρόνια, σε πολλές δε περιπτώσεις να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά!

Εμπειρία είναι η γνώση ή δεξιότητα σε μια συγκεκριμένη εργασία ή δραστηριότητα (επαγγελματική, εθελοντική, αναψυχής /ευεξίας), την οποία έχουμε αποκτήσει επειδή έχουμε κάνει αυτήν τη δουλειά ή δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή παρατεταμένα ώστε να μείνει στη μνήμη μας. Όσον αφορά το επάγγελμα, το σημαντικότερο που διερευνάται για κάθε άνθρωπο είναι η εμπειρία του γύρω από αντικείμενο. Αλλά ακόμη και σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, τους ζητάται η εμπειρία που μπορεί να είχαν από τη συμμετοχή τους σε ομάδες, κοινότητες, εθελοντισμό, ευκαιριακές απασχολήσεις. Με την εμπειρία γίνεται αναφορά στα περασμένα γεγονότα, γνώσεις και συναισθήματα που συνθέτουν τη ζωή ή τον χαρακτήρα κάποιου.

Οι εμπειρίες παίζουν τον πιο ζωτικό ρόλο στη ζωή μας. Επειδή με τη βοήθεια θετικών εμπειριών μπορούμε να κάνουμε παρόμοιο είδος εργασίας με περισσότερη σιγουριά και μπορούμε να το μοιραστούμε με πολλούς ανθρώπους. Ας αναλογιστούμε το εξής: Ένα υλικό αγαθό, όπως ένα αυτοκίνητο ή μια τηλεόραση είναι ένα αντικείμενο που διαχωρίζεται από τον άνθρωπο. Ενώ οι εμπειρίες γίνονται μέρος αυτού που είμαστε ως άτομο. Επίσης, η αγορά ενός αντικειμένου είναι συχνά μια μοναχική ενέργεια, ειδικά μέσω Διαδικτύου. Όταν συμμετέχουμε σε εμπειρίες με φίλους, οικογένεια, συναδέλφους και άλλους, αυτές οι εμπειρίες μπορεί να ενισχύσουν τις σχέσεις που είναι πιο σημαντικές για εμάς. Οι αναμνήσεις από κοινές εμπειρίες μπορούν αργότερα να ανακληθούν μεταξύ των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτές, καθώς και να ειπωθούν σε άλλους που δεν ήταν μέρος της εμπειρίας.

Ξοδέψτε για άλλους…είναι «πολύτιμη» εμπειρία!

Μια 20ετής μελέτη από τον Δρ Thomas Gilovich, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, και μία αντίστοιχη από του Dunn, Aknin και Norton, κατέδειξε στο πώς οι άνθρωποι που ξοδεύουν τα χρήματά τους, σε άλλους, τείνουν να είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από το να ξοδεύουν χρήματα για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, το να ενισχύετε οικονομικά φιλανθρωπικές οργανώσεις που σας παθιάζουν & πηγάζει ένα όραμα για εσάς, σε τακτική βάση προάγει την ευτυχία. Επίσης, αν έχετε ποτέ βοηθήσει έναν ξένο ή κάποιον που είχε ανάγκη, πιθανότατα έχετε βιώσει την ευτυχία που μπορεί να φέρει αυτή η συμπεριφορά. Αν όχι δοκιμάστε το, δεν προϋποθέτει μεγάλα ποσά. Το μοίρασμα είναι πάντα αυτό που αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας ενός ανθρώπου γιατί ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, είναι έτσι καλωδιωμένος ο εγκέφαλός του, ώστε να αλληλοεπιδρά με άλλους ανθρώπους και να δημιουργεί «δυνατές» εμπειρίες που τον εξελίσσουν.

Οι εμπειρίες δημιουργούν δυνατές κοινότητες/communities..

Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε, ότι οι εμπειρίες των ανθρώπων και ο μετασχηματισμός τους, δημιουργούν ισχυρές κοινότητες. Οι εμπειρίες είναι ένας τρόπος για να οικοδομήσουμε κοινότητα, καθώς οι άνθρωποι συμμετέχουν σε διάφορες κοινότητες για να μάθουν, να εμπνευστούν, να αλληλοεπιδράσουν και να δημιουργήσουν. Οι άνθρωποι δημιουργούν και συμμετέχουν σε κοινότητες γιατί τους καλεί η φύση τους να σχετιστούν, να έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου και να καλύψουν την ύψιστη ανάγκη τους να εμπιστευθούν! Οι κοινές εμπειρίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση σχέσεων και στην αλληλεγγύη, ίσως την μεγαλύτερη αξία που χρειάζεται ο Άνθρωπος και η Κοινωνία σήμερα.

«Με συναρπάζει το γεγονός ότι τα πράγματα που έμαθα σε μια μικρή πόλη, σε ένα ταπεινό σπίτι, ήταν εκείνα τα πράγματα που, πιστεύω, κέρδισαν τις εκλογές.» Μάργκαρετ Θάτσερ, 1925-2013, Βρετανίδα πρωθυπουργός

Ειρήνη Κόντρα (MBA)
Business / Career Coach, ICF/ EMCC
Mentor/Σύμβουλος Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης
ikontra@yahoo.com